Turkmenský prezident drží lid zkrátka: Kromě svobody mu vzal i cigarety, bikiny a lak na vlasy

Zemřel prezident Turkmenistánu Gurbanguly Berdimuhamedow. Před pár dny to oznámil ruský zpravodajský portál Gazeta s odkazem na opoziční zdroje země. Ty oficiální však smrt autoritářské hlavy státu nepotvrdily. I tak by toho ve své zemi stihl víc než dost. Středoasijská pouštní republika se pod jeho taktovkou změnila k nepoznání.

Naposledy o sobě vláda Turkmenistánu dala vědět loni na jaře. Z neznámých důvodů před začátkem letní sezony zakázala dovoz bikin, kraťasů a dalších „závadných“ letních oděvů. Jde o další z dlouhé řady zakázaného zboží pro obyvatele této země na břehu Kaspického moře, kde mohou teploty v létě dosáhnout i 50 stupňů Celsia ve stínu. Informoval o tom web Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL).

„S blížící se plaveckou sezonou se poptávka po těchto výrobcích zvyšuje. Ale celníci důvod zákazu nevysvětlili,“ uvedl jeden z prodejců. Bikiny a šortky jsou posledními položkami v dlouhé řadě produktů, o nichž vláda rozhodla, že jsou pro obyvatele nepřijatelné.

Před časem se mezi ně zařadily například cigarety, po Bhútánu byl Turkmenistán teprve druhou zemí na světě, kde byl jejich prodej zakázán a tabákomilci se tak musejí spokojit s předraženými „hřebíčky do rakve“ na černém trhu.

Ještě před letním oblečením turkmenská vláda zavedla zákaz dovozu aut černé barvy, podle některých zdrojů proto, že má prezident raději bílou. To také Berdimuhamedow dokazuje výběrem svého vozového parku, také při závodech sedá obvykle do sporťáku bílé barvy, podobnou či stejnou mají také stavby v hlavním městě Ašchabad.

V Turkmenistánu nesmějí státní zaměstnanci nosit zlaté šperky, zakázaný je také lak na nehty a barva na vlasy. Poslední jmenovaný případ je docela úsměvný, protože na počátku vlády prezidenta Berdimuhamedowa byly na jeho hlavě vidět šediny, aktuálně se prezident na veřejnosti ukazuje se sytě černými vlasy.

O nových normách úřady podle Rádia Svobodná Evropa občany neinformují. O zmíněném zákazu černých aut se mnozí dozvěděli, až když je policie v hlavním městě Ašchabad začala na začátku roku odtahovat. Řidiči v autech zakázané barvy pak byli zastavováni a dostávali pokuty.

Jeho předchůdce, prezident Saparmurat Nijazov, který byl neméně autoritářským, proslul mimo jiné tím, že měsíce a dny v týdnu pojmenoval po rodinných příslušnících.

Berdimuhamedow se narodil v roce 1957, má ženu, tři dcery a syna. Poprvé byl jako 2. prezident země od osamostatnění se na Sovětském svazu zvolený v roce 2006.

Mezinárodní humanitární organizace řadí Turkmenistán mezi nejtvrdší diktatury na světě. Zemi vládne od roku 2007 prezident Gurbanguly Berdimuhamedow, jehož režim podle Výboru OSN proti mučení zadržuje politické vězně v psychiatrických léčebnách a disidenty vystavuje v žalářích bití a znásilňování.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 pondělí 25. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 17
  • 17
  • 15
  • 14
  • 11