Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Mami, vrátím se!“ Chlapci z jeskyně poslali dopisy, na pomoc jedou i Češi

    Chlapci uvěznění v thajské jeskyni poslali rodičům dojemné dopisy. Na pomoc se jim zatím vydali čeští odborníci či Elon Musk. | foto: Profimedia.cz

    Už dva týdny celý svět s napětím sleduje osud dvanácti thajských chlapců a jejich trenéra, které voda z přívalových dešťů uvěznila v chodbách jeskyně. Záchranáři střídají jeden plán na jejich vysvobození za druhým, tlačí je ale čas, protože v oblasti hrozí další silné deště a chlapcům dochází kyslík. Na pomoc se jim teď vydala dvojice českých expertů a pomocnou ruku nabídl i technický magnát Elon Musk. Uvěznění chlapci i jejich trenér se také vůbec poprvé dostali do kontaktu s okolním světem, když přes záchranáře poslali dojemné dopisy.

    Asi jen těžko si lze představit, jak se asi dvanáct malých fotbalistů s jejich pětadvacetiletým trenérem cítí. Už dva týdny jsou uvězněni v chladných a temných útrobách thajské jeskyně Tcham Luang, a ačkoliv jsou v kontaktu se záchranáři, jejich naděje na vysvobození se tenčí každou hodinou. Pomalu jim totiž dochází kyslík a v následujících dnech navíc v oblasti hrozí silné deště.

    I přesto si však chlapci ve věku jedenáct až šestnáct let vedou statečně a nepropadají panice. Na veřejnost se teď dostaly dopisy, které přímo ze zatopené jeskyně poslali svým rodičům. A z těch je cítit, že ve svoji záchranu věří.

    „Mám se dobře, ale je tady trochu zima. Nedělejte si o mě starosti. Nezapomeňte připravit moji narozeninovou oslavu,“ napsal třeba jeden z mladých fotbalistů.

    „Buďte v klidu, mami a tati. Jsou to dva týdny, co jsem odešel, ale vrátím se, abych vám pomáhal v obchodě,“ vzkazuje svým rodičům další.

    Trenér se rodičům svých svěřenců omluvil a vzkázal, že se o chlapce postará.

    Velice emotivní je pak i vzkaz, který rodičům svých svěřenců poslal trenér. Za svoje pochybení se omluvil a vzkázal, že se o děti stará, jak nejlépe umí. 

    „Rodičům všech dětí, všechny děti jsou v tuto chvíli v pořádku, pracovníci se o ně dobře starají. Slibuji, že se o děti budu starat nejlépe, jak to půjde. Chci poděkovat za veškerou podporu a chci se rodičům omluvit,“ stojí v jeho dopise.

    Pomáhají Češi i Musk

    Nejzásadnější otázkou nyní je, jakým způsobem třináctku nešťastníků z jeskynního systému dostat. Záchranná akce je nesmírně vyčerpávající a už si dokonce vyžádala život jednoho potápěče, zatím ovšem k ničemu nevedla. Od varianty potápěčského výcviku chlapců záchranáři už zřejmě upustili, nyní se snaží k fotbalistům provrtat. Zatím však marně.

    Záchranáře přitom tlačí čas. Fotbalovému týmu dochází kyslík, v následujících dnech navíc hrozí silné deště. Na pomoc se proto vydávají experti z celého světa, a to i včetně dvou hasičských špiček z Česka. Jde o Petra Vodičku z Prahy a Davida Kareše z Hlučína, kteří za sebou mají zkušenosti se zásahy nejen v Česku, ale i v zahraničí.

    K jeskyni se sjíždějí odborníci z celého světa.

    Pomocnou ruku nově Thajcům podal i technický magnát Elon Musk, který před pár měsíci vyslal do vesmíru raketu svojí společnosti SpaceX. 

    Mapa jeskyně, v níž jsou chlapci uvězněni.

    Ten nabídl inženýry svojí další společnosti Boring Company, která se specializuje na výstavbu podzemních tunelů. A jeho vizí je, že v jeskynních chodbách nechá vystavit tunel naplněný vzduchem, kterým by se pak chlapci mohli proplazit. Někteří odborníci jsou však k Muskově variantě vzhledem k nesmírně komplikovanému terénu skeptičtí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:13 neděle 4. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      8
    • Sladký
      8
    • Haha
      7
    • Cože
      7
    • Trapas
      7
    • Tvl
      6