Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Halíka vyšetřuje policie: „Jste falešný profesor a hochštapler,“ píše mu docent Jelínek

    Docent Otakar Jelínek působící na Univerzitě Karlově v Ústavu biofyziky a informatiky pokračuje ve svém tažení proti jedinému českému nositeli Templetonovy ceny Tomáši Halíkovi. Podle něho totiž Mons. prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D., neoprávněně používá za jménem titul Th.D. Nyní zaslal Halíkovi otevřený dopis, v němž ho informuje, že ho udal na policii..

    V otevřeném dopise zveřejněném serverem ParlamentniListy.cz informuje Otakar Jelínek českého duchovního Halíka o své konzultaci s úřadem ombudsmana, po níž se rozhodl dát podnět na Policii České republiky pro neoprávněné používání akademického titulu. Tomáš Halík již v minulosti podobné Jelínkova nařčení odmítl a podložil svými dokumenty.

    „Vědecký doktorát za jménem lze podle našeho vysokoškolského zákona i podle celosvětové praxe získat výhradně absolvováním postgraduálního doktorského studijního programu. Takový program však Mons. prof. PhDr. Halík, Th.D., nikde neabsolvoval. Nepředložil tudíž ani žádnou řádně obhájenou disertační práci, jaká je pro získání takového titulu všeobecně vyžadována,“ uvádí v dopise Jelínek a obviňuje Halíka z matení veřejnosti.

    Spolu s Halíkem obviňuje Jelínek i někdejšího nejvyššího činitele Univerzity Karlovy. „Osvědčení, kterým bývalý rektor Václav Hampl udělil Tomáši Halíkovi právo užívat tento titul, bylo podle mého soudu vydáno v rozporu s vysokoškolským zákonem,“ tvrdí Otakar Jelínek a dodává, že Halík podváděl, když neexistuje žádná jeho doložitelná disertační práce a titul mu byl udělen v rozporu s běžnou mezinárodní praxí.

    Halík se měl dopustit akademického podvodu i tím, že na základě stejné habilitační práce vědecko-pedagogické fakulty získal dva tituly a navíc v jiných oborech. Jednou v oboru sociologie u nás a jednou v polské Wroclawi v praktické teologii.

    „Pan Jelínek mne nařkl z akademického podvodu, nazval mne hochštaplerem a obvinil mne z neoprávněného užívání akademického titulu Th.D. Obviněním z akademického podvodu a neoprávněného užívání titulu doktora teologie pan Jelínek pouze opakuje již před 20 lety vyvrácené staré nařčení,“ vyjádřil se Tomáš Halík k Jelínkově aktivitě a též doložil řadu svých argumentů.

    Celý spor má pravděpodobně i osobní rovinu, což je patrné z úryvku dopisu, který vám předkládáme:

    „Pane profesore, Vy jste se v otevřeném dopise o mně vyjádřil, že ‚pan Jelínek se podepisuje svou funkcí na UK a tím zároveň škodí pověsti naší univerzity v zahraničí‘ a nerozpakoval jste se dokonce proto podat na mne stížnost u děkana lékařské fakulty. K tomu Vám sděluji, že já až dosud v mých téměř 77 letech jsem řádným členem akademické obce univerzity. Funkce, které byly uváděny v mých dopisech, zde však skutečně zastávám. Vy sám ovšem v zahraničí vystupujete často v roli falešného profesora! Já pracuji na lékařské fakultě, ale nikdy by mne nenapadlo s ohledem na mé fyzikální vzdělání vystupovat v zahraničí jako docent medicíny, jako to děláte Vy, když v USA vystupujete jako ‚professor of philosophy at the Charles university‘. To je podle mého soudu pravé zneužívání jména naší univerzity! Vy jste zde byl jmenován docentem a poté i profesorem sociologie, a proto byste tento obor měl uvádět důsledně i v zahraničí. Jestliže se tam vydáváte za profesora filozofie, nedivte se, že v mých očích se jevíte jako typický hochštapler,“ píše Jelínek Halíkovi.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:40 pátek 16. března 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      84
    • Trapas
      17
    • Haha
      8
    • Tvl
      8
    • Sladký
      5
    • Cože
      4