Paroubek se otrkal: Petříček stáhne ČSSD ke dnu, tak jako v Praze. Byl by to nedůstojný šéf

Byl jedním z hlavních aktérů covidové párty v hotelu kamaráda Petra Bendy, po mediální a veřejné masáži už se ale expremiér Jiří Paroubek oklepal. A rovnou se jal hodnotit dění kolem ČSSD, které dříve sám šéfoval. Ministr zahraničí Tomáš Petříček totiž nyní oznámil, že se na dubnovém sjezdu pokusí sesadit z čela strany Jana Hamáčka. „Pokus o převrat a cesta ke dnu, podívejte se, co parta kolem Petříčka předvedla v Praze,“ píše Paroubek.

K Hamáčkovi má výhrady, aby ho ale na postu šéfa sociální demokracie vystřídal Tomáš Petříček, to je cesta do pekla. 

Tak se dá stručně shrnout vyznění Paroubkova článku na serveru Vaše věc, který nese název „Pokus Petříčka o převrat“.

Petříčkovo působení na postu ministra zahraničí sice mnoho lidí hodnotí kladně, expremiér Paroubek mu ale nemůže zapomenout, jak „potopil jeho pražskou ČSSD“.

„Proti Hamáčkovi stojí Petříček, Poche, Dolínek a vlastně celá tato podařená pražská skupina funkcionářů ČSSD. Je potřeba říci, že tito lidé naprosto prohráli všechno, co se v Praze za posledních deset let prohrát dalo. Pokud vím, v celé Praze, na pražské radnici, ba ani v jedné z 57 městských částí Prahy není zastoupen jediný sociální demokrat,“ vypočítává Paroubek.

„To celé beru já osobně trochu úkorně, protože Praha byla dlouhá léta mou politickou základnou. Za patnáct let pobytu na pražské radnici v letech 1990–2005 (byl jsem čtyřikrát zvolen členem městského zastupitelstva) jsem vybudoval silnou politickou pozici ČSSD na pražské radnici,“ dodal. 

Tomáš Petříček se pokusí Jana Hamáčka sesadit z trůnu sociální demokracie.

Paroubek tím naráží na fiasko sociální demokracie v komunálních volbách v roce 2018. Petříček vedl kandidátku v Praze 7, jenže strana nakonec nezískala ani jeden mandát.

„Po letech opoziční práce se vysmívaná strana stala váženou radniční stranou. To všechno tihle Dolínkové, Pocheové a spol. dokázali promarnit. A teď by měli odvahu začít tento svůj ‚styl‘ prosazovat v celé republice. To je nehorázná drzost. Vlastně i ostuda a urážka nejen všech zbývajících členů ČSSD, ale také voličů,“ míní Paroubek.

Petříčka dokonce označuje za nedůstojného uchazeče o post stranického předsedy.

„Předseda Hamáček by si na sjezdu zasluhoval lepšího, serióznějšího soupeře, majícího poněkud jiné politické zázemí a úroveň, nežli má Tomáš Petříček,“ říká nekompromisně někdejší šéf ČSSD.

Sám Petříček v rozhovoru pro Právo svou kandidaturu naopak odůvodnil tím, že se sociální demokraté řítí ke dnu a v průzkumech již spadli pod pětiprocentní hranici, čemuž chce on zabránit.

Kromě dalšího také odmítl povolební spolupráci s hnutím ANO.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:02 čtvrtek 17. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 19
  • 7
  • 4
  • 4
  • 3