Trapas fanouška SPD: Natočil inscenaci topících se migrantů, ale šlo o dokument

Z ostudy kabát si upletl český turista, který na Krétě natočil zaručenou senzaci – důkaz o tom, že média manipulují společností a inscenují záběry, jak se „chudáci migranti topí v moři“. Jenže ve skutečnosti šlo o filmový štáb, který natáčel dokument mapující útěk Řeků před turecko-řeckou válkou v letech 1919–1922! Případem se zabývala i francouzská agentura AFP, která dokonce zveřejnila facebookový profil autora videa. V dokumentu by se měla objevit jeho omluva.

„Tady to máš, ty chudáky. Chudáci uprchlíci. Tady takhle přesně funguje to, co nám pouští do televize. Režisérka točí, jak se migranti topí v moři,“ říká Martin Chrastina ve videu, které se objevilo ve facebookové skupině AntiKavárna.

Muž byl zjevně přesvědčen, že se mu právě podařilo odhalit velké mediální spiknutí, v rámci něhož jsou nám v televizi pouštěny záběry topících se uprchlíků, které mají v lidech nejspíš probudit lítost. Za měsíc video nasbíralo statisíce zhlédnutí a informovaly o něm i některé české weby.

Jenže skutečnost je jiná. Ve videu není zachycen televizní štáb natáčející falešné topící se migranty, nýbrž filmový štáb, který dokončoval dokument o Řecích prchajících v letech 1919–1922 před turecko-řeckou válkou. Konkrétně jde o útěk před velkým požárem, při němž se několik lidí utopilo. Název dokumentu zní „Země zbraní Panny Marie Bolestné“.

O video českého turisty se začala zajímat světoznámá francouzská tisková agentura AFP a výsledky jejího pátrání zveřejnil deník Le Monde. AFP dokonce na Twitteru odhalila i profil Marka Chrastiny, na němž nechybí vlaječka SPD. Zveřejnila také trailer dokumentu, v němž se zmíněná scéna objevuje.

O videu informovala i agentura AFP.

Jenže zatímco ze zveřejnění na Twitteru AFP má autor videa jen ostudu, článek, který se objevil na německém serveru Correctiv.org, už mu nejspíš přidělává vrásky na čele. Correctiv totiž komunikoval přímo s režisérkou dokumentu Eleni Vlassi, která video považuje za snahu poškodit její jméno a je prý připravena hnát případ k soudu.

Samotného Marka Chrastinu už kontaktoval server iRozhlas.cz. „Že by točili nějaký film, mi vzhledem k použitým záznamovým zařízením nepřišlo. I dron byl nic moc. A to dirigování ženy ze břehu, jak si v moři mají lehnout, bylo výmluvné,“ odpověděl s tím, že ho omyl mrzí. Agentura AFP mu prý již danou sekvenci z dokumentu zaslala, u snímku se pak objeví i jeho omluva.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:55 pondělí 24. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 74
  • 31
  • 29
  • 21
  • 15
  • 14