Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Je mi zle, styďte se! Ať to rychle uteče! Novináři ČT reagují na olympiádu v Pekingu

    Současní i bývalí novináři ČT reagují na olympiádu v Číně. | foto: Profimedia

    Jedná se o největší sportovní akci roku. Už teď se ale ozývají známé osobnosti, jež mají v plánu letošní zimní olympiádu v Pekingu bojkotovat kvůli totalitnímu režimu, který v zemi stále vládne. Radostí do vzduchu neskáčou ani novináři z České televize, kteří do Číny museli pracovně vyrazit a nyní si čtou nelichotivé vzkazy od diváků na sociálních sítích. „Neurážejte sportovce ani novináře, že tam jedou. Neznamená to žádnou podporu čínského režimu, nikdo z nás si tohle místo nevybral,“ prosí komentátor a hokejový expert Robert Záruba, který se dočkal podpory od exmanželky Světlany Witowské. Ozval se ale i bývalý zahraniční zpravodaj ČT Tomáš Etzler, jenž je svým negativním postojem k Číně známý.

    Bojkot zimní olympiády v Pekingu pár dny před startem her oznámil herec a velký milovník hokeje Jiří Mádl.

    „Olympiáda v Číně je historický lapsus moderní společnosti. Naprosto chápu sportovce, kteří tam jedou, a budu jim přát hodně úspěchů. Je to vrchol jejich sportovního úsilí. Ale nebudu se dívat ani na jeden přenos. Vynechám i můj milovaný hokej,“ vzkázal skrz svůj facebookový profil Mádl. 

    Zatímco se přidávají další, kteří se k tomuto bojkotu hlásí, požádal dlouholetý komentátor České televize Robert Záruba všechny fanoušky, aby na jeho twitterovém profilu neuráželi sportovce ani novináře, kteří do Číny jedou, protože to není jejich rozhodnutí.

    „Přání ‚užijte si to tam‘ se neslučuje s tím, co nás v Pekingu čeká. Sedmnáct dní práce v uzavřené bublině. Zároveň ale prosím, neurážejte na mém účtu ani sportovce, ani novináře, že tam jedou. Neznamená to žádnou podporu čínského režimu, nikdo z nás si tohle místo nevybral,“ píše  Záruba, který se poté pokoušel odlehčit situaci menším vtípkem.

    „Letíme s aerolinkami Qatar Airways, takže během mezipřistání v Dauhá budeme svým pobytem asi tři hodiny podporovat místní hnusný režim,“ snažil se pobavit své příznivce komentátor.

    Witowská: Kdo hlasoval pro Peking, ať se stydí!

    Záruba se pak dočkal podpory i od své exmanželky, moderátorky Světlany Witowské, která všem sportovním novinářům, ale i olympionikům popřála, ať celá akce „rychle uteče“.

    „Já se dívat budu. Stydno by mělo být členům Mezinárodního olympijského výboru, kteří pro Peking hlasovali,“ píše Witowská, která pak musela jistým rýpalům vysvětlovat, proč se bude na olympiádu vlastně dívat.

    „Mě ke sledování nutit nikdo nemusí. Ani okolnosti. Jsem zvědavá, jak dopadnout české hokejistky i hokejisté. Zajímá mě Ester Ledecká a také to, jak si s olympiádou poradí sporťáci. Vůči nim ta morální masírka není fér,“ myslí si moderátorka.

    Etzler: Je mi fyzicky nevolno, výbor si zaslouží naprosté opovržení

    K olympiádě v Pekingu se vyjádřil i bývalý zahraniční zpravodaj České televize Tomáš Etzler, jenž je dlouhodobým kritikem čínského totalitního režimu.

    „Mezinárodní olympijský výbor si za opětovné udělení her komunistické Číně zaslouží naprosté opovržení. Ty letní v 2008 jsem v Pekingu zažil,“ vzpomíná Etzler, který věnoval olympijským hrám v Číně i jednu kapitolu ve své knize.

    „Je mi z toho až fyzicky nevolno,“ píše například ve své knize Etzler.

    Zimní olympijské hry v Pekingu startují v pátek 4. února. Kvůli porušování lidských práv ze strany Číny už v nedávné minulosti ohlásila řada velmocí včetně USA diplomatický bojkot her, tedy neúčast vrcholných politických představitelů.

    K výše uvedenému diplomatickému bojkotu se minulý týden oficiálně připojila také České republika. Znamená to, že do Pekingu nepojede žádný člen vlády premiéra Petra Fialy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:48 čtvrtek 2. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      283
    • Super
      38
    • Haha
      30
    • Tvl
      13
    • Sladký
      6
    • Cože
      5