Všichni Trumpovi muži: 7 nejzásadnějších pomocníků budoucího prezidenta

Americký prezident Donald Trump nemá úplně jasnou politiku. Kdo přesně mu ale bude pomáhat řídit USA, je ale už jasné. Sedm mužů bude tahat za nitky v zákulisí.

1. Viceprezident Mike Pence (57)

Guvernér Indiany Mike Pence se stane viceprezidentem USA. Vyslovil se jednoznačně proti uprchlíkům, potratům a rovným právům pro homosexuály. Pence je považován za jednoho z nejvýznamnějších amerických zákonodárců. Dříve se nechal slyšet, že by do Česka a Polska chtěl umístit protiraketový štít.

Mike Pence a Donald Trump si navzájem gratulují.

2. Bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani (72)

Americký právník, obchodník a politik se sympatiemi k Trumpovi nikdy netajil a podporoval ho všemi prostředky. Dokonce i lží. Giuliani v průběhu volební kampaně tvrdil, že Hillary Clintonová nebyla po útocích 11. září letecky převezena do New Yorku, aby tam pomáhala. Toto tvrzení ale bylo pomocí fotografií následně vyvráceno.

Rudy Giuliani

3. Republikánský politik Chris Christie (54)

Guvernér New Jersey chtěl být rovněž novým americkým prezidentem. V primárkách neuspěl, stáhl svou kandidaturu a podpořil Trumpa. Christie je pro zpřísnění držení zbraní je a tolerantní k homosexuálním menšinám.

Jeho jméno se ale spojí se skandálem s mostem George Washingtona, kdy měla jeho spolupracovnice na mostě záměrně vyvolat několikahodinovou dopravní zácpu, aby dostala do potíží Christieho demokratického konkurenta.

Chris Christie

4. Zeť Jared Kushner (35)

Jared Kushner je ženatý s Trumpovou nejstarší dcerou Ivankou (35) a omamný volební výsledek jeho tchána je prý i zásluhou tohoto mladého muže. Kushner je totiž považován za architekta kontroverzní sociální mediální kampaně.

Jared s manželkou Ivankou.

5. Profesor ekonomie Peter Navarro (67)

Profesor z Harvardu je už několik měsíců Trumpovým poradcem. Navarro tvrdí, že volný obchod je pro USA špatný. Několik jeho knih je namířeno proti Číně. Profesor proto volá po zavedení cla na čínské zboží.

Peter Navarro

6. Obchodník John Paulson (60)

S aktivy v hodnotě deseti miliard dolarů je Paulson jedním z nejmocnějších Američanů. Je považován za bezohledného obchodníka. Je to především muž, který vydělal miliardy dolarů na hypoteční krizi.

John Paulson

7. Ekonom David Malpass (60)

David Malpass není jen ekonomický expert, ale má bohaté zkušenosti, které posbíral v Bílém domě. Za vlády prezidenta Ronalda Reagana byl stínovým ministrem financí. Později sloužil jako stínový tajemník pro zahraniční záležitosti za vlády George Bushe.

David R. Malpass

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:04 pátek 10. března 2017. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 14
  • 13
  • 10
  • 10
  • 5