Vášeň pro něžné pohlaví. Film Hovory s TGM ukazuje Masarykovu jinou tvář

O Václavu Havlovi se ví, že měl ženy rád. Byl na tom podobně i Tomáš Garrigue Masaryk? Prezident osvoboditel, tatíček zakladatel, symbol vzdělanosti a moudrosti, to jistě. Ale také muž se svými potřebami. I když „řádit“ začal až na stará kolena. Třeba tak trochu přebral italskou markýzu Giulianu Benzoni generálovi Milanu Rastislavu Štefánikovi. Šokující přiznání přináší film Hovory s TGM, který právě okupuje plátna českých kin. Tam to alespoň jako Masaryk vypráví Janu Budařovi alias Čapkovi herec Martin Huba. Markýza nebyla jediná, ženy se na charismatického politika jen lepily.

Dnes by chytré telefony a bulvární novináři nedovolili Masarykovi jeho milenecké eskapády utajit, ale on žil před sto lety, a tak o jeho románcích svědčí jen milostná korespondence. Navíc vlastně nedělal nic špatného, jeho manželka Charlotta už byla po smrti. Nejznámější Masarykova milenka, o čtyřiatřicet let mladší spisovatelka Oldra Sedlmayerová si dopisy schovávala. Prezident jí v nich vyznával lásku a popisoval, jak si s ní užíval sexu na příliš tvrdém kanapi. Scházeli se v Lánech, v pražském hotelu Esplanade nebo v bytě její kamarádky.

Nutno dodat, a nyní mnozí senioři zblednou závistí, že v té době mu bylo 78 let.

O tom, že spolu něco mají, se vědělo už tehdy. Jen se před tím zavíraly oči, zřejmě se to nehodilo k dokonalému obrazu prezidenta. Vdaná Sedlmayerová měla syna a za manžela přednostu železniční stanice v Tetčicích u Brna, ten o jejím „vedlejšáku“ nic netušil.

Vztah s Oldrou skončil asi po dvou letech. Mohly za to hned dvě ženy. Jednou z nich byla sochařka Helena Železná, Masaryk se do ní zamiloval, když dělala jeho bronzovou sochu.

Jan Budař a Martin Huba coby čeští velikáni probírají ve filmu Hovory s TGM i Masarykův sexuální život.

Tou druhou byla dcera Alice, která otcovy přítelkyně, a Oldru obzvláště, nesnášela. Hučela kvůli ní do otce dlouho a intenzivně. Otrávila ho tak, že vztah pomalu ukončil. Četla si jejich dopisy a Sedlmayerové dokonce zakázala vstup do Lán.

Nakonec Oldru sám Masaryk požádal, aby už mu nepsala.

Vztah s přítelkyní – později v Římě žijící sochařkou Helenou Železnou – ukončil až Masarykův špatný zdravotní stav. Dopis, který od něj dostala 28. června 1934, byl údajně poslední, co napsal.

Prý byl už jen plný klikyháků.

Masaryk a jeho francouzská manželka Charlotta

Říká se, že Masaryk začal ženy střídat, až když jeho žena Charlotta v roce 1923 zemřela. Nicméně právě ve výše zmíněném filmu Hovory s TGM s lišáckým úsměvem náš první prezident něco ohledně jiných žen pronese: „Něco se začalo dít už za války. Štefánik měl v Paříži krásnou, vzdělanou přítelkyni, italskou markýzu. No, slovo dalo slovo... Milan mě pak už nikdy neměl rád, ani politicky.“

A až poté prý Masarykovi vstoupila do života Oldra.

Tak kdoví...

Spekuluje se ještě o vztahu s pěvkyní Jarmilou Novotnou. Potkali se na jednom z jejích představení. „Hořela jsem touhou se dovědět, jak se mu to líbilo,“ píše Novotná ve svých pamětech. Nečekala dlouho, hned druhý den si ji Masaryk pozval do Lán, pak už byli stále v kontaktu.

Sehnal jí hlasového učitele a sledoval její kariéru. A uhranula nejen jeho, hovoří se i o tom, že měla blízko k jeho synu Janovi.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:15 neděle 17. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 10
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6