Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tři hrdinové, kteří nahánějí Rusům strach. Starosta Kličko, prezident Zelenskyj a Fantom Kyjeva

    Ukrajinci zřejmě přežili klíčovou noc, alespoň tak označil prezident Volodymyr Zelenskyj několik posledních hodin boje o Kyjev, který se opět před ruskou armádou podařilo ubránit. Rusové začínají být čím dál agresivnější, město čelí náletům a útokům na infrastrukturu i obytné zóny. Morálku Ukrajinců drží vysoko hlavně tři hrdinové, kteří se bojů o Kyjev mají aktivně účastnit.

    Že už Rusové přestali cílit výhradně jen na vojenské objekty, dokazují záběry zasaženého paneláku v Kyjevě. Do toho udeřila raketová střela, kus domu úplně zmizel. Jako zázrakem nikdo nezemřel, podle kyjevského starosty Vitalije Klička byli obyvatelé domu již předtím evakuováni.

    Na sociálních sítích se objevilo šokující video přímo ze zásahu raketou. Ruské nálety se během dnešní noci kromě toho podle ukrajinských médií snažily vyřadit tepelnou elektrárnu v Kyjevě a terčem se staly také vojenské kasárny v hlavním městě. 

    Nadále jsou slyšet výbuchy a střelba z automatických zbraní. Na sociálních sítích se objevily záběry hořících vozidel na kyjevské třídě Vítězství. Kyjev se zatím daří bránit i díky dobrovolníkům, kteří se přidávají k armádě. Morálka ukrajinských ozbrojených sil je podle zpráv ze země na vysoké úrovni, také proto se zatím daří bránit proti masivní ruské přesile.

    Faktorem číslo jedna je prezident Volodymyr Zelenskyj, který si měl vzít sám na starost obranu Kyjeva.

    Rusové jsou si toho dobře vědomi, proto jejich propaganda usilovně začala šířit zprávy o tom, že ukrajinský prezident vzal do zaječích a nechal svůj lid ve štychu. Ve skutečnosti tím jen nahráli samotnému Zelenskému, který na sociálních sítích začal zveřejňovat videa, v nichž přímo z ulic Kyjeva burcuje k vytrvalosti a odhodlání jako správný lídr.

    Dalším hrdinou a zároveň hrozbou pro Rusy je starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Bývalý elitní boxer a boháč, jenž klidně mohl sednout do tryskáče a zmizet z Ukrajiny jako jeden z prvních, zůstává v napadaném městě také, spolu s ním vstupuje do bojů i jeho bratr Vladimir, také boxer.

    Je nápomocen obyvatelům, řídí evakuační plány. Na sociálních sítích se objevují jeho fotografie za kulometem, ty jsou sice staršího data, nikdo ale nepochybuje o tom, že je slavný a všemi milovaný bijec připraven k boji. A Rusové, národ mající k bojovým sportům blízko, moc dobře vědí, jaká skála proti nim stojí.

    Vitalij Kličko se toho nebojí. Takto na vlastní pěst řešil demonstrace v Kyjevě v roce 2014.

    Vitalij Kličko v roce již v roce 2014 urovnával napětí v Kyjevě.

    Třetím do party, kdo zvedá sebevědomí Ukrajincům a naopak se dostává do hlavy Rusům, je tajemný pilot s přezdívkou Ghost of Kyiv, tedy Fantom Kyjeva. Povídá se, že nad hlavním městem jen za první den bojů sestřelil šest ruských letadel: dvě stíhačky Su-35, jeden stíhací stroj Su-27, dva bitevní letouny Su-25 a jeden MiG-29, ve kterém sám létá.

    Pravda je, že nad existencí kyjevského fantoma visí otazník. Ostatně sestřelení šesti nepřátelských letadel nad Kyjevem se nejeví úplně reálně vzhledem k tomu, že oficiálně bylo za čtvrtek hlášeno sedm sestřelených ruských letadel po celé zemi.

    Zřejmě tak jde o první „urban legend“ války na Ukrajině. 

    „Nepřítel se do města neprodral“

    Podle armádního velení se útoky podařilo odrazit. Jednotlivé incidenty jsou podle ukrajinských a zahraničních médií součástí probíhající bitvy o ukrajinské hlavní město. Radnice dnes ráno vyzvala obyvatele, aby zůstali v krytech, protože v ulicích se válčí. A pokud jsou doma, ať se raději nepřibližují k oknům a nevycházejí na balkony. 

    Nicméně od úřadů zaznívají i rozporuplné informace: zatímco státní správa ujišťuje, že se žádný nepřítel do města neprodral, armádní velitelství ohlásilo zničení ruské kolony skoro v centru metropole, poznamenal server BBC na své ruskojazyčné stránce. 

    „Nepřítel tuto noc na všech frontách nasadí všechny síly, které má, aby zlomil náš odpor, podle, krutě a nelidsky. Tuto noc budou útočit, tuto noc musíme vydržet. O osudu Ukrajiny se rozhoduje teď,“ uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj, který podle tisku odmítl americkou pomoc a útěk z metropole obkličované nepřítelem. 

    „Noc bude těžká, velmi těžká. Ale přijde ráno! Sláva Ukrajině,“ zvolal šéf státu.

    S propuknutím operací v Kyjevě lidé masové utíkají z hlavního města a na výpadovkách do Lvova na západě země se vytvářejí obrovské zácpy, napsala agentura Unian.

    Zatím není jasné, kolik obětí si boje vyžádaly. Ukrajinští představitelé ohlásili na své straně nejméně 137 mrtvých od prvého dne bojů a ztráty stovek vojáků na ruské straně.

    Ukrajinský generální štáb v ranním hlášení odhadl, že nepřítel přišel o 14 letadel, 8 vrtulníků, 102 tanků, 536 obrněnců, 15 děl a protiletadlový raketový systém Buk. Tyto údaje nebylo možné ověřit. Ruské úřady žádné informace o ztrátách nezveřejnily.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:28 neděle 26. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      105
    • Trapas
      27
    • Haha
      8
    • Tvl
      5
    • Cože
      2
    • Sladký
      2