Cikrt o Zemanovi: Potíže může mít z tajené choroby, inkontinence i alkoholu

Bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví se rozhodl vypracovat obsáhlý materiál, v němž se zabývá důvody obav občanů o zdraví prezidenta republiky. Uvádí také řadu spekulací, co za kterým zjevným neduhem Miloše Zemana může stát, a vytvořil tak svérázný obraz mapující situaci a otázky kolem zdravotního stavu hlavy státu.

Pochybnosti laické i odborné veřejnosti o kondici prezidenta Miloše Zemana způsobují opakované veřejné příhody, které vyvolávají zvídavé dotazy. Proč státník vrávorá, proč je tak pohublý, proč působí tak ospale, proč má problémy s artikulací? Hrad opakovaně konstatoval, že padání a špatná chůze jsou důsledkem polyfunkční neuropatie a existuje i možná souvislost s cukrovkou. O té se prezident aktuálně vyjádřil, že „odešla“.

„Jeho starší výroky o alkoholu či kouření i nejnovější o cukrovce jsou poselstvím Švejka, a nikoliv prezidenta, pronáší je v duchu oblíbeného a přitroublého výroku, že ‚na něco umřít musíme‘ a že ‚tělo má jít do hrobu zhuntované‘,“ kritizuje Tomáš Cikrt výroky Zemana, jenž by prý měl jít v životosprávě ostatním příkladem.

Zároveň se zamýšlí nad možnými důvody, které vedou veřejnost k závěrům o prezidentově nemoci.

Cikrt označuje Zemana za apoštola nezdravého životního stylu, ale zároveň vyvrací pochybnosti o jeho způsobilosti setrvat ve funkci: „Diabetik s těžkou polyneuropatií může vykonávat prezidentský úřad,“ tvrdí bývalý mluvčí MZ. Také ve svém pojednání na serveru ZdravotnickyDenik.cz poukazuje na nepřesvědčivá vyjádření prezidentova ošetřujícího lékaře Kalaše a donedávna šéfa lékařského konzilia Holce.

Miloš Zeman se opakovaně před televizními kamerami ukázal ve stavu, kdy je všechno, ale jen ne fit, kterýžto dojem se snaží mediálně vytvářet jeho okolí. „Nabízí se trojí vysvětlení. Jedno říká, že mu tyto potíže způsobuje nějaká další nemoc, druhé by ukazovalo na užívání určitého typu léků a třetí na alkohol,“ vypočítává Tomáš Cikrt a pokračuje dále.

„Prezident by mohl užívat léky na bolest, například lehčí opiáty. Do úvahy také připadají další přípravky, třeba ty, které ovlivňují cholinergní systém, způsobují sucho v ústech a mohou vést k problémům s artikulací. Takové léky se používají například při inkontinenci. Mohla by to být i psychofarmaka,“ píše Cikrt, vzděláním farmaceut.

Dále vidí jako problém Zemanovu vášeň pro cigarety a zmiňuje 40% hluchotu, o jejímž původu se lze také jen dohadovat. Cikrt tvrdí, že cukrovkou a neuropatií nebo užíváním přípravků proti bolesti nelze zdůvodnit všechny viditelné prezidentovy obtíže.

Proto Cikrt doporučuje vyplnit jednoduchý seznam otázek pro lékařský tým hlavy státu, ,,jež by bylo užitečné“ zodpovědět a rozptýlit tak další spekulace.

Tomáš Cikrt by doporučoval zveřejnit odpovědi na tyto otázky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:00 sobota 10. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 163
  • 114
  • 19
  • 18
  • 17
  • 12