Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Český šéfkuchař učí Američany v karanténě česká jídla. Uhodnete, které je zaujalo nejvíce?

    Tomáš Slepička učí Američany v karanténě dělat česká jídla. | foto: Autor: Cookingwithfamily.com

    Tomáš Slepička je šéfkuchař pracující v USA, který se rozhodl, že během karantény zorganizuje hned několik online kurzů vaření. Téma je jasné: česká kuchyně. Během pěti lekcí se Američané seznámí s tím, jak vypadá klasická i moderní česká kuchyně a vedle oblíbených knedlíků dojde i na jídlo, které cizince z českého výběru nejvíce zaujalo.

    Vařit se Tomáš Slepička učil v Brně, a i když štěstí našel za velkou louží, po tradičních domácích jídlech se mu vždy stýskalo. V září loňského roku se rozhodl, že Američanům nabídne něco z rodné kuchyně.

    Tradiční jídla doplnily na jídelníčku polévky a koláče. Velkou neznámou pro Američany byla ještě jedna naše speciality, a to chlebíčky (nebo pokud chcete „nezakryté sendviče“).

    Přestože se v cizině lidé podivují nad českými knedlíky a hutnými omáčkami, chlebíčky jsou v mnoha ohledech ještě zajímavějším tématem hovoru. Mnozí hosté zpočátku nevěří, že je to hotový produkt, a netrpělivě čekají i na druhou půlku veky.

    Chlebíčky jsou možná nejtradičnější české jídlo a patří skoro ke každé větší oslavě. Šéfkuchař Slepička dodržuje českou tradici, a tak jsou chlebíčky bohatě zdobené. A to je další věc, která prý Američany plete.

    „Chceme, aby vše vypadalo hezky, pomazánka, plátky šunky a sýry, vše zdobené například okurkou nebo vařeným vajíčkem. Někteří zákazníci nám ale pak říkají, že je to pak škoda jíst, když to vypadá tak hezky,“ říká Slepička.

    „Nejdůležitější je mít správný poměr pečiva, pomazánky a masa. Věříme tomu, že ten druhý kousek na přiklopení pak není potřeba,“ vysvětluje.

    Český rodák se přestěhoval do americké Iowy společně se svou manželkou, která je Američanka. Mezi jídla, jež ve Spojených státech milují, patří koláče, které se uchytily díky mnoha generacím českých emigrantů.

    Tomáš Slepička učí Američany v karanténě dělat česká jídla.

    Pro online kurzy vaření, jichž bude dohromady pět, vybral Slepička následující jídla: houbová omáčka a knedlíky, české chlebíčky, medová žebra na grilu, výběr tradičních polévek a na závěr knedlíky plněné zelím.

    Za cenu kolem 2250 korun se účastníci kurzu dozvědí také něco málo o historii nejen české kuchyně. 

    „Rád vyprávím například o řízku, který si tady většinou nejvíc spojují s Německem. Jenže původně je to recept z Itálie, který převzali v Rakousku-Uhersku, speciálně ve Vídni. Češi si ho pak přizpůsobili a vytvořili vlastně novou verzi toho jídla,“ říká šéfkuchař Slepička.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 24. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      132
    • Trapas
      29
    • Tvl
      26
    • Haha
      25
    • Cože
      23
    • Sladký
      23
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...