Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Experty děsí organizovanost vídeňského teroru. „Útok v Praze je otázkou času,“ píše Štefec

    Vlna teroru už překročila francouzské hranice, útok ve Vídni je ale jiný než ten v Nice nebo Lyonu. Několik českých bezpečnostních analytiků si všímá, že šlo o koordinovanou a pečlivě připravenou akci, zdaleka ne jen výkřik jednoho zhrzeného islamisty. „Může se to stát i u nás a také se to stane. A brzy,“ myslí si bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec.

    „Když se koukám na záběry z televize, mohu vám říct s jistotou, že toto je úplně jiné než útoky ve Francii. Potýkáme se tu s velmi dobře vycvičenými teroristy. Tento útok byl naplánován velmi pečlivě a podle mě nemá nic společného s židovskou synagogou ani s karikaturami proti Mohamedovi nebo Erdoganovi,“ myslí si o včerejším útoku bezpečnostní expert a odborník na boj proti terorismu David Bohbot.

    „Jejich úmyslem je rozšířit teror, chaos a zabít co nejvíce lidí. Celé je to součást dlouholetého plánu nás zničit,“ dodává.

    Rakouská média zjistila, že útočníkem byl dvacetiletý Makedonec Kujtim Fejzulai. Jde tedy opět o známé schéma mladého zfanatizovaného radikála. Fejzulai je ale jiný než třeba tuniský migrant z Nice, který se vyzbrojil nožem a vyrazil do kostela.

    Mladý islamista byl už v minulosti odsouzen za terorismus, to když přísahal věrnost vůdci Islámského státu abú Ibrahímovi Kurajšímu a chystal se spolu s dalšími devadesáti radikály vyrazit do Sýrie. Z vězení se dostal zakrátko, čin totiž spáchal jako mladistvý.

    Útočník se chlubil zbraněmi, kterými pravděpodobně udeřil v ulicích Vídně.

    Fejzulai byl dost možná k boji k vycvičen, na internetu se chlubil zbraněmi, třeba mačetou, pistolí a samopalem. Stejný arzenál u sebe mimochodem měl včera.

    Je otázkou, kolik podobných fanatiků, kteří jsou schopni útok naplánovat pečlivě a provést jej s chladnou hlavou, se na území Rakouska i dalších evropských států nachází.

    Obavy má i bezpečnostní expert Jaroslav Štefec.

    „Brutalita, organizovanost a masivnost teroristického útoku ve Vídni, stejně jako faktické selhání rakouských informačních služeb, svědčí o jediném: Žádná evropská země si v tento okamžik už nemůže být jistá před podobnými útoky a je jen otázkou času, kdy se s něčím podobným seznámíme i my, dosud bohorovně klidní obyvatelé ‚sedmé nejbezpečnější země světa‘,“ píše Štefec.

    „Komanda sebevražedných zabijáků se dnes zcela volně pohybují po Evropě, převážejí v naprostém klidu zbraně a výbušniny a mohou de facto zaútočit kdekoliv a kdykoliv se jim zamane. Včetně Prahy nebo Brna, kam je to z Vídně co by kamenem dohodil,“ dodává.

    Bezpečnostní analytik Štefec se také obává, že Praha, potažmo celá Česká republika, není na podobný útok ani zdaleka tak připravená jako Vídeň.

    „Vídeň sice nemá v čele někoho, jako je statečný čínobijec Hřib, ale zato má viditelně efektivní a funkční plány pro případ teroristických útoků. Kromě vyjádření upřímné soustrasti blízkým obětí útoku tak mohu Rakušanům i pogratulovat k tomu, že jejich političtí představitelé se o ně na rozdíl od těch našich starají,“ myslí si Štefec.

    Vojenské jednotky podle něj po zuby ozbrojené České republiky jsou ovšem podle experta připraveny k podobným zásahům nejpozději do pěti dnů, což je samozřejmě zcela nedostačující časový horizont.

    Nelíbí se mu, že jsou čeští vojáci nasazováni do nejrůznějších zemí Afriky či Blízkého východu v domnění, že nám se nic takového nemůže stát.

    „Takže pane Babiši, pane Metnare, pane Hamáčku, paní Černochová a další, může se to stát a také se to stane. A brzy. A vás pak budeme my, občané ČR, činit zodpovědnými za oběti. Stejně jako pány Berouna a Koudelku. Začněte konečně dělat to, proč jsme vás volili. Začněte se starat o naši bezpečnost a o to, aby se totéž co ve Vídni, v Nice nebo Lyonu nedělo v Praze,“ vyzval na závěr Štefec vládu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:00 středa 3. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      109
    • Trapas
      26
    • Tvl
      23
    • Haha
      21
    • Cože
      21
    • Sladký
      19
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...