Nová omezení: Zavření prvního stupně, restaurací, zákaz osob nad šest, povinné roušky

Dnešní večerní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) o stavu epidemie a dalších opatřeních, která vláda od středy přijme, byl odložen. Nakonec vystoupil spolu s premiérem Andrejem Babišem před 22. hodinou a oznámil, jaká opatření nás od středy čekají.

O podobě opatření, která budou platit od středy, se dnes ve veřejném prostoru velmi diskutovalo. Z informací po jednání vlády se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců vyplynulo, že se zvažuje uzavření škol včetně prvních stupňů. Spekulace o tom, že vláda řeší také další omezení provozu restaurací, potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Večerní televizní projev měl být prvním podobným vystoupením ministra zdravotnictví k epidemii. V posledním projevu před třemi týdny spoluobčany vyzval, aby především kvůli ohroženým skupinám lidí respektovali povinnost nošení roušek. Přiznal, že se nechal ukolébat v létě poklesem nových případů a vláda opatření i kvůli atmosféře ve společnosti zmírnila.

Od 1. března, kdy se v zemi objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo přes 117 tisíc lidí, necelá polovina z nich se už uzdravila. Nejvyšší denní přírůstek zaznamenalo Česko v pátek, kdy přibylo 8615 nakažených. V nemocnicích je s nákazou přes 2100 lidí. Od začátku epidemie zemřelo s koronavirem 1045 osob.

Přísnější opatření začala v Česku platit už ode dneška. Zavřely se památky, divadla a kina, zákaz platí pro koncerty a výstavy a také téměř veškeré profesionální i amatérské sportování. Omezené jsou návštěvy v nemocnicích a na úřadech. Na druhý stupeň základních škol se vrátila výuka na dálku.

Jaká opatření nás od středy čekají?

Nakonec vláda rozhodla o tom, že se od středy uzavře první stupeň základních škol a konec tohoto zákazu má skončit 1. listopadu. Nechtějí kvůli rodičům malých dětí pracujících ve zdravotnictví tento termín přesáhnout. Většina z nich ale bude mít zajištěnou školní docházku.

„Všem se omlouváme a prosíme o pochopení všechny zaměstnavatele, je to nutné,“ řekl Babiš, „máme jen jeden pokus.“

Vláda se tedy rozhodla k uzavření provozu škol od 14. října na prvním stupni ZŠ, ošetřovné pro rodiče bude na 60 procentech s minimem 400 korun denně. Co se týče dalších opatření, pokud se podaří srazit číslo R na 0,8, bude možné se navrátit k běžnějšímu životu. Uzavře se provoz restaurací a zůstane jen take away okénko, kluby a bary se musí zavřít minimálně do 3. listopadu. 

„Kdybychom neudělali nic, hrozí nám nekontrolovatelné šíření viru,“ přiznal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Přijatá opatření jsou nejlepší pro Českou republiku, aby nedošlo ke kritickému stavu, pochválil jednání s opozicí, které bylo podle jeho slov věcné. Policie ČR bude kontrolovat přijatá opatření a Hamáček vyzval, aby lidé opatření respektovali. Nejlepší řešením podle Hamáčka je jít do zaměstnání, nakoupit si a zůstat doma.

Tisková koneference vlády.

„Už nemáme další šanci,“ řekl Roman Prymula s tím, že pokud by nezavedli tato opatření, došlo by k přeplnění kapacit nemocnic. Ohlásil, že nikdo nestojí o to, aby se zmrazila celá země, přesto budou opatření nepříjemná a budou mít dopad na běžný život.

Posílí se kapacita lůžek pro nemocné s covidem, další opatření se týká roušek, kdy nyní budou povinné i na zastávkách MHD. Vláda také zaktivovala mediky a studenty v počtu zhruba 2400, budou vypomáhat v nemocnicích a lékařských zařízeních, týká se to mediků, studentů farmacie a studentů ošetřovatelství.

Na veřejně přístupných místech bude také zakázáno pití alkoholu. Opatření má platit od půlnoci 14. října do 3. listopadu, kdy má skončit vládou vyhlášený nouzový stav, čímž vláda reaguje též na fakt, že lidé svá setkání přesouvají ven.

Od středy budou povinné roušky ve veřejných prostorech, jako jsou třeba zastávky MHD, a zásadní dopad má zákaz sdružování osob nad šest, tedy ve vnitřních i vnějších prostorách, restaurace, kluby a hospody zůstanou zavřené od 14. října do 3. listopadu pouze s výdejním okénkem do 20:00.

Jsme si vědomi toho, že opatření jsou restriktivní, ale budou postupně uvolňována, slíbil Prymula, vše ale závisí na tom, jaké bude reprodukční číslo.

Ministr školství Robert Plaga uvedl: „Nečekal bych, že budu obhajovat zavření prvního stupně škol, ale viděl jsem predikce a jsem připraven nepřipustit katastrofu. Každý den boje proti covidu je důležitý, omlouvám se ředitelům škol a rodičům za nastalé potíže, ale jde o to, abychom mohli dostat žáky zpět do škol k prezenční výuce. Omezíme provoz vysokých škol, kdy se zakazuje přítomnost studentů s výjimkou zkoušek do deseti lidí a studentů pedagogických a lékařských fakult. Zároveň se zakazuje ubytování studentů na kolejích mimo své bydliště s výjimkou výše uvedených. Je nutné omezit sociální kontakty na minimum. Kritizujte nás, dělejte si z nás legraci na sociálních sítích, ale ať tam to skončí, mějte ohled na lidi kolem sebe.“

Andrej Babiš na závěr tiskové konference předestřel, že vláda bude kompenzovat ztráty provozovatelům restaurací a barů, podnikatelům v kultuře a fitness centrech.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:22 úterý 9. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 117
  • 50
  • 35
  • 24
  • 24
  • 19