Osolila Pekarovou, teď zabojuje o Sněmovnu! Trikolóra vytáhla z rukávu mladší verzi Majerové

Jako matka s dcerou vypadají na první pohled Zuzana Majerová Zahradníková a teprve dvaadvacetiletá Dagmar Papežová. Ve skutečnosti jsou to parťačky, které se pokusí hnutí Trikolóra v tandemu se Svobodnými a Soukromníky protlačit do Poslanecké sněmovny. Mladá politička z jižních Čech si o místo na kandidátce dost možná řekla i tím, že se vůbec nebojí pustit do zkušenějších oponentů. Markétu Pekarovou z TOP 09 loni popíchla v příspěvku, který si na Facebooku sdílely stovky lidí.

„O politiku jsem se na gymplu nestarala. Až jednou přišla k nám do školy řečnit paní Pekarová Adamová. Oslovilo mě to tak, že tohle fakt NE, proto jsem po škole vstoupila do Trikolóry a letos u nás na jihu kandidovala,“ napsala v říjnu loňského roku Papežová a strhla tím slušný poprask. 

Nadšení pro politiku ji za uplynulý rok neopustilo. Naopak se objevila na jihočeské kandidátce Trikolóry do parlamentních voleb. Na společném banneru s šéfkou hnutí Zuzanou Majerovou tvoří skvěle sehranou dvojici. 

Dobře si ale „zrzky z Trikolóry“ rozumějí i v soukromí. 

Obě dámy si skvěle rozumí.

Přehnané iluze si Dagmar Papežová nedělá. Figuruje na třináctém místě, což znamená, že ji do Poslanecké sněmovny pošle jen pořádná porce preferenčních hlasů.

„Co se mě týče, jsem na třináctém místě kandidátky. To znamená, že je to ode mě spíše altruismus a pomoc uskupení Trikolóry, Svobodných a Soukromníků ve volbách,“ říká pro Expres.cz Dagmar, která v kampani vystupuje s heslem „Naše země, naše pravidla“. 

Dagmar Papežová s šéfkou Trikolóry Zuzanou Majerovou Zahradníkovou

Podle předvolebních průzkumů se zdá, že hnutí, které založil Václav Klaus mladší, bude bojovat o to, aby vůbec překonalo pětiprocentní hranici potřebnou ke vstupu do Sněmovny. Na to ale Papežová nemyslí a věří, že si Trikolóra početnou voličskou základnu najde.

„V průzkumech sice jsme těsně pod pětiprocentní hranicí, ale já myslím, že politika se má dělat z přesvědčení. Socialistických a probruselských stran máme mraky a lidé potřebují nějakou alternativu,“ říká.

Pokud by se mladé političce přece jen povedlo dosáhnout na některou z „postupových příček“, má o svém působení v parlamentu jasno. S kolegy by chtěla napravovat škody, které v době pandemie utrpěli živnostníci, zasadit se o zlepšení školství, k němuž má blízko, či třeba zkvalitnit zdravotní péči a zařídit dostupné a důstojné bydlení.

Dagmar Papežová s Václavem Klausem mladším

K dosažení těchto cílů by si prý Papežová dovedla představit Trikolóru v tandemu s dalšími politickými stranami, které mají stejný zájem.

„Povolební spolupráci si snad kromě Pirátů a socialistů, kteří mají opačné politické cíle, dovedu představit se všemi, pokud dojde k věcné shodě. Vždyť Trikolóra už například společně s ANO a ODS snížila lidem daně nebo často hájila národní zájmy třeba s SPD. Vždy přece jde hlavně o hájení programu,“ říká.

Volby do Poslanecké sněmovny jsou na programu 8. a 9. října.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 pátek 24. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 120
  • 21
  • 16
  • 14
  • 6
  • 6