Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Na vládu jsme nečekali,“ říkají tatéři, kteří se už před karanténou chystali na nejhorší

    Tetovací studia měla kvůli koronakrizi nejdelší „prázdniny“. Teď už se jim diáře zase plní. | foto: Autor: iDNES.cz

    Karanténa postihla mnoho živnostníků, mezi ty, na něž dopadla nejtvrději, se řadí tetovací salony, které byly v poslední rozvolňovací vlně, protože patřily mezi hygienicky nejkomplikovanější. Ve skutečnosti tetovací salony reagovaly na zhoršující se zdravotnickou situaci ještě před prvními příkazy ze strany vlády.

    Šrumec v tetovacích studiích na dlouhé měsíce utichl vinou epidemie covidu-19. Zřejmě jedno z nejsložitějších období tatéři zvládli i díky ohromné pomoci komunity, která se kolem tetování točí. 

    Lidé posílali svým favoritům peníze dopředu za motivy, které si vybrali, či dokonce vydražili ve speciálních aukcích, jež umělce držely nad vodou během období, kdy si mohli tetování pouze kreslit do notýsku.

    „Vůbec jsem tak velkou snahu pomoci nečekala. Také jsem dostala několik nabídek na předplacení mé práce, ty jsem ale s díky odmítla, věřila jsem, že se vše brzy vrátí do normálu. Ohromnou radost jsem také měla z toho, jak se zachovala široká veřejnost, například iniciativy jako šití roušek a nákupy pro seniory ukázaly, že i ve chvílích velké krize si umíme a chceme pomáhat,“ řekla nám Eliška Johnová z TattooElis.

    Omezení práce nepřišlo pro studia pouze vlivem rozhodnutí vlády, ale i samotní tatéři reagovali na šíření nemoci po světě ve snaze ochránit zdraví klientů.

    „Jako tetovací studio si dáváme z principu velice záležet na hygieně. Pokud klient není stoprocentně zdravý, odkládáme tetování na jindy. Proto jsme si taky před karanténou dávali pozor, nepodávali si ruce na přivítanou a netetovali jsme nikoho, kdo by třeba jen posmrkával,“ potvrzuje Johnová. 

    Vynucená přestávka způsobila, že lidem, kteří mají tetování rádi, už chybí, a tak se diáře studií opět začínají plnit.

    Asociace profesionálních tatérů a piercerů v tuto chvíli nemá přesná čísla, jak moc epidemie ovlivnila toto odvětví. Počty jsou navíc složité i proto, že někteří tatéři nabízejí své služby soukromě, nikoliv v rámci studia. Je možné, že během krize někde probíhala i tetování načerno.

    Tetovací studia měla kvůli koronakrizi nejdelší „prázdniny“. Teď už se jim...

    Přestože se studia začínají postupně plnit, vyhráno tatéři ještě nějaký čas mít nebudou. Vydělávat musí někteří například na odložené nájmy. 

    Zároveň si uvědomují, že tetování je záležitost, kterou si lidé během krize mohou načas odpustit, a tak nevědí, jak budou vypadat následující měsíce z pohledu výdělků. Finanční polštáře na horší časy už jsou vyčerpány.

    Na druhou stranu jsou studia ráda, že je nijak neomezují nová bezpečnostní opatření proti šíření nemoci.

    „Jsme jedno z nejčistších pracovišť, kam mohou lidé přijít. Všechno dezinfikujeme, teď jen nasadíme roušky a jedeme dál. V tomto ohledu se nic nemění,“ řekl Tomáš Milon ze studia Johnny The King.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:35 úterý 20. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      16
    • Cože
      16
    • Haha
      15
    • Trapas
      15
    • Tvl
      15
    • Sladký
      13
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...