Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kauza Ježíš a Slušní lidé: Ježíš znásilňující muslimku provokuje k zamyšlení, míní Halík

    Zatímco vrchní představitelé katolické církve v České republice soptí oheň a síru, jen slyší o znásilňujícím Ježíšovi muslimku v divadelní hře Naše násilí a vaše násilí, Tomáš Halík je relativně v klidu. Na rozdíl od běsnícího kardinála Dominika Duky nebo znechuceného pomocného biskupa Václava Malého se na kontroverzní dílo dívá pod jiným úhlem pohledu.

    Když byl kněz a teolog, jediný český nositel Templetonovy ceny, Tomáš Halík požádán, aby veřejně vyjádřil pobouření nad uvedením poněkud skandální divadelní hry Olivera Frljiće v Divadle Husa na provázku, chtěl se nejdříve s obsahem seznámit, než by přistoupil k odsouzení díla bez předchozí znalosti. Proto dokonce dvakrát zhlédl celý záznam představení.

    „Nejdřív se mi zdálo, že jde jen o lacinou blasfemii typu hloupých a cynických obrázků v Charlie Hebdo, zas jednu ze záměrných provokací, které pak finančně profitují z té laciné reklamy, kterou jí dělají ‚pobouření‘,“ napsal filozof na svém webu. Smyslem hry je prý ukázat, v jakém šíleném světě žijeme.

    „V té hře vůbec nejde o ‚Ježíše znásilňujícího muslimku‘, nýbrž o protest proti světu, v němž se vše – i svaté symboly náboženství – zneužívá k rozdmýchávání nenávisti jedněch proti druhým. Mně se představení také ‚nelíbilo‘, ale cílem cool theatre není se líbit a bavit, nýbrž provokovat k myšlení.“

    Tomáše Halíka mrzí, že některé prosté věřící uvedení postmoderního divadla s jeho drsným výrazivem pobouřilo, ale chápe jejich kritiku. „Někteří tzv. prostí věřící tak jistě činili z dobré vůle, mysleli si, že tím brání údajně napadané křesťanství, na jejich svědomí – jak radil už svatý Pavel – bychom měli mít ohled; ti však opravdu na taková představení nemají chodit a nikdo je ostatně k tomu nenutí,“ píše Halík.

    Co ho však mrzí ještě více, že se k prvoplánovým protestům dali strhnout také „inteligentní představitelé církví“, kteří se tak snadno octli po boku takových „strašidel“ jako Miroslav Sládek, Libor Halík, ale také vedle nácků, kteří narušili samotné vystoupení. Dominika Duku nejmenuje, ale je jasné, že se to týká i jeho.

    Silná slova na odsouzení divadelní hry chorvatského režiséra použil primas český, když uvedl, že něco takového si netroufli ani nacisté. „To, co udělalo Brno, jeho divadlo... Toto si netroufl ani nacistický režim, ani komunistický režim. A to byly totalitní režimy. Čili my se tady dostáváme do totality, kterou vytvářejí určité menšiny, které prosazují, abych tak řekl, zcela nemorální, nehumánní a nedemokratický přístup ke druhým,“ řekl v internetovém pořadu Štrunc! rozhorlený kardinál Duka.

    Ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera označil Duka za nevzdělaného člověka a lháře. Navíc uvedl, že všichni herci vystupující ve hře jsou prý muslimové. Pomocný biskup pražský Václav Malý ještě před uvedením divadelní hry na Facebook napsal: Jsem nemile překvapen, s jakou necitlivostí organizátoři obhajují uvedení hry v Brně, aniž berou v potaz, že svoboda slova je pokřivena, pokud prezentuje sice dramaticky nadsazenou, ale nechutnou a urážlivou scénu o Ježíši.“

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:25 středa 26. září 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      80
    • Super
      25
    • Tvl
      14
    • Haha
      11
    • Sladký
      10
    • Cože
      9