Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kdo nahradí milovaného thajského krále? Jeho vyšinutý syn s manýry tyrana

    Thajský princ a následník trůnu Maha Vajiralongkorn je přesným opakem svého zesnulého otce. Zatímco starý král byl oblíbený lidumil, jeho nástupce je nenáviděný výstřední playboy. | foto: Profimedia.cz

    Populární exotická turistická destinace Thajsko se zahalilo do černého smutečního hávu. Po dlouhých 70 letech na trůně zemřel všemi milovaný král Pchúmipchon Adundét vládnoucí jako Ráma IX. Šestaosmdesátiletého monarchu nahradí jeho syn, korunní princ Maha Vajiralongkorn. Ten se ale zdaleka netěší takové oblibě jako jeho mrtvý otec. Naopak je považován za zhýralého playboye žijícího kontroverzní život.

    1. Pudl maršálem

    Státní pohřeb psího maršála Fufu. Ano, doopravdy.

    Princ Maha Vajiralongkorn sice nemá moc rád lidi, ale o to více má rád zvířata. Konkrétně je dlouhá léta vášnivým chovatelem pudlů. Svého oblíbeného pudlíka Fufu dokonce jmenoval maršálem letectva a když zemřel, nařídil čtyřdenní státní smutek a pes byl zpopelněn v největším buddhistickém chrámu.

    2. Playboy a sukničkář

    Král Ráma IX. prožil celý život s jednou manželkou. Jeho syn měl tři a milenky může počítat ve stovkách.

    Zatímco jeho otec král Ráma IX. celý život prožil po boku královny Sirikit, se kterou měl čtyři děti a jejich pevný vztah si mnoho Thajců bralo za příklad, jeho syn je notorickým sukničkářem, který je již potřetí rozvedený a často je vídán ve společnosti různých pochybných milenek. S manželkami má 7 dětí, spekuluje se ale i o několika levobočcích.

    3. Nevhodné chování státníka

    Státní návštěva v podání nastávajícího thajského krále. Dresscode mu asi nic neříká.

    Čtyřiašedesátiletý princ již delší dobu zastupoval ve státnických funkcích svého těžce nemocného otce. Ta tam ale byla důstojnost stařičkého krále. Na státní návštěvu do Mnichova kupříkladu dorazil v doprovodu nahodilé milenky v sandálích, roztrhaných džínech, dámském nátělníku a oblepen nalepovacími tetováními. Podle svědků byl i opilý.

    4. Pochybně získané bohatství

    Princ žije v luxusu několikanásobně převyšujícím majetek královské rodiny. Kde na to asi vzal?

    Jako člen královské rodiny je logické, že Maha Vajiralongkorn nebude žádný chudák. Jeho majetek ale mnohonásobně převyšuje veškeré odhady rodového jmění. Podle některých zdrojů princ ilegálně provozuje v zemi nevěstince pro bohatou klientelu a dokonce že i několikrát vytuneloval státní loterii. On sám pochopitelně vše odmítá.

    5. Ostudné chování k ženám

    Zvrhlé párty s nahotinkami, to je svět thajského následníka trůnu. A na fotce se slavily narozeniny jeho psa, jen aby bylo jasno.

    Princovou postelí prošlo za jeho život několik stovek žen. Většinu jich ale nepokrytě označoval za pouhé objekty uskopokojování svého sexuálního apetitu. Jestliže je Donald Trump kritizován pro své sexistické výroky na adresu žen, proti thajskému následníkovi trůnu je ještě gentleman. Nehezky se zachoval i ke všem předchozím manželkám, zbavil je všech aristokratických titulů, veřejně je zostudil a odvrhl je do vyhnanství.

    6. Život ve stínu sester

    Thajci by na trůnu mnohem radši viděli jednu z dcer zesnulého krále. Nástupnické právo to ale nedovoluje.

    Kdyby bylo na samotných Thajcích, Maha Vajiralongkorn by se nikdy králem nestal. Jeho sestry, princezny Ubolratana Rajakanya a Maha Chakri Sirindhorn, jsou u obyvatel země mnohem oblíbenější. Na rozdíl od svého bratra zdědily dcery zesnulého krále otcovu vlídnost a náklonnost k lidem. Korunní princ je ale prvorozeným synem a tak s jeho nástupnickým právem nejde nic dělat.

    7. Likvidace oponentů

    Manželka Srirasmi byla zostuzena a zapuzena, pes Fufu pošel a princ nyní směřuje na trůn.

    Thajsko je zemí, kde je stále zákonem trestána urážka královského majestátu. Starý král Ráma IX. toho nikterak nezneužíval, kvůli své bezbřehé popularitě ani neměl důvod. Nicméně jeho nástupce už jako korunní princ nechával uvěznit své kritiky z řad politiků a novinářů, kteří o něm šířili negativní informace. Nechce se ani domýšlet, jak se bude k oponentům v zemi, kde je legální trest smrti, chovat po nástupu na trůn.

    8. Cenzura médií

    Princ s jednou ze svých dcer. I jeho děti jsou považovány za rozmazlenou zlatou mládež.

    Stejně jako v případě výše zmíněného bodu, zneužívá princ Maha Vajiralongkorn zákona o zákazu kritiky královské rodiny k tomu, aby mohl kritizovat média. Ta místní thajská, která pojednávala o jeho kontroverzním životě, nechal zcela zrušit, zahraniční zakázal prodávat v tištěné formě a nechal zablokovat přístup na jejich internetové stránky. Po vydání tohoto článku si tak nejspíše Expres v Thajsku už nepřečtete.

    9. Dluhy v Německu

    Thajský princ měl vlastní Boeing, ale ten mu byl zabaven Němci, kterým dlužil asi 800 milionů korun.

    Ač je pohátkově bohatý, placení dluhů je princi Mahovi Vajiralongkornovi nejspíše cizí. V roce 2011 došlo k mezinárodnímu incidentu, když německé orgány na letišti v Mnichově zabavily nové letadlo Boeing 737. To mělo posloužit k úhradě dluhu prince nyní již neexistující německé stavební společnosti. Dluh, který princ okázale ignoroval, měl dosáhnout výše neuvěřitelných zhruba 30 milionů euro.

    10. Negativní hodnocení odborníků

    Podle zahraničních odborníků nástup prince na trůn prudce sníží oblibu monarchie v Thajsku a zemi hrozí i naprostý rozvrat.

    Princ Maha Vajiralongkorn není neoblíbený jen mezi obyčejnými obyvateli Thajska, ale za zcela nevhodného panovníka ho považují i zahraniční experti a politologové. Ti varují i před tím, že zatímco jeho otec dokázal vždy uklidnit hrozící povstání, Maha Vajiralongkorn se pouze připojí k té straně, která mu nabídne větší prospěch a jeho vláda má potenciál despocie, která dokáže za krátkou dobu mírumilovnou zemi jakou je Thajskou zcela rozvrátit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:04 sobota 11. února 2017. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      54
    • Super
      33
    • Trapas
      29
    • Cože
      25
    • Sladký
      17
    • Haha
      14