Okamura o štábu Le Penové: Marine mě vzala mezi svou rodinu. O čem si povídali?

Rodina, nejbližší spolupracovníci a kolega a kamarád Tomio Okamura. Takové bylo včerejší složení VIP salonku ve volebním štábu Marine Le Penové, poražené kandidátky na francouzskou prezidentku. Šéf SPD pro Expres exkluzivně prozradil, jak to za zavřenými dveřmi probíhalo, jak Le Penová svoje nejbližší pohostila a co si spolu jako dva staří známí bezprostředně po vyhlášení výsledku řekli.

Tomio Okamura se s Marine Le Penovou dobře zná, během let strávených v evropské vlastenecké frakci se stali dobrými přáteli. A tak ji na sčítání voleb vyrazil podpořit přímo do jejího štábu.

Jak Expresu prozradil, dostal se dokonce mezi tu vůbec nejvybranější společnost.

„Štáb byl rozdělen na dvě místa. Já byl součástí toho nejužšího okruhu, kde byla rodina Marine a nejbližší spolupracovníci. Bylo nás tam odhadem třicet, nikdo jiný tam nesměl. Musím říct, že to byla pocta. Potkal jsem tam sestru Marine, jejího švagra, děti a podobně,“ řekl nám Okamura.

Marine Le Penová pozvala Tomia Okamuru mezi okruh svých nejbližších.

„V přízemí pak byli příznivci a prý asi pět set novinářů z celého světa, to mi říkal tajemník Marine,“ dodal šéf SPD, jehož jsme zastihli na letišti směrem z Francie domů.

Zajímalo nás, jak to v takovém VIP štábu uchazečky o Elysejský palác vypadá. A zda se podávalo francouzské víno nebo třeba tradiční šneci.

„Bylo to relativně skromné. Podávalo se tam bílé i červené víno a samozřejmě šampaňské. Já si ale dal pomerančový džus ředěný vodou, alkohol jsem vůbec nepil, měl jsem tam totiž zároveň dost pracovních schůzek a chtěl jsem na ně být ready. K jídlu tam byly nějaké jednoduché sendviče se šunkou nebo uzeným lososem a také quiche, takový ten francouzský zapečený koláč,“ popsal nám Okamura.

Došlo i na přátelský polibek na tvář!

V salonku pro vybranou společnost prezidentské kandidátky prý chytil místo jen asi tři metry od Le Penové. A byť ta nakonec prohrála, nálada byla prý velmi optimistická.

„Bylo ticho, ale když se vyhlásily kolem osmé ty první výsledky, všichni začali tleskat a vyvolávat Marine. Děkovali jsme jí za skvělý výkon. Ta cesta je prostě před námi, Marine posílila, hlavně je důležité, že ji podle průzkumů volili mladí lidé. To jsme tu opakovaně rozebírali,“ pochvaluje si Okamura.

Bouřlivý večírek na programu nebyl, Le Penová štáb opustila kolem jedenácté hodiny. Český politik si přesto se svou francouzskou kolegyní stihl promluvit i mezi čtyřma očima.

„Řekl jsem jí, že odvedla skvělý výkon. Že bych si hrozně přál, aby bojovala dál. A že jestli to zase za pět let zkusí, může si být jistá, že tady opět budu s ní. Usmála se a poděkovala. Pět let je dlouhá doba, ale řekla, že rozhodně pokračovat chce,“ popsal Okamura, který má o Marine Le Penové nejvyšší mínění.

Tomio Okamura se s Marine Le Penovou zná řadu let. Jedna z jejich starších fotek.

„Známe se osm let, viděli jsme se na mnoha desítkách setkání. Jsme přátelé, mám ji rád, to je asi na první pohled vidět a ona to dobře ví. Je to neuvěřitelně silná žena a v tom našem mužském politickém světě taková zářná osoba, působí velice žensky a zároveň velmi rozhodně a odhodlaně. Když přijde do místnosti, nestačím zírat, má neuvěřitelnou auru. Jiného takového politika neznám,“ řekl.

Návštěvou ve štábu prý cesta Tomia Okamury do Francie neskončila. Ještě druhý den ráno tam s Marine Le Penovou a dalšími kolegy z vlastenecké frakce vyhodnocovali volební výsledky.

„Mluvili jsme o tom, že Marine sice nevyhrála, ale posílila o tři miliony hlasů, dostala o osm procent víc než před pěti lety. Stala se v podstatě lídryní euroskeptické opozice. Macronovi hlasy markantně ubyly, není to pro něj žádná sláva. Je vítěz, samozřejmě, ale že by po těch pěti letech prezidentování přesvědčil francouzské voliče, to určitě ne,“ uzavřel Okamura.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:57 středa 24. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 150
  • 64
  • 10
  • 10
  • 9
  • 3