Akce proti nenávisti? Romský raper se Okamurovi smál za šikmé oči a shazoval gaye

Několik uskupení v čele s tzv. Kolektivem 115 uspořádalo na pražském náměstí Míru „veselici bez nacionalismu“. Ta byla reakcí na chystanou předvolební akci hnutí SPD, které si však místo nezarezervovalo předem. Ačkoliv mělo jít o setkání bojující s šířením nenávisti, svému slibu pořadatelé příliš nedostáli. Romský raper McGives totiž přede všemi rozjel show, během níž počastoval předsedu SPD Tomia Okamuru salvou těžce nenávistných nadávek. Paradoxem je, že nepřímo zaútočil i na Okamurův původ či na homosexualitu.

Hnutí SPD Tomia Okamury chystalo předvolební akci na pražském náměstí Míru, jeho představitelé ovšem zaváhali a místo si nezarezervovali včas. Po příležitosti proto skočilo antifašistické hnutí Kolektiv 115, které se proslavilo například ničením předvolebních plakátů některých stran, a akci jim vyfouklo.

A tak se nedaleko centra Prahy namísto „Lidové veselice“ SPD konala akce „Praha proti SPD: Veselice bez nacionalismu“. Ta podle iniciátorů neměla oproti původnímu plánu šířit nenávist. To se ovšem nakonec tak úplně nepovedlo.

Na akci totiž vystoupil raper romského původu, který si říká McGives, a rozjel show, která byla úplně vším, jen ne bez nenávisti.

„Místo šíření nenávisti bude náměstí Míru nadále místem pro všechny nehledě na národnost, sexuální orientaci či náboženské vyznání,“ stálo v popisu akce.

Ve skutečnosti však McGives hned zkraje svého vystoupení nepřímo zaútočil na Okamurův částečně asijský původ.

„Je to moje noční můra, koukám na televizi a tam Tomio Okamura. Kouká na mě a nevím, jestli kouká doprava, či doleva,“ odříkává a rukou dělá gesto, které má naznačovat šikmé oči. Zároveň pak McGives dodává, že Okamura a jeho stoupenci všude vidí imigranty, ale neuvědomují si, že jsou sami za dementy.

Raper McGives při nenávistném songu o Tomiu Okamurovi

Ačkoliv se v popisu akce mluví o tom, že je náměstí místem pro všechny i bez ohledu na sexuální orientaci, hned o pár rýmů dál už raper pronáší slova, která by se vůbec nemusela líbit členům komunity LGBT.

„Nevim, proč si berou do huby nás, přitom by mohli kouřit sami sobě vocas. Jako Zeman a Okamura navzájem, měli by spolu bydlet a starat se na nájem. Jsou to dementi,“ říká (bez redakční úpravy, pozn. red.).

To, co spolu dva homosexuálové v soukromí běžně dělají, tedy raper McGives považuje za ideální nadávku vyjadřující své pohrdání dvěma politiky.

Video členky Kolektivu 115, která vyzývá k ničení předvolebních plakátů a billboardů.

Další velmi intelektuální a především proti nenávisti bojující část textu říká, že Okamura pořád někoho řeší, ale bylo by lepší, kdyby byl takový, že se ztiší. „Je to hnus, tomu debilovi bych nejradši na hlavu flus,“ rapuje McGives.

„A proto já možná jsem cikán, ale co mám dělat, budu tady pořád řvát jak pavián. Chodím denně do práce, je to divný, ale protože chci love utrácet, dělám ve zdravotnictví už třináct let,“ pozrazuje o sobě následně.

Zbytek písně se pak nese v podobném duchu.

Okamuru ještě McGives počastuje třeba nadávkou, že je největší de*il, či tím, že by měl přijít a říct mu „na to něco“, přičemž romský raper by mu prý „na hlavu vystříkal taký geco“.

Tento rým navíc odříkává se všeříkajícími pohyby u svého rozkroku. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 2. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 123
  • 21
  • 18
  • 11
  • 7
  • 7