Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Prcháme před válkou, děti a starci mají přednost. Biden nás zklamal! Svědectví z Kyjeva

    Za normálních okolností by teď nejspíše studovala nebo plánovala víkendové povyražení s přáteli. Místo toho ale mladá Ukrajinka Viktoria řeší, jak utéct před válkou, která právě zuří v její rodné zemi. Po šílené noci ve sklepě se vydala se svým přítelem a kamarády na vlakové nádraží. Hodiny tam spolu s dalšími obyvateli Kyjeva čekali, až na ně přijde řada, a nyní míří do bezpečnějších míst, konkrétně do města Lvov. Expresu Viktoria poskytla opět několik fotografií a popsala, jakým peklem si nyní ona i ostatní Ukrajinci musí projít.

    Ve čtvrtek ráno se ukrajinský lid probudil do války. Mezi miliony vystrašených civilistů patří i mladá Viktoria z Kyjeva, která Expresu poskytla svědectví přímo z místa dění.

    „Je to noční můra! Má země je bombardována od pěti hodin ráno. Městem znějí sirény a útoky přicházejí ze všech stran. Srdce mi buší a pořád pláču. Nevím, kam mám jít. Teď si akorát studuji mapu protileteckých krytů,“ napsala nám uplakaná dívka ve čtvrtek ráno.

    O několik hodin později už byla s přáteli ve sklepě, kde se mladí Ukrajinci společně ukrývali před útoky Putinovy armády.

    „Zazněly tu varovné sirény a my jsme se hned schovali v suterénu. Někteří jsou v protileteckých krytech,“ svěřila se nám Viktoria.

    Mladí Ukrajinci z Kyjeva čekají ve sklepě a děsí se dalších událostí.

    Následující den ráno Ukrajinka se svými kamarády opustila dům a vyrazila směr vlakové nádraží.

    „Podařilo se nám dostat se na nádraží, ale z Kyjeva nejede žádný vlak. Musíme zjistit, jak se dostat na předměstí. Možná se něco během dne změní,“ informovala nás v pátek dopoledne mladá dívka, která před lety žila a pracovala v Praze.

    Přeplněné nádraží a speciální vlaky: Přednost mají ženy s dětmi a starci

    Po několika hodinách čekání na nádraží se na Viktorii i její přátele usmálo štěstí. 

    „Jsme ve vlaku směr Lvov. Věříme, že tam bude situace klidnější. Zůstat tam ale nechceme. Máme v plánu se dostat pryč ze země, ideálně do Prahy. Podle informací, které máme, by náš vlak měl dojet až do Vídně. Uvidíme, co bude dál,“ svěřila se Expresu Viktoria, která nám také popsala situaci na kyjevském nádraží.

    „Na nádraží čekalo strašně moc lidí, až se dostanou do vlaku. Není třeba žádná vstupenka, ale prioritu mají samozřejmě ženy s dětmi a starci. Vlak byl totálně přeplněný. V kupé pro čtyři se nás mačkalo dvanáct. Ostatní stáli v uličkách,“ uvedla mladá Ukrajinka.

    Vlakové nádraží v Kyjevě praská ve švech. Všichni se snaží dostat z válečné zóny.

    Nikdo nás nepodpořil, největší zklamání je Biden!

    Mnoho Ukrajinců včetně prezidenta Zelenského vyjadřuje své nepochopení nad tím, že na boj proti Rusku zůstali úplně sami. 

    Největší zklamání panuje z reakce amerického prezidenta Joea Bidena, který prohlásil, že USA na Ukrajině válčit nebudou, namísto toho zamezí Rusům obchodování v dolarech.

    „Nikdo nás vlastně nepodpořil. Ani Evropa, ani Amerika. Jsme sami ve válce s agresorem. Bidenův projev mě velmi zklamal, Evropa ale také nic nedělá, protože se bojí Ruska,“ myslí si Ukrajinka, která prchá z válečné zóny.

    Tisíce obyvatel Kyjeva se snaží dostat pryč z města.

    Na pomoc Ukrajině vzniklo mnoho sbírek. Jedna z nich zajišťuje přímou pomoc ukrajinské armádě. Přispět můžete ZDE.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:04 sobota 25. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      7
    • Haha
      5
    • Trapas
      4
    • Super
      3
    • Cože
      3
    • Sladký
      1