Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šlechta a Zahradníček se do jeskyně ponořili ráno 29. srpna 1970. Pak přišla bouře...

    Příběh dvojice českých speleologů našla v Amatérské jeskyni smrt. Bohužel neměli takové štěstí jako chlapci z Thajska | foto: Profimedia.cz

    Celým světem v posledních dnech pořádně zahýbal příběh thajských chlapců, kteří zůstali uvězněni v útrobách jeskyně a jen s velkou dávkou štěstí byli nakonec vysvobozeni. Podobnou událost pamatuje i naše historie. Dvojice speleologů, které náhlý déšť v roce 1970 uvěznil v jeskyni v Moravském krasu, ovšem neměla štěstí. Jeden z nich byl objeven zaklíněný přilbou ve skále, na poslední chvíli se snažil zachránit se.

    Amatérská jeskyně je název největšího komplexu jeskynních chodeb v oblasti Moravského krasu. Prozkoumáno v ní bylo na dlouhých pětatřicet kilometrů, ve skutečnosti jsou ale chodby uvnitř ještě delší. Změť podzemních cest sahá dokonce až do nejznámější propasti Macocha.

    Tehdy ještě relativně nově objevenou, a tím pádem i prakticky neprobádanou jeskyni se koncem srpna roku 1970 vydala zkoumat i dvojice speleologů. S Milanem Šlechtou a Markem Zahradníčkem původně měli jít i další dva kamarádi, ti ale nakonec účast odřekli. Průzkum byl naplánován na čtyři dny.

    Do jeskyně společně pronikli ráno 29. srpna a podle domluvy se pravidelně ohlašovali kolegům nad zemským povrchem. Vše zprvu šlapalo přesně podle plánu, jenže pak v oblasti Moravského krasu zcela nečekaně udeřil vytrvalý a nesmírně silný déšť.

    Odborníci neustávající liják později označili za padesátiletou vodu, hladina potoků a řek se zvedala i o více než deset metrů a třeba řeka Punkva se podle svědků ze svého koryta vylila natolik, že začala strhávat auta v okolí. 

    Právě Punkva ovšem protéká i jeskynními systémy v oblasti a brzy se začala zaplavovat i Amatérská jeskyně, kterou právě Šlechta se Zahradníčkem zkoumali.

    Jeskyňáři měli do jeskyně na 23 let zakázán vstup.

    Zprávu o silné průtrži mračen dostali od kolegů o půl čtvrté odpoledne, dvě hodiny na to pak proběhl telefonát, při němž byli varováni před stoupající vodou v jeskyni. To bylo poslední spojení mezi dvojicí jeskyňářů a venkovním světem.

    Před vodou se jim z jeskyně utéct nepodařilo, snažili se proto alespoň ukrýt v komínu ve stropě jeskyně a doufali, že na ně voda nedosáhne. Marně. 

    Rozsáhlá záchranná akce, při níž se stateční potápěči se sporým vybavením snažili proniknout do zatopené jeskyně, nebyla úspěšná. Jeskyňáři sice byli objeveni za mnohem kratší čas než thajští fotbalisté, konkrétně po čtyřech dnech, jenže na rozdíl od nich jim už nebylo pomoci.

    Takhle to vypadá v Amatérské jeskyni v Moravském krasu.

    Jeden z nich byl nalezen visící ve vzduchu, helmou se totiž zaklínil ve zmíněném komínu, když se snažil uniknout krutému osudu. Druhý pak ležel na zemi, připoutáni k sobě byli lanem. 

    Jediným pozitivem bylo zjištění lékařů, že muka v zatopené jeskyni neprožíval Milan Šlechta s Markem Zahrádkou dlouho, zemřeli pravděpodobně již v ten samý den, kdy v oblasti udeřil déšť.

    Dvojici speleologů v jeskyni uvěznil prudký déšť.

    Podle odborníků dvojice bezpečnostní situaci nepodcenila, s takovými záplavami totiž nikdo nepočítal. Amatérská jeskyně pak na byla dlouhých třiadvacet let uzavřena, až v devadesátých letech do ní byl opět speleologům umožněn přístup. Od té doby začaly uvnitř komplexu opět probíhat průzkumové práce. Podobná tragédie se tam již nestala.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:02 neděle 11. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      27
    • Tvl
      16
    • Haha
      8
    • Cože
      8
    • Trapas
      7
    • Sladký
      7