Okamura vaří z vody, historik mu nabízí doučování: Pomůže to SPD z marastu zapomnění?

Předseda SPD Tomio Okamura proslul tím, že si dějiny často vykládá po svém a svým příznivcům a voličům často servíruje historické události tak, jak se ve skutečnosti vůbec nestaly. Historik Michal Stehlík podal lídrovi zmíněné strany pomocnou ruku a nabízí mu kurzy historie. Záchranné lano přichází pozdě, pád SPD tím asi nezastaví.

„Dobrý den, pane Okamuro, s neskrývanými obavami v kombinaci s narůstajícím údivem sleduji množství odkazů na historické události, procesy a osobnosti, které vy a vaše hnutí používáte ve veřejném prostoru,“ napsal historik Michal Stehlík v dopisu adresovaném šéfovi SPD.

„Nemohu se zbavit dojmu, že se jedná o fatální nedostatek zcela základních znalostí,“ dodal na adresu Tomia Okamury, který v nedávném postu na Facebooku napsal, že Evropská unie má nacistické kořeny.

Podle Stehlíka se přirovnání a příklady úplně míjejí s historickou skutečností. Proto chce historik SPD „podat pomocnou ruku, aby se její proklamace nezakládaly na zjevných nesmyslech, nepravdách či účelově poupravených tvrzeních“.

Historik Okamurovi a „jeho“ poslancům nabízí zdarma půlroční kurz soudobých dějin zaměřený na témata, která SPD ráda využívá.

Těžko říct, jestli to Okamurovi a jeho partaji pomůže. Už čtyři měsíce se ve volebních průzkumech propadá. Na konci září by hnutí SPD, které by volilo 7,5 procenta respondentů, skončilo na 4. místě. Oproti srpnu by ztratilo celé procento. Podle analytiků agentury Median, která průzkum prováděla, se potvrdil sestupný trend preferencí SPD, které klesají už skoro půl roku.

Straně vyrostla zdatná konkurence, která jí odvedla část voličů. Z Trikolóry Václava Klause mladšího musí být Okamura dost nesvůj. Je proto otázkou, zda mu „last minute“ kurz historie bude k něčemu, jestli ho stačí zúročit.

Klaus mladší s Trikolórou válcuje Facebook.

„Je to zoufalá snaha neúspěšného kandidáta KDU-ČSL o zviditelnění za každou cenu. Historii by si měli naopak nastudovat lidovci, aby přestali jezdit na sjezdy sudetoněmeckého landsmanšaftu, který prokazatelně založili kovaní nacisté a fašisté, kteří chtěli zlikvidovat český národ,“ tlumočila mluvčí Barbora Zeťová stanovisko strany. 

Vypadá to, že SPD nabídku zřejmě nevyužije.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:31 středa 5. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 30
  • 29
  • 29
  • 28
  • 28