Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Český expert na terorismus: Evropa nezvládá útoky, chová se hystericky

    Francie se probudila do dne, který nejspíš změní evropskou historii. | foto: Profimedia.cz

    Zvládá nebo nezvládá Evropa teroristické útoky na svém kontinentě? Tahle zásadní otázka padla během rozhovoru s předním odborníkem na terorismus a odpověď byla dost překvapivá - moc ne!

    Francie má opravdu smolný rok. V rozmezí několika měsíců zažila krvavé masakry teroristických útoků, její vlastní občané zvedli zbraně proti svým lidem, proti své zemi a proti jejím hodnotám.

    A nebo taky Francie dvakrát za rok zažila denní realitu Izraele.

    Záleží, jakou optikou se na to díváte.

    Adam Dolník

    Profesor na australské University of Wollongong je autorem několika studií a metodik v oboru terorismu, setkává se jak přímo se členy teroristických skupin, tak s rukojmími.

    Připravuje na vyjednávání agenty FBI a Scotland Yardu, spolupracuje s OSN, v rámci svého výcviku podstoupil některé formy mučení jako např. waterboarding.

    Dolník je autorem rozsáhlé studie o zásahu ve škole v jihoruském Beslanu, kde bylo v roce 2004 zabito přes 300 lidí, z toho 186 dětí. Patří mezi kritiky postupu ruských složek, které jsou dodnes viněny z toho, že osvobozování rukojmích nezvládly a jen díky nim přišlo o život tolik lidí.

    Český expert na terorismus Adam Dolník to spíše vidí tím druhým pohledem. Odborník ve vyjednávání s teroristy a rukojmími, autor studie o zásahu v Beslanu a obecně mezinárodně uznávaná kapacita v tomto oboru tvrdí, že Evropa zapomněla, jak se v těchto situacích chovat.

    Už není sofistikovaná, klidná, moudrá, s blahosklonně přivřenými víčky rozvažující nad adekvátním přísným trestem. Je hysterická, přecitlivělá a zásahy si bohužel bere osobně.

    Adam Dolník byl 16. května 2015 hostem pořadu České televize Hyde Park Civilizace a ihned po útocích ze 13. listopadu se televize rozhodla tento rozhovor zopakovat, jelikož i tak jsou Dolníkova slova stále aktuální a vzhledem k nastalé situaci i výstižná.

    Za svou mnohaletou historii zažil starý kontinent nespočet válek a také teroristických útoků, ať se jim v historii říkalo všelijak - Bartolomějská noc v 16. století nebo Krvavá neděle v roce 1972. Proto bychom podle Dolníka měli vědět, jak se v takových situacích chovat.

    Evropa je na teroristy zvyklá, IRA a ETA byly spíše nepříjemní sousedé v jednom domě

    Vše se podle něj změnilo hlavně v novém tisíciletí a může za to částečně i rozmach sociálních sítí, kde se k útokům vyjadřuje veškerá veřejnost a to dost emotivně, ačkoliv se drtivé většiny z nich atentát přímo osobně nikdy netýkal.

    A to začíná mít vliv i na zpravodajství a chování politiků.

    Podle Dolníka je sice pochopitelné, že lednové útoky na redakci Charlie Hebdo si veškerá média vztáhla na osobně i na sebe a dle toho také vypadalo následné zpravodajství, kdy veškeré zásahy a přestřelky jste mohli vidět v přímém přenosu, ale takový postup je jen na škodu a teroristům nejenže nahrává do karet, ale navíc je i provokuje k dalším akcím. To samé nyní platí i pro útoky ze 13. listopadu.

    Starý kontinent se naučil vedle teroristů žít, jen koncem minulého století tu operovaly „slavné“ IRA a ETA, které si libovaly v bombových útocích. Po jejích akcích ale následovalo spíše mlčení a teprve poté odveta následovaná snahami o vzájemnou dohodu a příměří.

    S novými teroristy ale jaksi neumíme naložit. Přestože se to může zdát až hanebné říci, tak IRA i ETA bojovaly svými náložemi za vyšší cíle - chtěly samostatný stát Baskicka a Irské republiky. To Islámský stát chce jen vyvolávat strach a paniku, chce rozložit civilizaci zevnitř a naším chováním jim bohužel jdeme na ruku.

    Chceme tak moc dát najevo, že se nebojíme, až tím vysíláme přesný opak. Všechny ty dočasné profilové vlaječky na Facebooku, všechny ty pochody pod heslem Já jsem Charlie a symboly Pray for Paris, svícení trikolor na významné stavby a emotivní projevy od náhodného svědka až po viditelně otřeseného prezidenta, to vše podporované mohutnou vlnou neupřímné sociální solidarity, která se spíše podobá davové psychóze ve stylu „Když vy, tak já taky“, jsou jen důkazem toho, že jsme teroru podlehli.

    Oni to všechno z dálky sledují. Pečlivě. A vidí, že jejich akce mají smysl, protože my na ně veřejně reagujeme. Máme být tedy nad věcí, chladní a netýkaví?

    Na to nejspíš správná odpověď neexistuje, ale jedno je jisté - čím více lidí to považuje za svou osobní záležitost, tím více v tom teroristé budou pokračovat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:53 úterý 15. března 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      64
    • Sladký
      13
    • Tvl
      13
    • Trapas
      12
    • Haha
      11
    • Cože
      11