Templáři, nacisté a Ortel! Jaká je historie krásného zámku Zbiroh?

Na zámku Zbiroh, který se nachází ve stejnojmenném městě v okrese Rokycany v Plzeňském kraji, o víkendu proběhla velmi netradiční svatba. Kontroverzní zpěvák Tomáš Hnídek alias Tomáš Ortel si zde vzal svou dlouholetou přítelkyni Janu. Utajená veselka se nesla ve středověkém duchu. Někteří začali ihned spekulovat o tom, proč si frontman známé skupiny Ortel pro svůj velký den vybral právě Zbiroh. „Protože to bylo dříve sídlo nacistů,“ měli jasno zejména ti, kteří Ortela vidí jako propagátora neonacismu. Když se ale podíváte trochu do historie tohoto krásného zámku, tak zjistíte, že Zbiroh není jen bývalé sídlo nacistů, ale také skvostné architektonické dílo s neuvěřitelnou minulostí.

Málokdo to možná ví, ale zámek Zbiroh byl původně hrad, který byl postaven koncem dvanáctého století, kdy se zde usadil pán Chřen ze Zbiroha. Šlo o první manský hrad v Čechách.

Vlastníci se poté střídali jako na běžícím páse. Po Břetislavovi zde pevnou rukou vládl například i Přemysl Otakar II., král Zikmund či Rudolf II.

Dnešní zámek Zbiroh dříve sloužil také jako mučírna a žalář v jednom. Po bitvě na Bílé hoře zde bylo vězněno a mučeno šest zástupců českých stavů.

Jedním z panovníků, kteří si Zbiroh velmi oblíbili, byl například již zmíněný Rudolf II., který nechal středověký hrad počátkem 17. století přestavět a udělat z něj honosný renesanční zámek. 

Delší dobu zámek Zbiroh sloužil také jako sídlo úřadů. V roce 1868 ho zachránil boháč Bethel Henry baron von Strousberg, který koupil celé panství za 9,4 milionu zlatých.

Jeho cílem bylo vytvořit nejmodernější a největší středisko železářského průmyslu v Čechách. Baron ale bohužel poměrně brzy zkrachoval a velkolepé plány byly fuč. Poté si zámek prožil období temna. Byl rabován a chátral. 

Zámek se pyšní úžasnou historií.

V roce 1910 na Zbiroh přišel fenomenální malíř Alfons Mucha. Vyhověl mu vlivný americký zednář Charles Crane a zaplatil mu pronájem na dvacet let. Mucha zde tak mohl namalovat své životní dílo, kterým byla Slovanská epopej.

V roce 1940 Zbiroh opanovala vojska wehrmachtu. Byly zde zřízeny autoopravny a autoškola. Brzy poté se zde usídlily i jednotky SS. Líbilo se jim, jak zdejší hornina skvěle odráží rádiové vlny.

Poté, co druhá světová válka skončila, měla Zbiroh pod sebou československá armáda. Ze zámku se stal objekt, ze kterého se sledoval vzdušný prostor proti případnému nepříteli.

Zámek Zbiroh je prostě kouzelný.

Československá armáda zámek opustila v roce 1991. Zbiroh začal poté opět chátrat. Pocty se mu ale dostalo v roce 2005, kdy se slavnostně otevřel pro veřejnost. 

Za zmínku také stojí, že ve Zbirohu se nachází 163 metrů hluboká studna, která je údajně nejhlubší zámeckou studnou v Evropě. Byly zde nalezeny zbraně wehrmachtu.

Kromě toho je zámek Zbiroh také znám jako stavba plná templářských pokladů. Server zabývající se řádem templářů dokonce uvádí, že Zbiroh je i v současné době sídlem templářského řádu pro střední Evropu. Mají se zde konat pravidelná zasedání.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:20 úterý 21. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 10
  • 9
  • 9
  • 8
  • 7