Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jedno jméno, dva názory: U Tomia se něco zvrtlo, říká o bratrovi nejstarší Okamura

    Nejstarší bratr Hayato Okamura je zastáncem Angely Merkelové. O svém bratrovi Tomiovi se vykadřuje jako o tvrdém populistovi. | foto: koláž Expres.cz/Dan Materna/Profimedia

    Jeho bratr je jednou z nejvýraznějších postav české politiky, bohužel ale ne zrovna v tom dobrém slova smyslu. Tomio Okamura je pro jedny blázen, pro druhé hrdina, nicméně v klidu nenechává nikoho. Jak se s tímto srovnává Tomiův starší bratr, vlastně hlava rodiny Okamurů v Česku, člen strany KDU-ČSL?

    Pro rozhovor v dnešním (21. 7.) vydání deníku MF Dnes s novinářem Lubošem Palatou se nechal Hayato Okamura vyfotit před ikonou Madonny s dítětem a vedle visícím krucifixem.

    To aby bylo jasné, že stejné jméno neznamená stejné názory. Padesátiletý Hayato, nejstarší ze tří bratrů Okamurových, je členem strany KDU-ČSL, vystudovaný teolog věren tradici katolické rodiny, z níž po české straně pochází.

    Hayato Okamura je nejstarší bratr, teolog, překladatel, člen strany KDU-ČSL. Pravý opak svého mladšího bratra.

    „Moje děti jsou rády, když někde veřejně vystoupím. Ať prý lidé vědí, že není jen jeden Okamura,“ uvádí tímto svůj rozhovor pro MF Dnes. Není divu, jeho mladší bratr Tomio je totiž v Česku svými kritiky považován za rasistu a xenofoba.

    Pořád věřím, že to Tomio myslí dobře

    „Tomio je osobnost, má charisma a věřím tomu, že to v jádru myslí dobře. V poslední době se u něj něco zvrtlo, stal se z něj populista těžkého kalibru, jako by ho politika semlela. Chytá se všech možností, jak se udržet na politickém výsluní, a to i za cenu toho, že zajde příliš daleko,“ snaží se Hayato vysvětlit chování svého bratra.

    Tomio Okamura je přesně takovým, jak jej starší bratr vidí, opravdu patří mezi největší populisty v zemi, typickým heslem pro něj je „kam vítr, tam plášť“. Tomio začal své tažení jako protiromský odpůrce, když pak přišla na přetřes uprchlická krize, našel si nový cíl a došel v něm až na hranici absurdna. Populárními jsou třeba jeho výroky, že každou koupí kebabu podporujeme muslimské radikály.

    „Tomio náš společný rozhovor nevyhledává,“ říká Hayato a na pobídku novináře Palaty, zda je to proto, že tuší názorový střet, odpovídá nejstarší Okamura takto: „Já chci stále věřit, že tím sleduje něco dobrého, ale někdy si nejsem jist, zda ve víru politiky neztrácí cit pro to, co je správné, dobré a lidsky přiměřené.“

    Sám Hayato totiž, ač by se mohlo dle jeho víry zdát, nesouhlasí s tím, že by měla Evropa bezhlavě otevírat imigrantům dveře.

    Ani bohatá Evropa nedokáže pomoci všem

    „Nejsem sluníčkář,“ oponuje v rozhovoru. „Jako křesťan jsem otevřený pomoci všem lidem bez rozdílu, ale v praxi to není tak jednoduché,“ vysvětluje svůj postoj k současně nejpalčivějšímu problému. „V době, kdy každých několik týdnů dojde v Evropě k atentátu a téměř vždy jsou pachatelé muslimského vyznání, hluboce chápu své české spoluobčany, kteří se migrantům nedokáží otevřít.“

    Zatímco jeho mladší bratr Tomio se účastní nebo pořádá protiislámské či protiuprchlické demonstrace, čili jde do extrému, Hayato se snaží nalézt v krizi kompromis.

    „Není v ničích silách pomoci všem lidem v nouzi, ani bohatá a vyspělá Evropa nemá kapacitu přijmout všechny uprchlíky. Úkolem politiků je rozhodnout o tom, co je přiměřené a únosné s ohledem i na bezpečnostní rizika. Recept na to není jednoduchý, přesto jde i v této situaci jednat solidně a lidsky,“ říká Hayato a jako vzor v tomto směru uvádí německou kancléřku Angelu Merkelovou, která dle něj ve svém postoji obstála.

    Kdo naopak podle Hayaty neobstál je současný prezident Miloš Zeman: „Jeho jednání nese rysy kolaborace s Putinem. Tak vyspělý národ jako Češi si zaslouží jiného prezidenta, který navíc nebude zpochybňovat naše členství v NATO a v Evropské unii,“ je Okamura starší velmi kritický v ohledech, které Zemanovi stejně tak vyčítají jeho oponenti. Měl by tedy nějaký návrh, kdo by měl Zemana nahradit?

    Hayato se svého mladšího bratra sice snaží pochopit, ale jeho rétoriku neobhajuje. Sám má k životu úplně jiný přístup.

    „Pavel Fischer, je to náš bývalý velvyslanec ve Francii, dlouho pracoval ve vysoké funkci v prezidentské kanceláři Václava Havla a je to odborník na mezinárodní i bezpečnostní otázky,“ přeje si Hayato Okamura.

    Jedno společné jméno, dva odlišné názory

    I když se s mladším bratrem neshodne, co se týče politiky, rodinu tento diametrální rozdíl ve vnímání světa přeci jen úplně nerozdělil.

    „Poslední dobou se všichni tři bratři scházíme na výročí úmrtí naší maminky. Tomio a Osamu koupí nebo uvaří nějaké japonské jídlo a bývá to spojené s katolickou mší za maminku, je tedy s námi i pan farář. Sedíme, přátelsky rozmlouváme a jsou u toho často i naše děti,“ popisuje v rozhovoru rodinná setkání.

    Do klanu Okamurových totiž patří ještě nejmladší bratr Osamu Okamura, český architekt, který stejně jako Hayato jde proti názorům prostředního Tomia. Během loňské demonstrace proti uprchlíkům, kdy Tomio „pod koněm“ horoval proti přijímání, nejmladší Osamu na něj hleděl z protějšího, daleko klidnějšího tábora.

    Osamu Okamura je nejmladší ze tří bratrů. Pracuje jako architekt, stal se programovým ředitelem organizace reSITE, která se stará o rozvoj spolupráce mezi veřejností a veřejným prostorem ve městech.

    V tu chvíli dva bratry, nositele společného jména, dělily nejen názory, ale i policejní kordon. Nezbývá než přát, aby se taková věc v jedné rodině nejlépe už nikdy neopakovala.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:34 pátek 18. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      74
    • Trapas
      31
    • Tvl
      17
    • Cože
      15
    • Haha
      13
    • Sladký
      13