Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tvrdě spící Hřib, 80 tisíc měsíčně pro Piráty a další křivárny. Rozhovor se zastupitelem Prokopem

    Bývalý místostarosta Ondřej Prokop | foto: Expres.cz

    Hlasitě kritizovat primátora Zdeňka Hřiba se nevyplácí. Své o tom ví pražský zastupitel za hnutí ANO Ondřej Prokop. Tak dlouho se strefoval do koalice PirSTAN a Spolu, až jej před volbami odvolali z funkce místostarosty pro Prahu 11 a skončil jako řadový zastupitel. Teď „seká“ piráty za trafiky v nefunkčních výborech a netají se vyššími politickými ambicemi.

    Před dvěma týdny jste si vyklízel kancelář místostarosty a mezitím proběhly volby. Na Jižním Městě hnutí ANO výjimečně přeskočilo Piráty. Vidíte v tom nějakou souvislost, nebo dokonce satisfakci?

    Především vidím jasnou souvislost. Týden před volbami mi psaly stovky naštvaných občanů, že nerozumí mému odvolání, lidé se ptali, co bude s těmi projekty, které jsem na Jižním Městě připravoval. Řada z nich mi před volbami potvrzovala, že půjdou volit ANO, přestože původně nechtěli. Jižní Město dalo našemu hnutí největší podporu z celé Prahy, což pro mě hodně znamená a děkuji za to voličům.

    Co říkáte na celkový výsledek Pirátů?

    Co se týče Pirátů, myslím, že pro naplnění svého slibu o ochraně klimatu udělali opravdu maximum. Jejich poslanecký klub teď bude moci jezdit do práce jedním autem. Obávám se, že jejich výsledek je také odrazem toho, jak se voliči dívají na Prahu a jejího pirátského šéfa Zdeňka Hřiba. Jeho kauzy, IT zakázky pro kámoše, trafiky společně s dopravním kolapsem jasně předvedly, že Piráti prostě Prahu řídit neumí, natož stát. Věřím, že pan primátor z výsledku voleb vyvodí odpovědnost!

    Z vaší odpovědi je cítit ironický až škodolibý podtext. Není to mezi vámi a panem Hřibem více osobní?

    To si nemyslím. Osobně se ani neznáme. Mně primárně vadí, že pan primátor je arogantní a nejedná konstruktivně. Na poslední zastupitelstvo dorazil na jednání o dvacet minut později a všichni na něj museli čekat. Doprava v Praze je v katastrofálním stavu a primátorovi nepomohlo ani kolo na patnáct minut zdarma.

    A s primátorovým poradcem Martinem Štěrbou to máte jak? Na vaše odvolání reagoval na Twitteru větou: Dobře ti tak!

    Netajím se tím, že mám s panem Štěrbou poměrně vyhrocený vztah. On je předsedou Pirátů v Praze 8 a zároveň se stará o sociální sítě primátora Hřiba. Jednou jsme na Facebooku vedli diskuzi, během níž mu ulétlo i jedno vulgární slovíčko. Jak se ale ukázalo, komentář vůbec nepsal Hřib, nýbrž jeho poradce Štěrba. Myslím si, že primátorovi tento člověk dlouhodobě škodí a působí guláš v jeho vlastním týmu.

    Kromě Zdeňka Hřiba často na Facebooku kritizujete Jana Čižinského. Nemůže to být od vás vnímáno tak, že jste zahořklý, protože vás odvolala právě koalice PirSTAN a Spolu?

    Přestože mé odvolání nebylo nijak odůvodněno a byla to jakási pirátská odveta za odvolání jejich pirátské radní pro školství, nejsem zahořklý a zůstávám konstruktivní. Takže jsem normálně vyklidil kancelář, ale dál pokračuji v práci zastupitele, rozhodně nechci kolegům házet klacky pod nohy a mstít se. Co se týče pana Čižinského, upozorňoval jsem na neetické zneužití demokratických voleb ve spojení s jejich volební agitací v těsné blízkosti volebních míst! Tento čin odsoudilo drtivou většinou Zastupitelstvo hlavního města Prahy, včetně Hany Marvanové. Já jen doufám, že pan Jan Čižinský v sobě najde špetku sebereflexe a za tento amorální a neetický krok se veřejně omluví. Petiční stánky se sběrem podpisů mohli dělat kterýkoliv den před volbami.

    Prokop patří mezi nejhlasitější kritiky Zdeňka Hřiba (v pozadí). A to se nevyplácí.

    Avizoval jste, že vás neumlčí a budete dál šlapat pražskému vedení na kuří oka. Mimo výběrová řízení na IT zakázky, o nichž se už psalo, co budete ještě odkrývat?

    Na posledním zastupitelstvu jsem navrhl projednat nefungování výborů. Vůbec se v poslední době nesešly výbory pro územní rozvoj, sport ani majetek. Přitom jejich předsedové (Piráti, Praha sobě a TOP 09) berou přes osmdesát tisíc měsíčně z daní Pražanů. Chci se ptát za co? Je třeba upozornit, že ještě u výboru pro územní rozvoj jsou na plný úvazek zaměstnáni dokonce dva zastupitelé: předseda Petr Zeman (Praha sobě) a Tomáš Murňák (Piráti). Oba berou přes osmdesát tisíc měsíčně za práci pro výbor a nestojí jim to za to, aby se výbor vůbec sešel.

    Pan Hřib vás kritizoval za to, že vy sám kumulujete několik funkcí a prý máte vyšší plat než on. Je to pravda?

    Dnes to pravda určitě není, poté co jsem byl odvolán. Nebylo to tak ani předtím. Na rozdíl od Pirátů si nemyslím, že nějaká forma kumulace funkcí je tak špatná. Nesmí se to jen přehánět. Být místostarosta a zároveň radní na hlavního města přináší podstatně více synergie než nevýhody nějaké kumulace. Stíhat se to v klidu dá. To, co mi vadí, je dělat z magistrátu skladiště nezaměstnaných pirátů.

    Deník Blesk z poslední schůze zastupitelstva zveřejnil video spícího Zdeňka Hřiba. Přijde vám to v pořádku?

    Únava se občas projeví na všech, to dokážu pochopit, ale tohle se stalo ve dvě odpoledne a zrovna v opravdu důležitém bodu, ke kterému přišlo mnoho občanů. Pan primátor tvrdě usnul na několik minut při projednávání petice občanů Prahy 12, kterou vedou Piráti. On na tu funkci skutečně nestačí.

    Haló, pane primátore, jste tam? Zdeněk Hřib spokojeně klimbal na zasedání zastupitelstva.

    Jaké jsou tedy vaše ambice v Praze?

    Chci se na podzim ucházet o předsedu krajské organizace v Praze. Rád bych vedl hnutí ANO v metropoli v příštích volbách, které proběhnou za rok.

    Takže chcete být kandidátem na primátora za Prahu, s tím do toho jdete?

    Chci, aby se hnutí sjednotilo a poučilo se z chyb z dob vedení Adriany Krnáčové. Chci pomoci sestavit takovou vládu nad Prahou, která bude řešit drahé bydlení a dopravní infrastrukturu. Je potřeba více stavět, domluvit se s developery na společných projektech a vykupovat byty. Přestat řešit měkká témata, jako je burcovat obyvatele k jízdě na kolech, když na horách již leží první sníh.

    O čem budou podle vás za rok volby v Praze?

    Bude to jednoznačně referendum o panu Hřibovi.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:10 neděle 13. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      171
    • Trapas
      13
    • Haha
      11
    • Tvl
      5
    • Cože
      3
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...