Koalice s Trikolórou? Ne, kdo chce porazit Piráty, ať podpoří SPD, hlásí Okamura

V politických kuloárech se šušká o koalici vlastenců, která by se postavila Pirátům či ODS. Vody rozvířil hlavně exprezident Václav Klaus prohlášením, v němž konkrétně zmínil Trikolóru a SPD. Jenže šéfa druhého jmenovaného hnutí očividně nepřesvědčil ani politický odchod Klause mladšího, se kterým se nemohou vystát. „Kdo chce porazit Piráty, ať netříští síly a podpoří SPD,“ hlásí Tomio Okamura.

Piráti jsou extrémní levice a ještě větší zlo než neschopná vláda. To před několika dny prohlásil exprezident Václav Klaus a jedním dechem dodal, že je potřeba, aby před volbami došlo ke spojení stran, jimž záleží na občanských svobodách.

Konkrétně přitom zmínil Trikolóru a SPD. Takové koalici dosud stály v cestě spory mezi Klausem mladším a Tomiem Okamurou. Šéf Trikolóry ale minulý týden oznámil odchod z politiky.

Mění se tím něco? Podle Okamury ne. Klausovo přání očividně vyslechnout nehodlá, což dal jasně najevo ve vyjádření k nejnovějšímu volebnímu průzkumu agentury Sanep, která jeho hnutí přiřkla 10,3 procenta.

„Vyzývám menší vlastenecké či euroskeptické strany, aby netříštily síly a podpořily největší vlasteneckou stranu, kterou je SPD. Tak máme jedinou šanci uspět nad probruselskými stranami,“ prohlásil Okamura a v podstatě tak dal najevo, že se nehodlá s nikým bratříčkovat.

Menší strany dokonce vyzval, aby zahodily osobní ambice, což je nepochybně vzkaz právě i Trikolóře a Svobodným nebo Soukromníkům, kteří už si domluvili předvolební spolupráci.

„Je potřeba zahodit osobní ambice a politikaření. V letošních volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu půjde totiž doslova o zachování svobody a existence naší republiky. Jakýkoli propadlý hlas pro strany, které nemají šanci překročit pětiprocentní hranici volitelnosti, znamená v důsledku posílení hlasů pro koalice Pirátů a ODS,“ míní Okamura.

Protipól koalic Pirátů a STAN a také uskupení Spolu tak zřejmě nevznikne.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:09 středa 28. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 7
  • 4
  • 1
  • 0
  • 0