Turci otevřeně hrozí Evropě: Čeká vás migrační vlna a nám pak na dveře neklepejte!

Až do letošního března Turecko na základě spolupráce s Evropskou unií bránilo migrantům překračovat hranice výměnou za finanční pomoc. Dohoda ale selhala, a jakmile Turci vyhlásili, že dále nebudou nikomu v odchodu do Řecka bránit, vypukla válka mezi tisícovkami migrantů a řeckými složkami. Ta utichla zároveň s pandemií koronaviru, jenže uprchlíci se pomalu nadechují k dalšímu úderu. „Neříkám to jako hrozbu, ale jakmile pandemie odezní, jsou tu uprchlíci, kteří budou chtít do Evropy,“ prohlásil sám ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu.

O tom, že Turecko migrantům v překračování hranic s Řeckem cíleně napomáhá, se dlouho jen diskutovalo. Teď už není pochyb, že pro tamní vládu je dění na hranicích prostředkem k tomu, aby si u Evropské unie vyjednala co nejlepší podmínky spolupráce.

„V táborech jsme tu měli uprchlíky, kteří hromadně vyráželi k hranicím s Řeckem. Přestalo to kvůli pandemii. Neříkám to jako hrozbu, ale jakmile pandemie odezní, jsou tu stále uprchlíci, kteří chtějí do Evropy,“ prohlásil v rozhovoru pro Dim TV turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu.

Ona část, že svoje slova Cavusoglu nemyslí jako hrozbu, ovšem působí úsměvně. Hned vzápětí totiž ministr nadiktoval, co by podle něj měla Evropská unie změnit, pokud jí Turecko má s odrážením nelegální migrace pomáhat.

Podle něj musí být aktualizována celní unie, tureckým občanům by měla být zrušena vízová povinnost a také je třeba větší spolupráce v boji proti terorismu.

„Pokud během pandemie dáváte najevo, že Turecko nepotřebujete, pak by byste měli vědět, že pandemie skončí, ale problém migrace tu bude mnoho dalších let. A pak nám, prosím, neklepejte na dveře. Naším cílem je dobrá spolupráce a spolupráce, jejíž podmínky budou všichni plnit,“ vzkázal ministr zahraničí. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:54 úterý 22. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 72
  • 32
  • 27
  • 24
  • 20
  • 19