Turci vpadli do Sýrie, Erdogan to maskuje za osvobození od teroristů, Kurdové volají o pomoc

Nastala chvíle, které se obával celý svět. Jak na Twitteru informoval sám turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, armáda jeho země vpadla do Sýrie. Kurdské úřady mobilizují nejen svoje vojáky, ale dokonce i civilní obyvatelstvo. Mezi Kurdy prý vypukla panika, Turci už začali provádět nálety a v oblasti severní Sýrie se ozývají exploze.

Začala válka, která může mít přímo katastrofické následky. Turecký prezident Recep Erdogan oznámil, že jeho armáda vpadla na sever Sýrie.

„Naším cílem je zničit teroristický koridor, který vzniká na jižní hranici, a přinést mír celému regionu,“ oznámil Erdogan, který se tak vlastně pasoval do role osvoboditele. Kurdy, proti nimž je útok veden, považuje za teroristy.

Turecká armáda vyslala jasný signál, že nehodlá jednat v rukavičkách. Okamžitě spustila nálety na nepřátelskou oblast, do akce zapojila i děla. Tam se ozývají i exploze a místní obyvatelstvo zachvátila panika. 

„Turecká válečná letadla provádí nálety na civilní oblasti, mezi lidmi je velká panika,“ cituje agentura Reuters mluvčího Syrských demokratických sil (SDF) Mustafu Baliho. 

Podle Reuters už Kurdové ohlásili první civilní oběti.

Kurdové mezitím vyhlásili třídenní všeobecnou mobilizaci. Svolávají nejen všechny svoje vojenské síly, ale k odporu proti Turkům burcují dokonce i civilní obyvatelstvo.

„Vyzýváme náš národ, všechny etnické skupiny, aby se v této historicky citlivé době všichni přesunuli do oblastí blízkých hranici s Tureckem a zapojili se do akcí odporu,“ vyzvala kurdská administrativa.

Turecká invaze do Sýrie začala.

Erdogan má v plánu vytlačit Kurdy právě z jimi obývané oblasti na severu Sýrie. Tam by chtěl vytvořit bezpečnou zónu a přesunout do ní postupně přinejmenším většinu syrských uprchlíků nacházejících se v Turecku.

Na nedávném shromáždění OSN Recep Erdogan v projevu vyzval k podpoře turecké invaze do Sýrie. Pohrozil, že je v opačném případě připraven všem uprchlíkům otevřít hranice do Evropy.

Spojené státy v neděli oznámily, že z krizové oblasti, kde by mohlo ke střetu Turků s Kurdy dojít, stahují své vojáky. To Kurdové vidí jako zradu. Oznámili, že v takovém případě budou muset všechny vojáky na místo poslat a nebudou tak mít dostatečnou kapacitu k tomu, aby hlídali tisícovky zajatců Islámského státu.

Turecká invaze do Sýrie začala.

Konkrétně v zajateckém táboře al-Húl, kde Kurdové drží kolem sedmdesáti tisíc manželek a dětí radikálů Islámského státu, už se začaly objevovat první známky vzpoury. Některé ženy prý útočí na kurdské strážce a zapalují stany. Dokonce prý i vyrábějí domácí nálože.

Kurdové jako lidský štít

Kurdové mobilizaci, kterou jejich administrativa vyhlásila, berou mimořádně vážně. Server Al Jazeera dopředu informoval, že jsou civilisté připraveni na turecko-syrské hranici vytvořit doslova lidský štít.

Konkrétně už se na kritickém území začali scházet lidé všech věkových kategorií, kteří si tam rozestavěli obří stany.

„Chtějí stát jako lidské štíty a zabránit tureckému postupu,“ vysvětlil aktivista Arin Sheikhmous, který se zúčastnil shromáždění stovek lidí před kanceláří OSN ve městě Kámišlí, kde volají po mezinárodní pomoci.

Právě Kámišlí Turci krátce po vpádu do Sýrie začali bombardovat také.

USA chystají sankce

Ve světě samozřejmě turecká invaze do Sýrie vyvolala rozruch. Vyjadřují se k ní státníci z celého světa, povětšinou vyzývají k tomu, aby byla ofenziva proti Kurdům zastavena.

Ke konkrétním krokům už sáhly Spojené státy. Senátor Chris Van Hollen na Twitteru uvedl, že už je pomalu dokončována podoba ekonomických sankcí vůči Turecku.

Donald Trump je každopádně silně kritizován za svoje rozhodnutí stáhnout americké vojáky z oblasti, čímž nechal Kurdy na holičkách. Řada politiků na něj tlačí, aby svoje rozhodnutí odvolal. On si za ním ale podle svých slov stojí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:40 čtvrtek 6. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 42
  • 42
  • 40
  • 36
  • 36