Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Okamura pálí do romských aktivistů: Žijí z dávek a dělají chudáky! Vyzývám ho, říká jejich šéf

    Hodně vyhrocená atmosféra (opět) panuje mezi Tomiem Okamurou a komunitou českých Romů. Několik desítek z nich narušilo protivládní demonstraci SPD v Liberci, na předsedu strany pískali a pokřikovali, že je fašista. Okamura si následně v rozhovoru pro Parlamentní listy ulevil, že romští aktivisté akorát zneužívají slovo rasismus i systém dávek, na kterém si někteří podle něj postavili byznys. S tím ale nesouhlasí lídr romské strany Roma Luma Marco Cavali, který protestní akci v Liberci vedl. „Byli jsme tam proto, že SPD je fašistická strana,“ prohlásil s tím, že Tomia Okamuru vyzývá do debaty.

    Atmosféra na liberecké demonstraci byla vyhrocená. Romové přišli vybaveni mimo jiné píšťalkami, pokoušeli se narušit projevy představitelů SPD včetně Tomia Okamury a Jaroslava Foldyny. Ti se snažili situaci naopak zklidnit, ale marně.

    Oba tábory přitom mají přinejmenším jeden postoj společný. SPD uspořádala demonstraci proti vládě, přičemž většina romských aktivistů taktéž se současnou vládou nesouhlasí. Stěžují si na to, že se romská komunita propadá do čím dál větší bídy.

    Přesto se hněv aktivistů v čele s představiteli romské strany Roma Luma zaměřil na Tomia Okamuru, v Liberci dokonce padala slova o fašismu a rasismu. Nelíbí se jim totiž některá jeho starší vyjádření, například, že by Romům měly být sebrány dávky, aby se přestali množit.

    Šéf SPD vášně krotil mimo jiné slovy o tom, že je naprosto scestné ho označovat za rasistu, když byl sám v minulosti často terčem rasistických útoků coby poloviční Japonec. Na romské aktivisty to ovšem neplatí.

    „Okamura pak hned dělal živý přenos, kde tvrdil, že jsme přišli protestovat, protože oni bojují proti sociálním dávkám. Přitom nikdo z nás, co jsme tam byli, na sociálních dávkách není, kvůli tomu jsme fakt nepřišli, všichni pracujeme. Normálně lhal,“ říká pro Expres.cz předseda romské strany Roma Luma Marco Cavali.

    Richard Samko, Marco Cavali, Emil Zajac

    On i jeho kumpáni jsou prý odhodláni jezdit na všechny větší demonstrace a mítinky, které bude SPD v dohledné době pořádat.

    „Budeme za ním teď jezdit pořád a budeme jezdit proto, že nesouhlasíme s tím, co SPD říká. Je to extremistická a fašistická strana. Já osobně vyzývám Tomia Okamuru do debaty. Když to odmítne, je vidět, že se konfrontace akorát bojí,“ říká Cavali.

    Lídr SPD se ale rozhodl nebrat zpátečku, naopak. V rozhovoru pro Parlamentní listy vyrazil do ostrého protiútoku. Nadále si stojí za tím, že Romům leží v žaludku kvůli boji proti sociálním dávkám.

    „Skupina Romů narušila vulgárními a nesmyslnými výkřiky naši demonstraci, jelikož nesouhlasí s tím, že SPD jako jediná strana v parlamentu prosazuje ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Já se samozřejmě nenechám zastrašit a budu nadále tento zákon prosazovat, jelikož pro mě je slušný český občan na prvním místě,“ uvedl Tomio Okamura.

    „Připomenu, že právě Romové z Libereckého kraje mi z tohoto důvodu předloni vyhrožovali smrtí a nabádali veřejně ve videu ostatní k tomu, aby mě pobodali a odstranili,“ dodal.

    Znovu také promluvil o tom, že je podle něj mimo mísu ho obviňovat z rasismu. Naopak Okamura prohlásil, že romští aktivisté slovo rasismus rádi zneužívají.

    „Je to skutečně odporné ze strany romských aktivistů, často placených z veřejných peněz přes různé neziskové organizace, že toto slovo zneužívají jen proto, že jim vyhovuje současný systém zneužívání dávek. Rasismus odmítám. Bylo šokující, že někteří z těchto Romů na naší akci v reakci na českou státní hymnu ukazovali zdvižený prostředníček. Ať přestanou zneužívat slovo rasismus a hrát si na ublížené chudáky. Já sám jsem na vlastní kůži po celý svůj život poznal, co je rasismus, protože pro některé bílé jsem jako poloviční Japonec moc žlutý a šikmooký a pro Japonce jsem moc bílý a evropský,“ nechal se slyšet Okamura.

    Uvedl také, že si někteří romští předáci na systému vyplácení dávek skrze neziskové organizace udělali byznys.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 27. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      163
    • Haha
      11
    • Sladký
      6
    • Trapas
      4
    • Tvl
      4
    • Cože
      2