Učitel si na sebe vzal masku černocha. Rozzuření rodiče volají po jeho vyhazovu

Učitel ze střední školy v americkém Arkansasu Ted Bonnet čelí vlně protestů, kterou způsobila jeho letošní halloweenská maska. Bonnet si natřel obličej černou barvou a koledovat vyrazil v přestrojení za černocha. Rodiče nyní volají po jeho odvolání.

Ted Bonnet pracuje jako učitel na střední škole Blevins High School v americkém Arkansasu. Nyní čelí vlně protestů rodičů, kteří si přejí jeho odvolání. Důvodem je maska, kterou měl Bonnet na sobě během letošního Halloweenu.

Na tradiční dušičkovou koledu zvolil v letošním roce Bonnet přestrojení černocha. Natřel si tvář a ruce černou barvou, oblékl si lacláče a vyrazil do ulic s transparentem „Black lives matter“ (na černých životech záleží), který je typický pro černochy protestující proti policejnímu násilí.

Na videu, které nahrál jeden z Bonnetových přátel, pak učitele v přestrojení poznal vrchní inspektor místního školního okrsku Billy Lee. Rozzuření rodiče okamžitě začali volat po Bonnetově odvolání a označili učitele za rasistu a xenofoba. Zbavit se ho ale nebude tak lehké.

Bonnet je mimo jiné i voleným členem školské rady a z tohoto titulu ho není možné odvolat. Pobouření rodiče tak musí čekat dva roky, než na jeho místo bude případně zvolen někdo jiný nebo ho donutit k rezignaci, o což se četnými peticemi snaží.

Bonnet se za svůj kostým omluvil a uznal, že nebyl vhodný. Na jeho odstoupení apeluje i organizace NAACP, která bojuje za rovnoprávnost Afroameričanů. Pokud podle jejích představitelů Bonnet nerezignuje, uspořádají v Arkansasu masivní protesty proti rasismu a kulturní apropriaci.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:12 pátek 17. března 2017. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 25
  • 20
  • 16
  • 15
  • 13