Středa 8. července 2020, svátek má Nora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • jít naiDNES.cz

    Český šéfkuchař učí Američany v karanténě česká jídla. Uhodnete, které je zaujalo nejvíce?

    Tomáš Slepička učí Američany v karanténě dělat česká jídla. | foto: Autor: Cookingwithfamily.com

    Tomáš Slepička je šéfkuchař pracující v USA, který se rozhodl, že během karantény zorganizuje hned několik online kurzů vaření. Téma je jasné: česká kuchyně. Během pěti lekcí se Američané seznámí s tím, jak vypadá klasická i moderní česká kuchyně a vedle oblíbených knedlíků dojde i na jídlo, které cizince z českého výběru nejvíce zaujalo.

    Vařit se Tomáš Slepička učil v Brně, a i když štěstí našel za velkou louží, po tradičních domácích jídlech se mu vždy stýskalo. V září loňského roku se rozhodl, že Američanům nabídne něco z rodné kuchyně.

    Tradiční jídla doplnily na jídelníčku polévky a koláče. Velkou neznámou pro Američany byla ještě jedna naše speciality, a to chlebíčky (nebo pokud chcete „nezakryté sendviče“).

    Přestože se v cizině lidé podivují nad českými knedlíky a hutnými omáčkami, chlebíčky jsou v mnoha ohledech ještě zajímavějším tématem hovoru. Mnozí hosté zpočátku nevěří, že je to hotový produkt, a netrpělivě čekají i na druhou půlku veky.

    Chlebíčky jsou možná nejtradičnější české jídlo a patří skoro ke každé větší oslavě. Šéfkuchař Slepička dodržuje českou tradici, a tak jsou chlebíčky bohatě zdobené. A to je další věc, která prý Američany plete.

    „Chceme, aby vše vypadalo hezky, pomazánka, plátky šunky a sýry, vše zdobené například okurkou nebo vařeným vajíčkem. Někteří zákazníci nám ale pak říkají, že je to pak škoda jíst, když to vypadá tak hezky,“ říká Slepička.

    „Nejdůležitější je mít správný poměr pečiva, pomazánky a masa. Věříme tomu, že ten druhý kousek na přiklopení pak není potřeba,“ vysvětluje.

    Český rodák se přestěhoval do americké Iowy společně se svou manželkou, která je Američanka. Mezi jídla, jež ve Spojených státech milují, patří koláče, které se uchytily díky mnoha generacím českých emigrantů.

    Tomáš Slepička učí Američany v karanténě dělat česká jídla.

    Pro online kurzy vaření, jichž bude dohromady pět, vybral Slepička následující jídla: houbová omáčka a knedlíky, české chlebíčky, medová žebra na grilu, výběr tradičních polévek a na závěr knedlíky plněné zelím.

    Za cenu kolem 2250 korun se účastníci kurzu dozvědí také něco málo o historii nejen české kuchyně. 

    „Rád vyprávím například o řízku, který si tady většinou nejvíc spojují s Německem. Jenže původně je to recept z Itálie, který převzali v Rakousku-Uhersku, speciálně ve Vídni. Češi si ho pak přizpůsobili a vytvořili vlastně novou verzi toho jídla,“ říká šéfkuchař Slepička.

    Fotogalerie

    Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

    Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

    Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

    Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

    VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

    Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

    Komentáře

    Mohlo by vás zajímat

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Středa 8. července 2020, svátek má Nora
    • schránka
    • Přihlásit Můj účet
    EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • jít naiDNES.cz