TOP 09 nachystala překvapení pro voliče: Koalice se Zelenými, LES a bývalou frakcí ČSSD

TOP 09 preference klesají a klesají. | foto: Profimedia.cz

Zajímavý mix stran vstoupí do krajských voleb na jižní Moravě pod koaličním názvem Spolu pro Moravu. V obklopení levicových subjektů, jako jsou Zelení či Liberálně ekologická strana, v ní figuruje i TOP 09, považovaná za středopravicovou konzervativní stranu. Dalším do party bude nově vzniklé hnutí Idealisté, které se nedávno odklonilo od ČSSD, protože pro ně byla málo levicová. Co na to asi říkají voliči topky?

Čím dál patrnější odklon od pravicové politiky je často označován jako důvod, proč TOP 09 v posledních parlamentních volbách dovrávorala jen těsně nad pětiprocentní hranici a aktuální průzkumy jí do budoucna věští ještě větší propad.

Nezdá se však, že by na tom strana hodlala něco měnit. Pravicovým voličům přichystala překvapení do blížících se krajských voleb. Její člen a dosavadní krajský zastupitel Jan Vitula povede v Jihomoravském kraji koalici Spolu pro Moravu, a pokud mu budou chtít voliči hodit hlas, podpoří tím zároveň celou paletu těch nejlevicovějších stran.

Topka jde totiž do voleb se Stranou zelených, Liberálně ekologickou stranou Martina Bursíka, Moravským zemským hnutím a Idealisty. Zvláště poslední subjekt bude pro pravicové voliče dost na pováženou. 

Idealisté jsou novým hnutím, hodlají kandidovat do příštích parlamentních voleb, jako členové koalic ale zabojují už o místa v krajských volbách právě na jižní Moravě a ještě v Plzni, kde se spojili s hnutím STAN a Zelenými.

Idealisté začali fungovat už v roce 2010, tehdy byli součástí mládežnické organizace ČSSD. O pět let později se stali samostatným spolkem, stále byli ale se sociálními demokraty úzce spojeni, ostatně ve znaku mají stejně jako oni růži. Definitivně se od ČSSD odklonili teď, když si založili nové hnutí s volebními ambicemi. Důvod? Sociální demokraté se podle nich příliš odklánějí od levicových ideálů.

Idealisté se prezentují liberálními názory, angažují se třeba v otázkách solidarity s LGBT komunitou a podobně.

Když si to tedy shrneme, TOP 09 jde do krajských voleb na jihu Moravy ruku v ruce s hnutím, kterému byla příliš málo  levicová i ČSSD. Co na to voliči, to se ukáže brzy. Poslední průzkum agentury STEM každopádně straně přiřkl nevalná 3,3 procenta.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:00 sobota 24. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 70
  • 52
  • 34
  • 33
  • 32
  • 31