Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chlubil se, že chrání peníze Čechů. Před lety však Zdechovský špinavé kšefty obhajoval

    Tomáš Zdechovský | foto: Autor: Archiv Tomáše Zdechovského

    Výhodou internetu je to, že má dlouhou paměť a jen tak něco se nepromlčí. Přesvědčil se o tom europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se zabývá rozdělováním dotací v České republice. Nejraději by dotace zakázal úplně, ale dokud existují, chce, aby se rozdělovaly spravedlivě, tak zní jeho nedávná vyjádření, v nichž Čechům vzkázal, že se pouze snaží chránit jejich peníze. Před několika lety ale hájil postup společnosti, která okradla desítky Čechů. Kauzu tehdy sledovali i reportéři České televize.

    Než našel Tomáš Zdechovský své místo v Evropském parlamentu, živil se jako mediální zástupce společnosti  CPE Credits of Private Equity, a. s., která měla svůj byznys postavený na poskytování půjček. Na tom by samozřejmě nebylo nic špatného, kdyby vše neobsahovalo jeden „drobný háček“, který lidem peníze z kapsy pouze vytáhl, než aby jim jakoukoliv půjčku zajistil.

    Případem se zabýval pořad Černé ovce, který natáčel i se Zdechovským, jenž podivné praktiky společnosti obhajoval.

    CPE si u svých klientů vyžádala poplatek za zprostředkování půjčky, lidé firmě zaplatili, ale přesto se nikdy své půjčky nedočkali. Finta byla v tom, že zástupci společnosti lidem oznámili, že uvedli nepravdivé informace, a tudíž porušili podmínky smlouvy, na půjčku tak nárok neměli a zároveň se jim nevracel ani poplatek, který už zaplatili.

    Jenže peníze měly sloužit jako platba za zprostředkování, a pokud k němu nakonec nedošlo, měla se částka podle právníků lidem vrátit. 

    Advokát Pavel Nastis tehdy reportérům Černých ovcí řekl, že klienti se společností nesepsali smlouvu o úvěru tak, jak si mysleli, ale šlo pouze o návrh na uzavření smlouvy, který měl být do tří měsíců akceptován.

    S právníkem se pustil Zdechovský do sporu a jako mediální zástupce CPE pro Českou televizi řekl: „V případě, že klient zamlčí nebo lže při poskytování toho úvěru, ta částka je vlastně nechána společnosti.“

    Česká obchodní inspekce v té době musela řešit desítky stížností, které na společnost od okradených klientů přicházely.

    Někteří praktiky CPE označovali za zlodějské a protiprávní, druzí pak argumentovali tím, že smlouvy byly pouze „chytře“ napsané a lidé tak mají smůlu. Ať už má pravdu kterýkoli tábor, obhajoba těchto „šmejdů obchodujících s půjčkami“ je morálně hodně sporná.

    Peníze, které smrděly

    Jak se díky novinářům ukázalo, mezi prohřešky, které celou smlouvu anulovaly, patřilo například to, když žena udělala chybu v názvu společnosti.

    Podivná pravidla společnosti zkoumal také ekonom Tomáš Prouza pro Peníze.cz. „Za pozornost stojí především gumové definice důvodů možných pokut, které umožňují díky slovům ‚mimo jiné‘ klienty pokutovat téměř za cokoliv, a samostatná rozhodčí doložka, zatímco o příslušnosti finančního arbitra není v dokumentu samozřejmě ani zmínka,“ uvedl tehdy.

    CPE zároveň do smlouvy s klienty uvedla pokutu padesát tisíc korun za to, že lidé předají informace o této smlouvě médiím.

    Na Martině se mu prý líbí, že je na svůj věk výjimečně vyspělá a bystrá.

    A i když se vše odehrálo před více než sedmi lety, někteří lidé dodnes nezapomněli, co se společností zažili.

    „Pan Zdechovský byl před svým nástupem do europarlamentu mediálním zástupcem společnosti CPE Credits of Private Equity, a. s. Tato společnost působila predátorsky vůči slabším občanům a údajně je připravovala bezdůvodně o peníze. Při poskytování nebankovních úvěrů vybírali poplatek za vyřízení půjčky, a když k uzavření smlouvy nedošlo, poplatek nevraceli, ačkoliv jim to nařizoval zákon,“ citovaly Parlamentní listy muže, který se s praktikami CPE seznámil. 

    „Peněz, které za to tehdy pan Zdechovský bral, bych se bál dotknout, jak smrděly, ale jemu to nevadilo,“ dodal ve svém vyjádření muž.

    Nedlouho poté, co se novináři začali o celou kauzu v roce 2013 zajímat, celá společnost CPE Credits of Private Equity, a. s., zanikla.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:51 pátek 3. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      67
    • Trapas
      37
    • Tvl
      26
    • Haha
      19
    • Sladký
      19
    • Cože
      18