Okamuro, nezlob se! Jaká je jeho nenávistná hra plná strašáků?

Má to být hra na motivy klasického Člověče, nezlob se! Speciální dvojstrana poměrně xenofobního čtvrtletníku Svobody a přímé demokracie se tváří jako veselé zpestření rodinného odpoledne. Cestou prý můžete plnit žertovné úkoly a pokračovat do společného Tomiova domečku. Jenže ve skutečnosti hra příliš veselá není. Vlastně naopak.

Průzkumy přisuzují stále vyšší preference Svobodě a přímé demokracii Tomia Okamury (SPD). Strana by se nyní podle průzkumu agentury STEM/MARK dostala do Parlamentu jako čtvrtá nejsilnější ze všech, a to se ziskem vyšším než devět procent. To by pro okamurovce nebyl špatný výsledek. Nicméně je to otřesná vizitka pro tradiční politická uskupení.

Jak se SPD daří získat tolik sympatizantů? Tuto elementární otázku může uspokojivě zodpovědět zdánlivě zábavná hra nazvaná Okamurův domeček. Herní plánek totiž v sobě skrývá jako hlavní nástroj jednoduché, ale zřejmě o to účinnější zastrašování.

Populistické strany vždy využívají slabin a nedostatků svých oponentů a voličům nabízejí rychlá, levná a bezbolestná řešení. Volič, nespokojený se současnou situací, rád předvolebním slibům uvěří, i když ty nemají na řešení žádný hlubší recept. Zákazy a omezení tam, kde dosud nejsou, a naopak jejich rušení tam, kde je zavedli političtí oponenti. Největší nepřítel je samozřejmě Evropská unie, neziskovky, migranti a dosavadní politická reprezentace země.

Tomiovi strašáci

První okruh negativních situací, které jsou prezentovány jako žertovné úkoly, se týká strašáka udání. „Kolegyně v práci tě udala, že jsi jí podržel dveře, a tím ji ponížil. Musíš počkat na šestku,“ naráží na genderovou šikanu tvůrce. Další udání ve hře jsou za strach z imigrantů a šíření nenávisti k nim nebo hrozba z odebrání dětí sociálkou na udání neziskovky.

„Zavřeli školu, kam chodí tvoje děti a nastěhovali do ní imigranty. Musíš čekat na šestku,“ říká další žertovný úkol. Dále však přistupujeme k dalším závažným otázkám. „Exekutor ti zabavil veškerý majetek. Musíš začít znovu. Vrať se do domečku,“ říká jedno políčko a druhé poukazuje na negativní roli FÚ: „Babiš na tebe poslal kontrolu, protože jsi rozšlapal koblihu. Zpátky do domečku.“

Naštěstí má pro hráče Okamurův domeček i dobré zprávy. „Tomio Okamura vyhrál volby a snížil DPH na léky a pivo na nulu. Všechno okamžitě zlevnilo, celá země slaví! Figurku posuň rovnou do středu vítězného domečku,“ slibuje zlaté časy hrací políčko. Obdobně i jiné, kde Tomio vyhrál volby a platy jdou všem nahoru.

Laciná kritika skutečných nešvarů a nesmyslné přísliby. Šíření možná opodstatněných a realistických obav, ale naprosto nekonstruktivní a bez řešení. To tedy stojí za zvýšením volebních preferencí SPD? 

Bohužel to vypadá, že ano. Připočteme-li, že se do dalšího čísla novin chystá další verze hry, jejíž vtipná políčka navrhnou sami příznivci strany a za poslání fotky při hře mohou vyhrát mobilní telefon, kruh se uzavírá.

Nezapomeňme ale, že na nejnižší tužby a obavy lidu vždy apelovaly režimy, které s demokracií neměly nic společného. Ani s tou přímou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:12 sobota 3. února 2018. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 19
  • 15
  • 13
  • 8
  • 6