Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Největší pocta Velké válce: Režisér Pána prstenů 4 roky upravoval 100 let staré záběry

    „Dechberoucí... Materiál, který nemá obdoby a měl by být okamžitě zařazen do učebních osnov.“ Na dokument oscarového režiséra Petera Jacksona They Shall Not Grow Old se po odvysílání snášejí ódy. Lidé dokonce volají po tom, aby za něj byl režisér oceněn rytířským řádem, přestože už jeden má! Čím si takové pocty Jackson zasloužil? Čtyři roky pracoval ve studiu na stovkách hodin záznamů z první světové války, koloroval je a zpomaloval, aby prý vojáci nepůsobili jako z grotesky Charlieho Chaplina. A výsledkem je unikátní film, který na světě nemá obdoby!

    Má za sebou řadu oscarových filmů, na plátnech zvěčnil třeba hity fenomenálního spisovatele Tolkiena Pán prstenů a Hobit. Teď si ale režisér Peter Jackson od oblíbeného fantasy odskočil a rozhodl se divákům naservírovat čistou realitu. Stanice BBC 2 u příležitosti sta let od konce první světové války odvysílala jeho dokument They Shall Not Grow Old.

    Jedná se o naprosto unikátní projekt, který ve světě nemá obdoby. Jackson z archivu Císařského válečného muzea sesbíral stovky hodin černobílých záběrů přímo z front první světové války. A těm pak ve studiu věnoval čtyři roky mravenčí práce.

    V první řadě všechny záběry vybarvil, už jen tím dostaly úplně jiný rozměr než doposud. To ale není zdaleka vše, záznamy prošly také detailním vyretušováním a především byly zpomaleny. Díky tomu se nebudou vojáci v dokumentu pohybovat zrychleně a poněkud groteskně, jak jsme na to u dobových záběrů jinak zvyklí.

    Oscarový režisér Peter Jackson

    „Chtěl jsem se dostat přes mlhu času a přenést ty lidi do moderního světa, aby znovu nabyli lidštější podoby. Je to lepší, než je vidět jako postavy typu Charlieho Chaplina v archivním filmu. Díky moderním technologiím jsme byli schopni zcela odstranit sto let staré technické limitace a můžeme nyní vidět válku tak, jak ji viděli přímo její účastníci,“ prohlásil Jackson v rozhovoru pro filmový web BFI.

    Záběry z dokumentu They Shall Not Grow Old

    Do dokumentu navíc nemluví žádný vypravěč. Těmi, kdo diváka fascinujícími a zároveň strašlivými záběry ze zákopů a válečných zón provedou, jsou čistě jen veteráni, kteří v první světové válce nasazovali vlastní život.

    Jackson získal komentáře 120 z nich, kteří o mrazivých zkušenostech z války podávali v 60. a 70. letech svědectví.

    „O první světové válce vznikla spousta dokumentárních filmů. Já se rozhodl, že použiji striktně jen hlasy těch mužů, kteří v ní bojovali. Takže žádný historik, žádné vyprávění, nic takového,“ vysvětluje režisér, který dokonce najal i řadu profesionálních odezíračů, aby zjistil, o čem si vojáci na některých záběrech povídají.

    Dokument Petera Jacksona ukazuje válku v úplně novém světle.

    Po prvním odvysílaní si diváci film nemohou vynachválit. Ba co víc, někteří jej označují za naprosto přelomový kinematografický počin. Mnozí dokonce volají po tom, aby byl Peter Jackson za svou práci oceněn rytířským řádem, přestože už jeden takový má.

    „Je to zároveň dechberoucí i naprosto hrůzné. Nikdy jsem neviděl události první světové války vylíčené tímto způsobem,“ napsal například jeden z diváků na sociálních sítích.

    Jackson strávil se svým týmem ve studiích přibližně čtyři roky.

    „Nevím, jestli je mi líto těch, kteří ve válce zemřeli, nebo těch, kteří přežili a musí žít se vzpomínkami na ty hrůzy,“ zamýšlí se další divačka. Tu doplňuje jiný divák: „Tento dokument musí být ve školních osnovách!“

    Zatím není známo, kdy se dokument Petera Jacksona dostane i na české obrazovky. Vzhledem k tomu, s jakým úspěchem se okamžitě setkal v zahraničí, to ale nejspíš nebude trvat příliš dlouho.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 úterý 12. března 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      21
    • Cože
      7
    • Sladký
      6
    • Haha
      5
    • Trapas
      5
    • Tvl
      5