Pražská ODS: Pekarovou nechceme! Leda by nám TOP 09 pomohla s Hřibem... Co na to Pospíšil?

Sotva týden po názorové výměně matadorů Zahradila a Kalouska ohledně přijetí eura se trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců znovu otřásla. Pražské části ODS se vůbec nelíbí, že by se lídrem kandidátky pro hlavní město v parlamentních volbách měla stát šéfka topky Markéta Pekarová Adamová. Její předseda Tomáš Portlík vzkázal, že bude takovou kandidátku tolerovat jen v jediném případě: když TOP 09 zradí koalici na magistrátu a pomůže sesadit primátora Zdeňka Hřiba. Expres.cz mluvil s šéfem pražské topky Jiřím Pospíšilem, který něco takového odmítá.

Informaci o poměrně zásadním koaličním rozporu přinesl deník Právo. Ten cituje šéfa pražské organizace ODS Tomáše Portlíka, jemuž přijde nefér, že celostátní vedení strany Pekarovou Adamovou jako lídra kandidátky odkývlo, ačkoliv je Praha tradiční baštou ODS.

Portlík každopádně nabídl řešení. On i jeho kolegové budou takovou kandidátku tolerovat, když TOP 09 na oplátku v Praze pomůže ODS sesadit primátora Zdeňka Hřiba.

„Takový návrh jsme jim dali, ale není to jen o odvolání Hřiba, ale o užší spolupráci v pražském zastupitelstvu, protože pokud máme mít společného lídra s TOP 09, musí ukázat, že o hlubší spolupráci stojí,“ řekl Právu Portlík. 

Jenže s takovým požadavkem narazil. Jakkoliv se spolčovat s pražskou ODS odmítá sama šéfka TOP 09 Pekarová Adamová. Podle ní má tato regionální část koaličního partnera stále pověst, kvůli níž s ní nikdo nechce vládnout, ačkoliv je to prý v mnohém pověst neoprávněná.

Koaliční blok ODS + TOP 09 + KDU-ČSL se domlouval u piva.

A dávat se v Praze do party s ODS, sesazovat primátora a rozbíjet tak vládnoucí koalici Spojených sil pro Prahu a Pirátů nehodlá ani šéf pražské organizace TOP 09, a tedy Portlíkův oponent, Jiří Pospíšil.

„Ačkoliv vnímám nedostatky pana Hřiba a věcně se na některých tématech neshodneme, jsem v tomhle směru opatrný. Myslím, že v době koronaviru není v zájmu Pražanů odvolávat primátora a destabilizovat město. Zvláště když v tuto chvíli neexistuje nějaká lepší alternativa,“ říká Pospíšil pro Expres.cz.

„Podepsali jsme dohodu s hnutí STAN, máme značku Spojené síly pro Prahu. A jako předseda pražské topky budu vždy chtít, abychom byli solidním partnerem, i když se na něčem nemusíme shodnout. Ta dohoda stále platí a já ji ani koalici nebudu rozbíjet. Když si s někým podáme ruku, dodržíme to,“ vysvětluje svoje důvody, proč nehodlá s ODS vytáhnout proti Pirátům.

Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil

Podle Pospíšila by šlo o zradu, ke které se nehodlá uchylovat jen kvůli rodící se koalici pro parlamentní volby.

„To, že se domlouváme na koalici do parlamentu, není důvod, abychom zradili naše závazky. Nebudu brát svoje slovo jen tak zpět, když ho někomu dám, považuji to za velký závazek. A to i přesto, že by pro nás mohlo být výhodnější začít dělat kroky, které by vedly k přeskupení na magistrátu. To není nic proti ODS, je to můj názor,“ míní šéf pražské topky, jehož prý mrzí už jen to, že někdo spojuje koalici pro parlamentní volby s uspořádáním na magistrátu.

Rozpor ohledně Markéty Pekarové Adamové přichází zhruba týden poté, co si dvě výrazné tváře ODS a TOP 09 vyměnily názor na přijetí eura. 

Europoslanec Jan Zahradil si pochvaloval, že koalice Pirátů a hnutí STAN do společného programu zařadila spuštění příprav na vstup do eurozóny, načež může ODS reagovat tím, že euro důrazně odmítne.

„Milý koaliční partnere, TOP 09 se svého cíle přijmout euro nikdy nevzdá. Prvním krokem však musí být splnění maastrichtských kritérií. Naše koalice bude rozpočtově odpovědná a přispěje tak k zavedení eura významnou měrou,“ vzkázal mu na to šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jiřího Pospíšila, který zastává i funkci poslance Evropského parlamentu, jsme se na podobné rozkoly uvnitř koalice a jejich potenciální vliv na voliče zeptali.

„Jsou zkrátka věci, kde máme odlišný názor. Přirozeně, kdyby to tak nebylo, nemusíme být tři různé strany. Euro je jedním z mnoha věcí, TOP 09 je více eurooptimistická a proevropská než ODS, to je všeobecně známo, nejde o žádné překvapení. Ale v osmdesáti procentech klíčových věcí se naše pohledy v zásadě shodují,“ odmítá, že by to mezi stranami skřípalo.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:00 úterý 11. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 59
  • 19
  • 18
  • 12
  • 10
  • 9