Premiér Petr Fiala: Češi, pojeďte z Ukrajiny hned domů! A nebojte se, nebezpečí nám nehrozí

Vladimir Putin dnes nad ránem vtrhl na Ukrajinu a lidé se podle komentátorů vzbudili do nového světa. Premiér Petr Fiala se dnes před desátou hodinou dopolední vyjádřil k situaci a ubezpečil české občany, že jim nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí.

Evropa si ocitla v situaci, kterou si nedovedla představit, začal svůj projev premiér České republiky Petr Fiala. „Ničím nevyprovokovanou ruskou agresi nejde označit jinými slovy a jednoznačně odsuzuji krok Putina,“ uvedl.

„Chtěl bych vyzvat občany na Ukrajině, aby zemi co nejdříve opustili a vrátili se domů, konzulát ve Lvově je připraven se o všechny naše občany postarat,“ vyzval premiér všechny, kteří zůstávají na Ukrajině, aby se vrátili domů.

Podle vyjádření Petra Fialy od rána aktivně zasedá vláda i krizové štáby a čeští občané by neměli mít strach.

„Vážení spoluobčané, vím, že pro mnoho z vás je to nečekaná a stresující situace, chci vás ale ujistit, že naší zemi nebude hrozit bezprostřední nebezpečí, naštěstí jsme součástí Evropské unie a NATO, které garantuje naši bezpečnost,“ ubezpečil všechny premiér.

Dopady ruské agrese se bude vláda nadále zabývat, na dnešní den je svolaná Bezpečnostní rada státu a večer Petr Fiala odlétá na mimořádné jednání do Bruselu, kde bude podle svých slov prosazovat nejtvrdší sankce vůči Rusku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:34 pátek 24. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 6
  • 5
  • 3
  • 1
  • 1