Ruští generálové padají jako hrušky. Může za to neschopnost jejich vojáků

Ruské ztráty na Ukrajině jsou nečekaně vysoké, to neutají ani snaživá ruská propaganda. Vyloženě zarážející je ale počet padlých vysoce postavených armádních oficírů. Putin nově přišel už o čtvrtého generála, dále padlo i třináct důstojníků a v neposlední řadě sedm členů elitní jednotky SWAT, která je pod přímým velením ruského diktátora.

Generálmajor Oleg Miťajev se podle Kyjeva v úterý stal už čtvrtým činovníkem ruské armády s nejvyšší hodností, který na Ukrajině padl.

Veliteli 150. ruské motostřelecké divize se měly stát osudnými těžké boje kolem města Mariupol, uvedlo ukrajinské ministerstvo vnitra. To zveřejnilo také fotografii těla, které mělo právě generálmajorovi patřit.

Zde je přehled zabitých ruských generálů:

Generálmajor Oleg Miťajev

Generál Andrej Suchovětskij

Generálmajor Andrej Kolesnikov

Generálmajor Vitalij Gerasimov

Kromě čtyř generálů měl Putin přijít také o třináct důstojníků a v neposlední řadě o sedm elitních bojovníků jednotky SWAT z obávané Dzeržinského divize ruské Národní gardy. Ta je pod přímou kontrolou ruského diktátora.

Fotografie šesti z nich byly vystaveny během pohřbu s poctami, kterého se jim dostalo v Rusku. 

Vysoký počet padlých generálů a důstojníků během pouhých tří dnů války je zarážející. Nebývá zvykem, aby takto postavení armádní činitelé bojovali přímo na frontě a dostávali se do bezprostředního ohrožení života.

Povětšinou svoje jednotky organizují zpovzdálí, klidně i zpoza hranic. 

Rusové denně přicházejí o techniku i celá vozidla.

Podle vojenských expertů je na vině jeden prostý fakt, a to evidentní neschopnost ruských vojáků a velice špatná logistika armády na frontě. 

Jednoduše řečeno, generálové a důstojníci musí do akce „hasit“ problémy svých podřízených, ale nepadli do zajetí nebo nezemřeli. A tím nastavují ukrajinským obráncům krk.

Moskva ztráty na Ukrajině nekomentuje, oficiálně přiznala pouze smrt jednoho generála a pěti set vojáků. Podle Kyjeva přitom přišla o bezmála čtrnáct tisíc vojáků. 

Masivní ztráty měla ruská armáda utrpět také na technice, především tancích, vojenských vozidlech a letadlech.

„Dříve nebo později se společnost dozví konečný počet ztrát. A bude zděšena,“ překvapil uznávaný ruský zkušební pilot, kapitán Alexandr Garnajev, jehož citují světová média.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:07 čtvrtek 14. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 9
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5