Okamura, hajlování... Ortel dokonce srovnávali s Krylem! Co na sjezd nacionalistů říká Evropa?

Představitelé předních nacionalistických stran Evropy se včera odpoledne sešli na Václavském náměstí v Praze. Promlouvali k davu, před nimi měla dokonce koncert kontroverzní kapela Ortel a celou jejich akci se snažili narušit demonstranti. Taková událost neunikla ani řadě zahraničních médií, třeba renomovanému francouzskému listu Le Figaro. Server Al Jazeera dal zase krajně pravicový mítink do spojitosti s rokem 1989!

Byla to hodně ožehavá událost. Ve čtvrtek odpoledne na Václavském náměstí vystoupili šéfové stran evropské frakce hnutí Evropa národů a svobody jako Marine Le Penová či Geert Wilders, spolu s nimi samozřejmě i organizátor akce Tomio Okamura. Zahrála kontroverzní kapela Ortel a vše se snažilo přehlušit několik demonstrantů, mezi nimiž musela dokonce zasahovat policie.

Sjezd nacionalistických špiček Evropy neušel ani spoustě zahraničních médií. Většina z nich o akci informuje jako o mítinku krajně pravicových politiků. „Evropští krajně pravicoví lídři v Praze volali po jednotě před evropskými volbami,“ píše například server Euronews.com.

Zájmem o jím uspořádaný sjezd v zahraničí musí šéfa SPD Tomia Okamuru nepochybně těšit. Co ho však bude možná trochu mrzet, je skutečnost, že se většina zahraničních listů věnuje spíše slavnějším kolegům. Není se ani moc čemu divit, vždyť třeba Francouzka Le Penová byla vyzývatelkou Emmanuela Macrona v prezidentských volbách.

Například server RFI si ale s Okamurou nebral servítky.

„Krajní pravice v podání Tomia Okamury je otevřeně xenofobní a islamofobní. Je tedy zcela přirozené, že vůdce SPD pozval kromě Marine Le Penové i dalšího extrémně pravicového vůdce, Holanďana Geerta Wilderse, taktéž posedlého islámem,“ píše server.

Marine Le Penová se zdraví s publikem.

Reportáž ze čtvrteční akce zveřejnil na svých stránkách i server Al Jazeera. Ten v souvislosti s demonstrací připomněl dokonce sametovou revoluci.

„V roce 1989 bezmála půl milionu lidí zaplnilo Václavské náměstí během sametové revoluce, která svrhla komunistický režim. O třicet let později, ve čtvrtek, francouzská krajně pravicová politička Marine Le Penová a Holanďan Geert Wilders vybídli Čechy, aby ještě jednou bojovali s diktátorským režimem,“ píše Al Jazeera.

Ortel jako Karel Kryl? Tohle srovnání hodně lidí popudilo.

Paralela odporu vůči Evropské unii s bojem proti komunistickému režimu se na včerejší demonstraci objevila několikrát. Spoustu Čechů pobouřil například transparent s nápisy „Kryl, Ortel, SPD“, který přirovnává protikomunistického československého písničkáře Karla Kryla ke kapele s xenofobními texty a k frontmanovi, jenž byl dříve členem neonacistické kapely Conflict 88. 

Číslo 88 je oblíbeným symbolem neonacistů, osmým písmenem v abecedě je totiž písmeno „H“ a dvě háčka naznačují nacistický pozdrav „Heil Hitler“.

Přinejmenším jeden příznivec nacistického vůdce se mezi demonstranty našel. Policie začala na základě kamerových záznamů prověřovat muže v oblečení české armády, který dění na pódiu přihlížel se vztyčenou pravicí.

Na Václaváku řečnila Le Penová i Wilders, návštěvníci srovnávali Ortel s Karlem Krylem.

Sjezdu nacionalistických lídrů se věnuje dokonce i renomovaný francouzský list Le Figaro. Ten zmiňuje například zdravici, kterou přes video poslal účastníkům demonstrace italský ministr vnitra Matteo Salvini. „Salvini podpořil Tomia Okamuru a jeho SPD v kampani do eurovoleb,“ píše online serveru tohoto listu.

Le Figaro každopádně zmiňuje i nevalné volební preference podle některých statistických společností: „Ve stínu vládnoucí konzervativní a liberální strany ANO je nyní SPD přičítáno 7 % voličů před volbami do Evropského parlamentu.“

Ruská propaganda: 25 tisíc lidí proti EU!

Hodně kontroverzní je pak způsob, jakým o demonstraci na Václavském náměstí informoval ruský armádní televizní kanál Zvezda. Ten vypustil do éteru poněkud hodně nadnesenou informaci o počtu účastníků.

Okamura vzal svoje kolegy a přátele na večeři.

Přesný počet příznivců není znám, hovoří se každopádně o několika stovkách až jednom tisíci. Kanál Zvezda ale ohlásil, že proti diktátu Evropské unie ve čtvrtek na Václaváku demonstrovalo 25 tisíc lidí.

Podle všeho jde o snahu vzbudit v ruských občanech dojem, že je EU v rozkladu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:09 sobota 24. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 81
  • 29
  • 18
  • 18
  • 14
  • 12