Selfíčka a Praha bez uprchlíků! Okamura přivítal Salviniho s mladou přítelkyní

Návštěva jako hrom! Předseda SPD Tomio Okamura se na Facebooku pochlubil, že za ním až z Itálie dorazil jeho dlouholetý přítel, tamní ministr vnitra a v současné chvíli bezesporu nejznámější italský politik Matteo Salvini. A nejen to, přivezl si dokonce i přítelkyni, se kterou se dali dohromady teprve před měsícem! „Matteo je jako v ráji. Jsou hezký pár. Takhle ve třech jsme chodili, ukázal jsem jim Karlův most a Staromák,“ popsal Okamura Expresu. Promluvil i o době, kdy se z nich se Salvinim stali přátelé, či o tom, co v Praze probírali.

Na první pohled vypadali jako párek turistů, ve skutečnosti jde ale o nejvýraznější protiimigrační politiky svých zemí. Předseda SPD Tomio Okamura uvítal v Praze mimořádně zvučnou návštěvu, italského ministra vnitra Mattea Salviniho. A protože šlo zároveň o návštěvu poměrně nečekanou, zajímalo nás, jak si ji oba politici užili a jak na ně reagovali lidé v ulicích.

„Bylo to velmi příjemné, Matteo tu včera strávil celý den. Fotili se s ním hlavně Italové, protože je tu hodně turistů, už jen za cestu po Karlově mostě se jich s ním vyfotilo strašně moc. Se mnou se zase fotí Češi, to je standard, ale bylo zajímavé, že i na Královské cestě Karlovou ulicí a kolem Staromáku je víc cizinců než Čechů, takže ve finále to bylo na počet fotek vyrovnané,“ smál se Okamura. „Italové byli v šoku, když ho viděli v Praze,“ dodal.

Selfie s Pražským hradem v pozadí nesmí chybět.

Praha se prý muži, který je aktuálně v boji s migrací směřující do Evropy postavou nejvýraznější, náramně líbila. A protože ji považuje za romantické město, neváhal na návštěvu vzít i svou novou partnerku!

„Praha se mu líbí, říkal mi, že je to romantické město. On s sebou vzal i novou přítelkyni, jsou spolu teprve měsíc. Italská média už to hodně řešila. Je velice příjemná, usměvavá, pořád ho hladí a pusinkuje. Matteo je jako v ráji, jsou hezký pár. Takhle ve třech jsme chodili, ukázal jsem jim Karlův most a Staromák. Říkal, že Praha má v Itálii image romantického města,“ popsal Okamura.

Tomio Okamura poobědval s Matteem Salvinim a jeho novou přítelkyní.

Po procházce Prahou pak následoval oběd, pro který předseda SPD vybral restauraci s výhledem na Hrad. Salvinimu prý náramně zachutnalo naše červené víno.

„Pak jsme šli na oběd a on si chtěl dát víno. Já mu říkám: ‚Matteo, vyzkoušíme české červené víno.‘ On se nejdřív netvářil, tak mu říkám, že je trochu chladněji, že to asi nebude posezení jako v Itálii, ale protože jsem vlastenec, tak mu chci ukázat naše víno. A nakonec říkal, že je to výborné, s přítelkyní ho celé vypili. Svíčkovou bohužel v restauraci neměli, tak si dal tataráček jako předkrm a pak telecí s bramborami. Byl spokojený,“ řekl nám s úsměvem Okamura.

Okamura vzal Salviniho i na Staromák.

„Jejich reakce byly samozřejmě pozitivní. Myslím, že to je vidět i z těch fotek. My se známe, jsme přátelé, nemusíme si hrát na nějaké formální věci. Známe se léta, čtyři roky jsme spolu ve frakci, tedy od doby, co vznikla SPD. Já znám Mattea ještě z doby, kdy měl v Itálii osm procent. Už byl europoslancem, ale vůbec nebyl tak známý, nebyla to žádná hvězda. Takže náš vztah je delší, od doby, kdy ani já nebyl tak úspěšný, neměli jsme takové výsledky,“ zavzpomínal, jak se stali se Salvinim přáteli.

Chtěl jsem, ať se za nás přimluví v EU

Hlavním cílem obou politiků ale samozřejmě nebyla jen procházka po památkách, většinu času spolu probírali pracovní záležitosti.

„Řešili jsme ale hlavně politické věci, třeba kvalitu masa nebo evropské volby a co bude po nich. Protože podle průzkumů naše vlastenecká frakce má šanci stát se druhou nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu. O italské straně Liga (strana Mattea Salviniho, pozn. red.) se říká, že by mohla být dokonce nejsilnější stranou v Evropském parlamentu. Takže jsme řešili, co bude po volbách, program ve frakci nemáme totožný, ale máme ho stejný v základních konturách, jako je přímá demokracie, vlastenectví, svoboda slova,“ popsal nám Okamura.

Tomio Okamura ve společnosti svých kolegů a přátel. Le Penovou i Wilderse pozval do Prahy.

Předseda SPD také už v příspěvku na Facebooku proklamoval, že se Salvinim intenzivně řešili i situaci okolo kontrol kvality masa. Ta totiž Tomia Okamuru hodně pálí. Doufá také, že se za nás Salvini v Bruselu přimluví.

„Mluvili jsme samozřejmě o těch potravinách, vysvětloval jsem mu, jaké tady máme problémy se zemědělskou politikou Evropské unie. Já bych byl prostě rád, kdyby Italové o tomhle věděli, protože oni mají v EU silný hlas, a aby byli ochotni se zmínit. Aby věděli náš postoj, my jsme malá země, která je tímhle prostě perzekvovaná. Popsal jsem mu problém s Polskem, že nám Evropská unie zakázala přísnější kontroly a vláda na to kývla, ministr Toman ustoupil. To je pro nás nepřijatelné,“ vysvětlil.

Na přetřes pak mezi nimi musela přijít samozřejmě i migrace.

„A samozřejmě jsme řešili aktuální problémy kolem migrace a islamizace, protože v tom jsme pochopitelně taky na jedné lodi. Mluvili jsme o dalším společném postupu, aby bylo v Evropě bezpečno. Z mého pohledu je Salvini jediný evropský politik, který má v tomhle jasné a hmatatelné výsledky,“ zakončil Okamura.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:25 sobota 10. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 101
  • 18
  • 14
  • 12
  • 11
  • 10