Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    ONLINE z teroru v Evropě: Svět čeká na potvrzení smrti strůjce atentátů

    • Ve Francii chtějí prodloužit výjimečný stav, pátrání po teroristech pokračuje
    • Teroristé hrozí dalšími útoky, podle USA hrozí v Itálii
    • Terorista Abaaoud je mrtvý, tvrdí Washington Post

    V Paříži se dnes ráno a dopoledne zatýkalo. | foto: reprofoto YouTube.com / Profimedia.cz

    Policie podnikla na předměstí Paříže Saint-Denis zátah proti podezřelým ze série teroristických útoků. Sedm lidí bylo zatčeno, dva lidé zemřeli. Několik policistů bylo zraněno.

    Podle dostupných informací bylo cílem zátahu najít strůjce útoků Abdelhamida Abaaouda a další teroristy, kteří mají na svědomí 129 lidských životů a dalších 300 zraněných lidí, přičemž zhruba padesát z nich stále v nemocnici bojuje o život.

    Svědci policejní razie uvedli, že kromě výstřelů se ozvalo i několik explozí. Jeden terorista byl zabit ostřelovačem, jedna žena provedla sebevražedný útok.

    Situaci v Paříži a celé Evropě sledujeme ONLINE:

    9:19 Ve Francii pokračuje pátrání po teroristech. Rozhoduje se o prodloužení výjimečného stavu.

    9:00 Podle prezidenta USA si Rusko a Írán musí vybrat, zda podrží v Sýrii prezidenta Bašára Asada, anebo zachrání Sýrii tím, že jí pomohou získat legitimní vládu.

    8:21 Americké ministerstvo zahraničí varovalo, že hrozí teroristické útoky v Itálii. Terčem se může stát Bazilika svatého Petra ve Vatikánu, milánská katedrála či operní dům La Scala.

    7:59 Islámský stát zveřejnil nové video, na které oslavuje páteční teroristické útoky z Paříže a hrozí novou vlnou násilí. Více ZDE.

    7:30 Nejmladší oběti pařížských teroristických útoků bylo 17 let, nejstarší 68 let.

    Čtvrtek - 19.11. 2015

    ________

    22:30 Dnešní on-line končí, budeme pokračovat i ve čtvrtek. Děkujeme za pozornost.

    21:50 V Marseille došlo k útoku na židovského učitele, kterého pobodali tři neznámí muži. Policie po nich pátrá. Během útoku údajně křičeli pachatelé, že patří k ISIS. Policie po nich pátrá.

    21:10 Policie zveřejnila, že během dnešního zápasu vypálili policisté přes 5000 kulek.

    21:00 Žena, terá byla policisty během razie zastřelena byla Abaaoudova sestřenice Hasna Aitboulahcenová. Spekuluje se o tom, že byla čtvrtou osoubou, která útočila na klub Bataclan.

    20:25 Pařížský prokurátor François Molins na večerní tiskové konferenci ke středeční razii bezpečnostních složek uvedl, že zneškodněná teroristická buňka plánovala další teroristický útok.

    Osm lidí bylo při razii zadrženo, dva lidé zemřeli, ale jejich totožnost není prý zatím známá. Nemohl tak potvrdit, zda jedním ze zabitých teroristů skutečně byl Abdelhamid Abaaoud, jak tvrdí Wahington Post, který se ve svém tvrzení odvolává na oficiální zdroj od vyšetřovatelů.

    20:15 Podle informací Washington Post byl během ranní přestřelky s policií zabit Abdelhamid Abaaoud. Francouzské úřady informaci zatím nepotvrdily.

    Abaaoud za volantem nákladního auta plného mrtvých zajatců, které sám popravil.

    18:30 Spolu s francouzskými muslimy páteční útoky rázně odsoudili i představitelé muslimů ve Velké Británii. Britská muslimská rada rovněž po mešitách v zemi rozeslala leták, v němž čin odsuzuje a oceňuje hrdinství všech, kteří proti teroristům zasáhli.

    18:00 Policie stále pátrá po Salahu Abdelslamovi. Zároveň to čím dál více vypadá, že francouzský parlament prodlouží výjimečný stav, který v zemi vyhlásil prezident Hollande.

    16:30 Francouzská rada muslimského vyznání, která reprezentuje všechny francouzské muslimy, vypracovala text, v němž dává najevo, že muslimové odsuzují teroristické útoky a stojí za Francií. Tento text byl distribuován do všech mešit, kde zazní během pátečních modliteb.

    16:10 Podle francouzského deníku Le Monde strůjce pátečních útoků Abdelhamid Abaaoud mezi osobami zadrženými při dnešní razii není. Není však jasné, zda se nejedná o muže, který byl během policejní akce zastřelen. Sebevražedná atentátnice, která se dnes odpálila v průběhu zásahu by měla být Abaaoudova příbuzná.

    15:26 AKTUÁLNÍ doporučení ministerstva zahraničních věcí: "V souvislosti s rozšířením platnosti třetího bezpečnostního stupně na celé území Belgie (na stupnici ze čtyř) doporučujeme občanům České republiky při pobytu v Belgii dbát zvýšené opatrnosti a řídit se pokyny bezpečnostních orgánů, zejména na místech s větší koncentrací osob.“

    15:23 Na veřejnost se dostávají první záběry z dramatického zásahu policie proti teroristům v bytě na předměstí Paříže Saint-Denis.

    Podívejte se na moment, kdy francouzská policie zatkla dva podezřelé v blízkosti bytu, kde se jeden muž na několik hodin zabarikádoval. Celkem bylo zatčeno sedm lidí.

    15:18 Policie vyhlásila pátrání po autě Citroen Xsara, které by mohlo být hledaného teroristy. Nacházet by se mělo ve Španělsku!

    18.listopadu 2015 v 14:13, příspěvek archivován: 18.listopadu 2015 v 15:18

    La Policía busca un Citröen Xsara con el que Abdeslam Salah habría entrado por La Junquera. https://t.co/0Ez5TcPhAy pic.twitter.com/yvKpeykM2l

    15:10 Turecko zadrželo osm mužů, kteří byli členy radikálního hnutí Islámský stát a jako uprchlíci se chtěli dostat do Německa.

    15:01 Dánské letiště v Kodani bylo opět celé zpřístupněno. Jen tak mimochodem - poplach nevznikl kvůli podezřelému zavazadlu, ale nakonec se ukázalo, že kvůli tomu, že na letišti někdo mluvil o bombě. Bezpečnost na prvním místě, ale tohle už trochu zavání paranoiou.

    14:37 Policie hledá radikály na letišti Charles de Gaulle v Paříži, píše BBC.

    14:05 Kvůli podezřelému zavazadlu je evakuována část letiště v Kodani.

    18.listopadu 2015 v 13:01, příspěvek archivován: 18.listopadu 2015 v 14:07

    Police has evacuated T3 due to a suspicious bag. We have moved all possible check-ins to T2, but delays are expected. Keep up on cph.dk.

    14:02 ČT24: Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že mezi obětmi teroristického útoku v Paříži nebyli žádní Češi. Mezi obětmi byli kromě Francouzů Američané, Belgičané, Portugalci, Britové nebo Chilané.

    14:01 Dnešní policejní razie prý měla souvislost s dalším chystaným teroristickým útokem v obchodní čtvrti La Défense.

    13:58 Jak uvedl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve, na dnešní operaci bezpečnostních složek se účastnilo 110 příslušníků elitních jednotek RAID a BRI.

    13:52 Francouzská policie objevila mobil s smskou, o které vyšetřovatelé předpokládají, že byla odeslaná pachatelem těsně před pátečním útokem. “Jsme na cestě, začínáme,” uvedl Le Monde znění zprávy. Mobil byl nalezen v odpadkovém koši u Bataclanu, kde teroristé zabili 89 lidí. Zpráva byla odeslána ve 21:42, svoje auto před Bataclanem zaparkovali ve 21:40.

    13:48 Mezi sedmi zatčenými je i majitel bytu, kde dnes ráno probíhala razie. Prý netušil, komu byt pronajímá.

    13:30 Do východního Středomoří z Francie vyplula francouzská letadlová loď Charles de Gaulle. Zapojí do bojů proti Islámskému státu.

    13:01 Francouzská BFM TV uvedla, že žena, která se dnes odpálila, byla příbuzná Abdelhamida Abaaouda. Její totožnost zatím není známá.

    12:45 Francouzský deník Le Parisien na Twitteru informoval o evakuaci téměř 200 lidí z hotelu ve městě Bobigny. Na místě v tuto chvíli zasahují pyrotechnici. V hotelu měli být obytovány podezřelé osoby.

    12:40 Podle vyšetřovatelů jsou už identifikovány všechny oběti pátečního masakru.

    12:09 Radikálové Islámského státu i se svými rodinami prchají před bombardováním z města Rakka do iráckého Mosulu. Během posledních tří dnů bylo údajně zabito přes třicet radikálů.

    Cílem náletu bylo město město Rakka, které je střediskem IS.

    12:04 Nedaleko bytu na ulici Rue du Corbillon proběhla další razie. Policie rozrazila dveře do baziliky v Saint-Denis.

    18.listopadu 2015 v 11:57, příspěvek archivován: 18.listopadu 2015 v 12:04

    Doors smashed. Police inside the church in #SaintDenis. pic.twitter.com/oXujMo2bvd

    11:58 Během razie bylo zatčeno sedm lidí, dva zemřeli. Dva policisté byli zraněni, zemřel i policejní pes.

    18.listopadu 2015 v 11:27, příspěvek archivován: 18.listopadu 2015 v 13:54

    This is Diesel. She is a 7-year-old police dog French police say was killed in today's raid. https://t.co/1tVD5fhO4e pic.twitter.com/TGpKTt3yKb

    11:56 Ačkoli policejní operace proti teroristům na předměstí Paříže Saint-Denis skončila, bezpečnostní opatření nekončí. Lidé nemají opouštět své domovy.

    Abaaoud za volantem nákladního auta plného mrtvých zajatců, které sám popravil.

    11:52 Žena, která na sobě odpálila výbušninu, byla nejspíš manželka Abdelhamida Abaaouda. Na policii nejdřív střílela z kalašnikovu.

    18.listopadu 2015 v 11:50, příspěvek archivován: 18.listopadu 2015 v 11:55

    Latest from @BenBrownBBC at scene of police operation in #SaintDenis https://t.co/80nUrvEIDd #ParisAttacks https://t.co/1MDHTBQpJO

    11:50 Vláda oznámila, že zásah je u konce. Jestli byl zadržen Abdelhamid Abaaoud, zatím není jisté.

    11:45 Policie se dostala do zabarikádovaného bytu na ulici Rue du Corbillon.

    11:39 Jednoho ze zatčených policie z bytu vytáhla bez kalhot.

    Teroristu vytáhli z doupěte bez kalhot.

    11:34 Podle francouzských médií je razie na předměstí Paříže Saint-Denis u konce. Zpráva zatím nebyla oficiálně potvrzena.

    11:15 Podle agentury Ap lidé v USA ničí mešity a muslimská centra.

    10:23 Francouzská televize BFMTV uvedla, že při razii na teroristy zemřela sedmiletá fenka Diesel, která byla vycvičena pro speciální protiteroristické akce.

    10:01 V bytě na Rue de Corbillon má být stále zabarikádovaný jeden útočník. Mluví se o tom, že by to mohl být samotný Abdelhamid Abaaoud.

    9:45 Při razii na sobě odpálila pás s výbušninami teroristka.

    18.listopadu 2015 v 13:04, příspěvek archivován: 18.listopadu 2015 v 13:53

    2 Air France flights from U.S. to #Paris were diverted last night because of bomb threats https://t.co/I56IJae2DE pic.twitter.com/WRNyBqMrYJ

    9:00 V noci byla ze své původní dráhy odkloněna dvě letadla společnosti Air France, která mířila z USA do Paříže. Anonym vyhrožoval, že v letadlech je bomba. Obě letadla byla po přistání prohledána policií, ale žádnou bombu neobjevili.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:47 čtvrtek 17. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      13
    • Haha
      9
    • Tvl
      9
    • Sladký
      8
    • Cože
      7
    • Trapas
      7