Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Topolánek se rozjel: Prezident selhal, Babiš nic nesvede, musíme si ohlídat hranice

    Mirek Topolánek se do boje o Hrad zapojil na poslední chvíli. | foto: Profimedia.cz

    U Topolánků budou letos chudé Vánoce. Není čas. Nízké mzdy, důchody, sociální dávky, to vše leží prezidentskému kandidátovi na srdci. Navíc prý Miloš Zeman nezvládl povolební situaci a řítí se na nás přívalová vlna uprchlíků ze subsaharské Afriky. O tom a mnohem více prozradil v předvánočním rozhovoru s Pavlem Štruncem.

    „Za vánoční dárky neutratím nic, nechal jsem to na ženě. Pokusím se jí něco koupit, ale musím na to najít někde prostor. Nějakou drobnost určitě,“ netají se svou zaneprázdněností Mirek Topolánek v internetovém pořadu Štrunc! A zároveň vysvětluje, jak to vidí s onou solidaritou, kterou má Česká republika od Evropské unie neustále na talíři kvůli neochotě plnit uprchlické kvóty.

    „Máme nízké mzdy, důchody, sociální dávky, přesto si EU myslí, že bychom s ní měli být solidární, to mi připadá skoro bizarní. Myslím to tak, že bychom neměli naskakovat na ty tlaky, jak tady máme umísťovat migranty se sociálními dávkami na úrovni Evropské unie. Být solidární, to znamená být solidární s námi, abychom dosáhli na tu životní úroveň, která je v západní Evropě běžná,“ poukazuje prezidentský kandidát, o co by se především lídři EU měli snažit.

    Naprosto nespokojený je Mirek Topolánek s vývojem po volbách, kdy Miloš Zeman rovnou zaručil jmenování menšinové vlády Andreje Babiše, aniž by byly vyčerpány všechny možnosti jednání o koalici. Sám to prý zná, jak nelehké kompromisy je třeba dělat a mělo by jich být dosaženo i za cenu trestně nestíhaného premiéra, který by přepustil svou funkci někomu dalšímu. Navíc prý nikde není psáno, že vládu musí nutně sestavit vítěz voleb, ale ten, kterého prezident pověří a je toho reálně schopný.

    Jako příklad uvádí nesnadnou situaci ve vedlejším Německu, kdy by toto prezident Frank-Walter Steinmeier v žádném případě nepřipustil a moderuje povolební debatu tak, aby došlo k sestavení koalice. Proto bývalý předseda vlády Miloše Zemana nikterak nešetří, když otevřeně říká, že neudělal dost, přičemž uvádí důvody: „Prezident selhal nebo je slabý nebo domluvený nebo se bojí.“ Následně se dramaticky odmlčí...

    Následně přišla řeč na proklínané uprchlické kvóty, tendence EU donutit nás přijmout uprchlíky za každou cenu a vyjednávací možnosti Andreje Babiše s hydrou Evropské rady.Andrej Babiš sám jen těžko může něco dělat v rámci změny dublinského systému. Bojím se, že nemá šanci, když i sám předseda Evropského parlamentu Tajani, kterého znám osobně z celé řady pozic, prohlašuje, že EU naprosto nezvládá problém migrace, čeká dalších šest milionů lidí, dnes jsou již takřka na cestě, musíme něco dělat…“ 

    A rozohněný Topolánek pokračuje: „Paradoxní je, že kvóty nikdy nezačaly fungovat, Německo se zachovalo protiprávně, když na 180 dní otevřelo hranice s Rakouskem a výrazně přispělo k dnešní situaci, i když neříkám, že by k ní nedošlo i tak. Teď se obávám, že se EU snaží určitou pokoutnou formou zařídit Dublin 4, který už nám nedá možnost odmítnout, pokud nezískáme blokační minoritu. A to je úkol Andreje Babiše. Visegrádská 4 stačit nebude, bez Británie to bude těžké.“

    „Dnes již ti zodpovědnější přiznávají, že celá Afrika je v pohybu, to je 17 % obyvatelstva zeměkoule. V roce 2050 to bude 40 %. Nigérie bude třetí nejlidnatější země na světě po Číně a Indii. Subsaharská Afrika je v pohybu směr Evropa,“ hodnotí migrační krizi a poukazuje na největší slabost Evropské unie, kterou jsou nezabezpečené hranice Unie.

    „Jako člověk, který přivedl ČR do schengenského prostoru, říkám, že my tu hranici nebráníme a je propustná,“ říká s tím, že EU toleruje obchod s otroky. „Pokud EU nebude schopná ubránit tu vnější hranici, potom musíme bránit alespoň vlastní,“ dodává a upozorňuje, že všechny země na hranici dostaly tenkrát obrovské finanční částky, aby obranu Schengenu zajistily.

     „Šel bych tak daleko, ať Frontex nebo armádní složky ty lodě, které do Evropy vozí migranty, na zpáteční cestě potopí. Ta válka probíhá a my na ni nejsme připraveni.“

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:01 pátek 20. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      14
    • Super
      8
    • Tvl
      7
    • Haha
      6
    • Sladký
      5
    • Cože
      4