Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Veřejnost kritizuje přerušení záchrany. „Museli si asi odpočinout,“ říká odborník

    Záchranáři zřejmě přerušili akci proto, aby si potápěči mohli odpočinout. | foto: koláž Expresu

    První čtyři už jsou na svobodě, dnes přijdou na řadu další. Thajci se ráno odhodlaně pustili do záchrany dalších chlapců, které v jeskyni Tcham Luang Nang Non před více než dvěma týdny uvěznily přívalové deště. Proč ale musela být záchranná akce na noc přerušena, když je v jeskyni tma neustále a naděje na záchranu akorát ohrozil další déšť? Nad otázkou se pozastavil i přední český speleologický záchranář.

    Původně se v Thajsku mluvilo i o čtyřměsíčním potápěčském výcviku, nakonec se však záchranáři museli do evakuace dvanácti mladých fotbalistů a jejich trenéra pustit okamžitě. V oblasti jeskyně Tcham Luang Nang Non totiž začalo pršet, navíc třinácti nešťastníkům začal docházet kyslík.

    I přestože se do akce pustil neočekávaně, byl však tým záchranářů nadmíru úspěšný. Během dne se na svobodu dostali čtyři chlapci, kteří jsou již v péči lékařů v nemocnici. Jejich rodiče si postěžovali, že se za syny dosud nemohli podívat, přísná izolace mladých fotbalistů však má pádný důvod – po několika dnech v krutých podmínkách by mohli být nakaženi infekcí.

    Svět ovšem v podvečer zaskočil oblastní guvernér, který přítomným novinářům ohlásil přerušení akce na minimálně deset hodin. V oblasti přitom opět prší a každou hodinou se mohou šance na záchranu ostatních chlapců tenčit.

    Zatím není známo, jaké zdravotní komplikace jeden z chlapců má.

    Nad krokem záchranářů se podivil i zástupce náčelníka českých speleologických záchranářů Mojmír Záviška. V přerušení akce na noc nevidí žádný smysl, protože v jeskyni je stejně tma neustále.

    Zároveň však připustil, že racionální odůvodnění pro zastavení akce existuje. „Je ale otázkou, kolik je tam potápěčů, kteří jsou schopní to provést. Pokud potřebují 10 hodin na přípravu, svědčí to o tom, že je tam velmi úzký tým těch nejlepších, kteří provedli jednu záchrannou akci a potřebují se vyspat a odpočinout si, aby mohli provést další akci. Nelze riskovat zdraví a život, navíc když už tam jeden smutný případ byl,“ řekl Záviška ČTK.

    Je ovšem otázkou, zda záchranáři svým rozhodnutím neohrozili svou největší výhodu – za několik dní se jim podařilo odčerpat neuvěřitelných 128 milionů litrů vody, díky čemuž voda klesla o třicet procent. Přes noc přitom mohla voda znovu stoupnout.

    Již včera se však objevila informace, že se všech osm chlapců i s trenérem dostalo do záchranářské stanice, která se nachází za nejtěžším úsekem. Nyní tak před nimi stojí již jen jednodušší část.

    „Co jsem slyšel, už je tam snad jen jedno místo, kde je potřeba se potopit. V tom kratším potápěcím úseku měly děti potápěčskou masku,“ prozradil Záviška.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:07 úterý 6. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      15
    • Tvl
      7
    • Haha
      6
    • Trapas
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      5
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...