U Zemana na Hradě hoří 30 tisíc svíček. Soudruhu Dvořáku, půjdeš do Gopasu, čílí se Xaver za krátkou reportáž

Třicet tisíc svíček symbolizujících téměř třicet tisíc obětí covidu-19 se v pondělí večer rozhořelo na všech nádvořích Pražského hradu. Kdo by si pomyslel, že jde o pietní akci, která se nemůže stát důvodem sváru, je na omylu. Podle radního České televize Luboše Xavera Veselého zpravodajství veřejnoprávní televize této akci věnovalo příliš málo prostoru. A podle něj za to může generální ředitel Petr Dvořák, jehož se snaží někteří členové Rady ČT v čele s Xaverem odvolat.

Přesně na den, kdy začala první vlna velkého rozvolňování, přichystali pracovníci Kanceláře prezidenta republiky pietní akt za oběti pandemie covidu-19. Během té se na všech nádvořích Hradu za účasti Miloše Zemana rozsvítí 30 tisíc svíček. Prezident se postaral o rozsvícení první z nich.

Pietní akt má trvat do 22. hodiny, kdy se na krátkou chvíli zhasnou světla uvnitř nádvoří, aby vynikly plameny svíček. Podle informací Hradu se jedná o doposud historicky největší pietní akt, který se tam uskuteční.

Ačkoliv se informace i pietním aktu, který se dnes na Pražském hradě uskutečnil, dostala i do Událostí České televize, radní veřejnoprávní televize Luboš Xaver Veselý si našel důvod ke kritice.

„Na Pražském hradě se koná pietní akce za oběti pandemie: 30 tisíc svíček. ČT24 v tu chvíli vysílá přibližně minutový vstup, následuje reportáž o chobotnicích. Toto je veřejná služba?“ ptá se Veselý, jenž z radních patří spolu s Hanou Lipovskou k největším kritikům nejen zpravodajství České televize, ale i samotného generálního ředitele Petra Dvořáka.

„Copak se ‚elitě‘ platí málo na koncesionářských poplatcích? Kdy jindy má Česká televize vysílat přímý přenos? Už abys byl v Gopasu, soudruhu Dvořáku,“ dodal Xaver. 

Myslel tak největšího poskytovatele školení v oblasti informačních technologií na českém i slovenském trhu, jehož je ředitel České televize od roku 1996 akcionářem, což je podle radní Hany Lipovské porušení zákona o České televizi a Kodexu ČT. Může to být důvod k odvolání generálního ředitele, protože je jako čtvrtinový vlastník společnosti, kterou veřejnoprávní televize využívá ke školení svých zaměstnanců, ve střetu zájmů.

Dozorčí komise Rady České televize to vidí zcela jinak. Nezjistila žádné nedostatky v obchodních vztazích České televize a firmy Gopas, již Dvořák spoluvlastní a kde by ho rád Xaver viděl. Společnost za posledních deset let České televizi vyfakturovala částku 1,232 milionu korun, což je zhruba 123 tisíc korun ročně. 

Podle dozorčí rady, kterou před časem za velmi dramatických okolností složila současná Rada ČT, jde s ohledem na rozpočet televize o zanedbatelnou částku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:13 úterý 7. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 62
  • 46
  • 10
  • 7
  • 7
  • 6