Politolog Trávníček: Chcíplí psi jsou zvláštní vtip. Bělobrádek by se měl omluvit!

Takováhle odvaha se jen tak nevidí. Pavel Bělobrádek, šéf KDU-ČSL, se těsně před volbami rozhodl rozzlobit mnoho lidí. Jistě se svým výrokem o „chcíplých psech“ dotkl i některých svých voličů. On se o ztrátu hlasů nebojí. Co o bizarní aféře soudí politolog Matěj Trávníček?

Celá aféra začala tím, že Lucii Sulovské, známé blogerce, zemřel pes Alf. Žena vyjádřila svou lítost na Facebooku a dostalo se jí nečekané reakce.

Pavel Bělobrádek, místopředseda Sobotkovy vlády, napsal: „Umírají pouze lidé. Zvířata uhynou, pojdou, chcípnou (u nich to nemá vulgární podtext), padnou, zhasnou, jsou zabita, poražena.“

I přestože šéf lidovců svůj komentář doplnil o dva smajlíky, tak ho část české veřejnosti bleskurychle odsoudila. Milovníci psů mu teď nemohou přijít na jméno.

Může mu to těsně před volbami uškodit? Sám Bělobrádek si to nemyslí, politolog Matěj Trávníček má ale jiný názor.

„U voličů mu to nepomůže,“ říká Expresu Trávníček. Důvod je jasný. Podle něj šlo o neškodný žertík, který se hlavě lidovců příliš nepodařil. Málokdo má nejspíše stejný smysl pro humor jako Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek se s tím nemazal.

„Věřím, že to Pavel Bělobrádek myslel jako vtip. Bohužel tento vtip ale pochopí jen velmi omezené množství lidí. Prakticky všichni si to naopak vyloží tak, že Pavel Bělobrádek je necitlivý asociál,“ odhaduje mladý politolog.

Co ale teď? Měl by se snad Pavel Bělobrádek všem pejskařům a ochráncům zvířat omluvit? Podle Trávníčka by to bylo nejspíše nejlepší řešení.

„Stát si za svým, to znamená začít vtip vysvětlovat. Neznám však vtip, který by se stal vtipný vysvětlováním. Vtipy se nevysvětlují. Buď je ten druhý pochopí, nebo ne. Takže uzavřít celou tuhle trapnou epizodu omluvou, to je patrně ta lepší varianta.“

Těžko odhadovat, co se teď Bělobrádkovi honí hlavou. V úterý předseda KDU-ČSL Expresu jasně ukázal, že si stojí za svým. Z tohoto důvodu se zdá nepravděpodobné, že by náhle změnil názor a za svá slova o „chcíplých psech“ by se všem dotčeným omluvil.

Pavel Bělobrádek si stojí za svým.

I když pohled na kalendář a představa blížících se voleb možná udělá divy.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:35 čtvrtek 28. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 11
  • 7
  • 6
  • 5
  • 5