Greta? Podvod a loutka ekobyznysmenů, říká expert Trikolóry na životní prostředí

Greta? To je jeden velký podvod. Takový názor razí Jiří Mánek, expert Klausovy Trikolóry pro oblast životního prostředí a bývalý šéf šumavského národního parku. Podle něj jsou totiž změny klimatu přirozeným jevem bez ohledu na lidi. „Greta Thunbergová je nástroj nových ekobyznysmenů, kteří straší celou planetu, aby mohli celoplanetárně vydělávat,“ říká.

Z ruky jí zobou světové osobnosti, třeba Leonardo DiCaprio nebo Arnold Schwarzenegger. A pak miliony lidí. Další miliony ovšem švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou a její až hysterické vystupování nemohou vystát. Dokonce je podle některých zneužívanou loutkou, protože klimatické změny ve skutečnosti nejsou vinou lidské populace.

Takový názor má i Jiří Mánek, expert hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího na životní prostředí. Ten sbíral ekologické zkušenosti třeba jako ředitel šumavského národního parku.

Podle něj jsou změny klimatu přirozeným chodem přírody.

„Říkám, že změna klimatu patří k Zemi od ‚velkého třesku‘ až po současnost a bude tomu tak po zbytek jejích dní. Nic takového jako neměnné globální klima neexistuje. Podnebí a s ním počasí na lokální úrovni se vždy měnilo a měnit bude,“ popisuje Mánek v rozhovoru pro server Parlamentní listy.

„Počasí i klima mají i krátkodobé výkyvy, a to bez ohledu na to, jestli na planetě je, nebo není člověk. Jestli více či méně produkuje oxid uhličitý. Můžeme si klidně dát tu práci a hledat korelace mezi vlivem člověka na počasí a bez nejmenších pochybností takové korelace najdeme. Stejně tak můžete hledat korelace mezi změnami klimatu s existencí dinosaurů nebo mamutů a rovněž bez nejmenších pochybností takové korelace najdete. Věřím, že se najdou korelace i mezi počasím a žížalami,“ dodává na vysvětlenou.

Greta Thunbergová s Arnoldem Schwarzeneggerem

Podle experta na životního prostředí je právě to důvodem, jak dochází k mylným představám o problematice klimatu.

„Jde jen o to, vybrat správné proměnné a správně interpretovat nebo chcete-li dezinterpretovat výsledky. Když pak k dobře vybraným datům přidáte trochu kreativity a hodně marketingu a sdělíte veřejnosti otřepanou větu ‚vědci zjistili, že...‘, máte mediálně žádanou senzaci na světě,“ tvrdí Mánek.

A právě na tom se podle něj pasou ti, kteří dnes proti klimatickým změnám bojují.

„Přesně tohle se děje i ve světě globální změny klimatu údajně působené hlavně člověkem. Změny klimatu tu jsou, vlivy člověka také, a když vyberete správná data, přidáte do toho koktejlu vědecké tituly, trochu kreativity v interpretaci a hodně marketingu, výsledkem je pak Greta Thunbergová jako nástroj nových ekobyznysmenů, kteří straší celou planetu, aby mohli celoplanetárně vydělávat. Já tomu ale říkám ekologický byznysově motivovaný podvod veřejnosti,“ říká nesmlouvavě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 4. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 146
  • 44
  • 41
  • 40
  • 35
  • 34