Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Balíčky i „sexy“ plakáty. Kdo byl Thomas Cook, jehož cestovka po desetiletí udávala trendy?

    Jedna z nejstarších, podle některých zřejmě vůbec nejstarší cestovka. Takovým primátem se může honosit slavná cestovní kancelář Thomas Cook. Bohužel bohatá historie je to poslední, co britské společnosti zbylo. Právě dnes, po osmi letech finančního trápení, totiž definitivně zkrachovala. Jaký je příběh slavné kanceláře, která po desetiletí udávala cestovatelské trendy?

    Barevné plakáty, cesty do všech koutů světa. Společnost Thomas Cook platila v průběhu let za kancelář, která udávala trendy ve vývoji cestovatelského průmyslu.

    Založena byla už v roce 1841, její historie se tedy psala dlouhých 178 let. Oficiální prvenství mezi cestovkami sice drží společnost Cox & Kings založená už v roce 1758, ale díky tomu, že právě Thomas Cook nabízel služby cestovního ruchu tak, jak je známe dnes, mnozí za první opravdovou cestovku považují právě tuto společnost.

    Za zrodem společnosti stojí britský podnikatel Thomas Cook. Není žádným překvapením, že šlo o vášnivého cestovatele, ten chtěl zkrátka spojit příjemné s užitečným a začal na cestování vydělávat nemalé peníze.

    Cestovka Thomas Cook proslula plakáty lákajícími na zahraniční dovolené.

    První zájezd Cook zorganizoval v roce 1845, a to do Liverpoolu. O deset let později už vyslal turisty na první okružní cestu po Evropě. V roce 1866 už se do podnikání zapojil i Cookův syn, ten zase jako první vypravil zákazníky do Ameriky.

    V roce 1872 už pak pod rozšířeným jménem Thomas Cook & Son uspořádali cestu rovnou kolem světa, která trvala 222 dní.

    Zákazníci Thomas Cook v egyptském chrámu Karnak

    Jak bylo zmíněno, právě společnost Thomas Cook v průběhu let udávala cestovatelské trendy. Byla například první, kdo lidem nabízel kompletní balíček zahrnující přepravu, ubytování a stravování. 

    V roce 1896 dokonce zajišťovala přepravu i servis fanouškům na první novodobou olympiádu v Aténách.

    Thomas Cook po světě provozoval i okružní plavby parníkem.

    V průběhu plodných let se navíc cestovní kancelář rozšířila o mnoho dalších dceřiných společností, ty pak provozovaly hotely, ale třeba i aerolinky.

    Slavné jsou i její turistické lodě plavící se po Nilu, právě na jedné z nich v minulosti cestovala i spisovatelka Agatha Christie a načerpala na ní inspiraci ke slavnému detektivnímu románu Smrt na Nilu s Herculem Poirotem.

    Thomas Cook proslul i lodními plavbami po Nilu.

    V průběhu 20. století pak společnost Thomas Cook začala měnit majitele, nejprve ji od Cookových vnuků koupila belgická cestovní společnost, pak byla znárodněna a v roce 1972 zprivatizována.

    Ještě v roce 2007 se zdálo, že slavnou cestovní kancelář čeká bohatá budoucnost. Spojila se s britskou cestovkou MyTravel a pod názvem Thomas Cook Group začala vstupovat i na další trhy, včetně toho českého. Jenže pak zavedené tradiční společnosti ujel vlak při nástupu internetu a s ním i nové konkurence.

    Zakladatel společnosti Thomas Cook

    První finanční problémy se objevily u v roce 2011. Pak Thomas Cook statečně bojoval, nakonec ale dnes, o osm let později, ke krachu nakonec opravdu došlo. Ztráty společnosti se v posledních letech počítaly na miliardy liber. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:16 úterý 21. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      26
    • Haha
      26
    • Trapas
      25
    • Sladký
      25
    • Cože
      24
    • Tvl
      22
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...