„Plán na záchranu chlapců z jeskyně? Zatím neexistuje!“ naznačil český speleolog

Jejich osud s napětím sleduje celý svět. Dvanáct thajských chlapců je společně se svým trenérem uvězněno v zatopené thajské jeskyni, kde už několik dní trpí ve strachu a tmě a zřejmě tam ještě dlouhý čas budou muset všichni strávit. Mluví se o potápěčském výcviku, kterým by měli během následujících čtyř měsíců projít, jenže zkušení speleologové jsou k takové variantě skeptičtí. Navíc se zdá, že bude třeba jednat co nejrychleji. V Thajsku totiž v následujících dnech hrozí přívalové deště!

Dvanáct chlapců ve věku jedenáct až šestnáct let si spolu s pětadvacetiletým trenérem prožívají nepředstavitelná muka. V thajské jeskyni je uvěznila voda z přívalových dešťů a oni tak museli strávit devět dní v naprosté tmě a strachu, že brzy zemřou hladem.

Právě po devíti dnech je objevil britský potápěč a chlapcům svitla naděje na záchranu. Jenže ta je stále pekelně daleko. Hlady sice nezemřou, protože jim záchranáři do vzduchové bubliny vpravují jídlo, odborníci se ale stále nemůžou dohodnout, jak je dostat ven.

Vůbec nejžhavější variantou je, že by třináct nešťastníků absolvovalo náročný a čtyři měsíce dlouhý potápěčský výcvik. Představu však komplikuje už jen fakt, že většina chlapců neumí ani plavat. Navíc zkušení speleologové jsou k variantě skeptičtí a třeba Pavel Strnad ji označuje za bizarní!

„Nic není nemožné, ale je to hodně bizarní představa. Tým těch záchranářů, to jsou určitě zkušení lidé, je jich tam hodně, navíc je to pod obrovským mediálním tlakem, takže věřím, že dělají maximum a určitě zvažují všechny možné alternativy. Tahle byla taková bizarní a možná byla vyřčena, aby to bylo zajímavé. Já myslím, že se uchýlí k jinému způsobu záchrany. Ale stejně to bude mazec, tohle dá zabrat i zkušeným jeskyňářům,“ prohlásil jeskyňář v pořadu DVTV.

Mladí fotbalisté se modlí za záchranu.

Sám je mnohem více otevřený variantě, při níž by byli chlapci zabaleni do tzv. „balíčků“, měli by v nich dýchací přístroje a záchranáři by je pak sami protáhli zatopenými částmi jeskyně. Podle všeho o tom uvažují i záchranné týmy na místě.

„Ta představa není tak úplně nereálná, protože právě takto v podstatě záchrana vypadá. Protože se počítá i s tím, že člověk, který je uvězněn hluboko v jeskyni, si třeba způsobí nějaká zranění. Jsou na to takové speciální sáňky a je to skutečně takový balíček, do kterého se ten postižený člověk zabalí a záchranný tým ho z té jeskyně vytáhne. Ale strašně moc záleží na reliéfu té jeskyně, jestli budou procházet úzkými místy, nebo velkým tunelem,“ myslí si Strnad.

Takhle to v jeskyni, kde jsou chlapci s trenérem uvězněni, vypadá. Cesta k nim vede přes několik zaplavených chodeb.

Zároveň ale dodává, že i takový způsob záchrany bude nesmírně náročný. „Někteří z nich ani neumí plavat, a to je potřeba si uvědomit, že kromě fyzické zdatnosti tam hraje obrovskou roli i psychika. Myslím, že protáhnout je tím jeskynním systémem pod vodou bude hodně náročné.“

Hrozí deště, čas se jim krátí

Ačkoliv po nálezu chlapců nikdo nepochyboval o tom, že se je ze zatopené jeskyně podaří zachránit, celá situace se nyní začíná nebezpečně komplikovat.

Vysvobodit chlapce z jeskyně bude nesmírně složitou záležitostí.

Řada variant je totiž časově velmi náročná, ať už jde o zmíněný čtyřměsíční výcvik, nebo třeba o vyčkávací taktiku, při níž by se chlapcům v jeskyni vytvářely co nejlepší podmínky pro život a zároveň by se čekalo, až voda opadne. Jenže podle posledních zpráv z Thajska to vypadá, že se právě čas stane v boji o jejich životy tím největším nepřítelem.

Na místě jsou stovky záchranářů.

V Thajsku je totiž v tuto chvíli období monzunů a meteorologové předpovídají silné deště, které by hladinu vody v jeskyni mohly v následujících dnech zvedat. A to by mohlo naděje chlapců definitivně utnout.

„Na několik následujících dnů předpovídají meteorologové déšť, evakuace se musí urychlit. Je nezbytné použít potápěčské vybavení. Jestli voda stoupne, bude tento úkol těžký. Musíme děti dostat ven, než se tak stane,“ varoval thajský ministr vnitra Anupong Paochinda.

Je tak možné, že nešťastníci příliš mnoho času v jeskyni strávit nemohou, už vůbec ne čtyři měsíce. Záchranáři v tom případě budou muset začít bleskově jednat a zřejmě je vytáhnout na vlastní pěst.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:32 čtvrtek 1. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 7
  • 5
  • 5
  • 4
  • 4