Teror v Paříži ONLINE: Jeden z atentátníků přišel do Evropy jako uprchlík

  • Počet obětí masakru v Paříži je podle posledních informací 129
  • 352 osob je zraněných, 99 je stále v kritickém stavu
  • K útoku se oficiálně přihlásil Islámský stát, je to odplata za Sýrii
  • Většina států zpřísňuje bezpečnostní kontroly, Belgie nedoporučuje cesty do Francie
  • Pařížské úřady uvažují o zákazu vycházení
  • Stále častěji se skloňuje slovo válka
  • Jeden z atentátníků byl Francouz
  • Atentátník se syrským pasem se do Evropy se dostal v říjnu přes Řecko
Teroristický útok, který je nejhorším v moderních evropských dějinách. Včera večer kolem deváté hodiny Paříží otřásly první výbuchy, masakr poté pokračoval celo noc. Zemřelo kolem 130 lidí, země vyhlásila výjimečný stav.

Milí čtenáři, děkujeme vám že jste i dnes sledovali náš online přenos. O dalším vývoji událostí v Paříži vás budeme pravidelně informovat. Nezapomeňte sledovat Expres.cz. Za celou redakci vám přejeme klidnou noc.

21:30 Řecká policie uvedla, že dva z osob, po kterých je vedeno pátrání v souvislosti s teroristickým útokem se v letošním roce zaregistrovali v Řecku jako uprchlíci.

21:20 Zítra bude v budově francouzské ambasády na Velkopřevorském náměstí v Praze mezi 11. a 14. hodinou otevřena kondolenční kniha.

20:55 V pařížské École Militaire naproti Eiffelově věži bylo zřízeno centrum pro pomoc rodinám obětí. Mimo jiné zde bude k dispozici nepřetržitá pomoc psychologů.

20:20 Podle vyjádření belgického premiéra Charlese Michela jedna z osob zadržených dnes v Bruselu byla včera v Paříži.

19:50 V Grenoblu byl zatčen muž, který včera sdílel fotografii muže v převleku za teroristu s popiskem „Až toto uvidíte na BFN (francouzská televizní stanice, pozn. red.), bude příliš pozdě.

19:30 Na belgických hranicích byl zadržen muž, který si pronajal auto, které bylo použito teroristy.

19:15 Francouzští vyšetřovatelé na tiskové konferenci zveřejnili hrozivou statistiku včerejších útoků.129 mrtvých a 352 zraněných, 99 lidí je stále v kritickém stavu.

19:00 Jednomu z útočníků na stadionu Stade de France mělo být podle dostupných informací pouhých 15 let.

18:45 Server Wall Street Journal přišel s informací, že jeden z útočníků měl u sebe vstupenku na utkání Francie s Německem na stadionu Stade de France. Chtěl se nejspíš odpálit přímo na stadionu a zabít tak ještě více obětí.

18:30 Belgická policie zatkla několik osob v bruselské čtvrti Molenbeek. Právě sem měly vést stopy uprchlých atentátníků.

V belgickém Bruselu zatkli policisté několik osob podezřelých z napojení na útoky v Paříži.

18:25 Pondělí bude v celé EU dnem smutku. Občané ve všech státech budou držet minutu ticha za oběti pařížských útoků.

18:20 Tři z teroristů útočících v Paříži měli belgické občanství.

18:18 Na dotaz novinářky odpovídá Miloš Zeman, že zastává názor, že v případě nutnosti je potřeba zesílit obranu hranic. Česká armáda je schopna nabídnout protichemickou jednotku nebo vojenskou nemocnici. Měly by se chránit vnější i vnitřní hranice.

18:17 Ministr vnitra Chovanec přítomné ujistil, že opatření přijatá po útoku byla dostatečná. Spolu s policejním prezidentem Tuhým osobně kontroloval např. letiště Václava Havla nebo O2 arénu, kde probíhá finále Fed Cupu.

18:15 Pavel Bělobrádek: „Nepodléhejme panice, to je přesně to co si teroristé přejí a to co chtějí aby se stalo. Musíme se sjednotit a vzkázat, že chápeme zachování vlastních hodnot jako je svoboda a rovnost před zákonem jako zásadní věc pro celou Evropu. Chtěl bych vyzvat všechny, aby nedocházelo k extremistickým výlevům. Ne každý muslim je terorista.“

18:12: „Česká republika bude i nadále součástí koalice bojující proti Islámskému státu. Islámský stát musí být vojensky poražen a zničen tlakem mezinárodní koalice,“ řekl Sobotka

18:10 Bohuslav Sobotka:„Útok vykazuje akce připravované akce. Chtěl bych vyjádřit plnou podporu ze strany ČR Francii a soustrast rodinám všem obětí. Je potřeba bojovat společně proti teroristům. Vyhodnotili jsme opatření, která byla přijata v noci. Chtěl bych uklidnit veřejnost, nemáme žádné informace o konkrétním nebezpečí hrozícím České republice. Jsem připraveni operativně jednat o jakékoliv změně.“

Je suis Paris je odkaz na symbol útoku na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo.

18:07 “Je potřeba přejít od slov k činům. Vedení Evropské unie by se mělo konečně vzchopit a jednat,“ řekl prezident Miloš Zeman.

18:05 Začíná tisková konference Rady bezpečnosti státu

17:45 Londýnské letiště Gatwick obnovilo provoz. Zadržený muž francouzské národnosti je vyslýchán policisty.

17:30 Předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muníb Husan Alrawi považuje útoky v Paříži za útoky mimo jiné i na samotnou podstatu islámu jako náboženství. Chválí všechny české muslimy, kteří proejevují solidaritu s obětmi a v českých městech pokládají květiny a svíčky spolu s českými spoluobčany.

17:25 jeden z teroristů, u kterého byl nalezen syrský pas měl na území Evropy vstoupit v říjnu přes Řecko.

17:15 V Belgii byly v souvislosti s pařížskými útoky podniknuty nejméně tři policejní razie v okolí Bruselu. Jeden muž byl v Bruselu zatčen.

Lidé pokládají květiny u všech francouzských ambasád.

17:00 Policie zatka jednačtyřicetiletého Francouze na uzavřeném letišti Gatwick. Další podrobnosti o spojitosti s pařížskými útoky zatím nebyly zveřejněny.

16:45 Svou účast projevila i britská královna Alžběta II. „Spolu s princem Philipem jsme hluboce šokováni a zasaženi ztrátami životů v Paříži. Chtěli bychom vyjádřit naši upřímnou soustrast rodinám všech těch, kteří byli tragédií zasaženi a zároveň i celému francouzskému lidu,“ napsala panovnice na svůj Twitter.

16:40 Na Pražském hradě byly vyvěšené černé prapory. Fotku sdílel na svém twitterovém profilu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Na pražském hradě vlají černé vlajky.

16:35 Teroristický útok odsoudili i představitelé českých muslimů. „Ať už je aktérem kdokoliv, tak tento čin naprosto odsuzujeme, nemůžu najít sebemenší odůvodnění, že někdo takto smýšlí a činí,“ sdělil v prohlášení předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muníb Hasan Alrawi.

16:30 Letadlo společnosti Air France bylo před odletem do Paříže evakuováno na letišti Schiphol v Amsterdamu. Přesné okolnosti a důvody zatím nebyly zveřejněny.

16:20 “Proti terorismu se nebojuje protesty a demonstracemi, ale koordinovanou vojenskou akcí. Součástí této akce by mělo být to, co bych nazval „opevněná Evropa.“ To vedení Evropské unie sice slibuje, ale doposud to nebyla EU schopna naplnit,“ řekl prezident Miloš Zeman před cestou na zasedání Bezpečnostní rady státu.

16:15 "Od včerejší půlnoci, kdy jsem se o útoku dozvěděl je to šílený zlý sen. po desítkách umírali lidé vinou fanatiků. je důležité přemýšlet nad tím, co uděláme proto, aby se podobné útoky neopakovaly. Jediným řešením a cílem by mělo být zničení Islámského státu,“ řekl před francouzskou ambasádou premiér Sobotka.

16:09 Prezident České republiky Miloš Zeman spolu s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou uctili památku obětí. Společně položili květiny a zapálili svíčku před francouzskou ambasádou v Praze.

16:05 „Pošesté v roce 2015 ublížili islámští teroristé naší zemi. Francie pláče pro své zemřelé a já pláču s ní. Je však nutné, abychom do rukou převzali kontrolu nad našimi hranicemi,“ reagovala Marine Le Pen.

16:02 Jeden z útočníků byl Egypťan!

15:59 Terorista identifikovaný jako Francouz útočil na fotbalovém stadionu.

15:58 Na sociálních sítích se objevují stížnosti na nečinnost české ambasády v Paříži, ta vyvrací, že by se o občany ČR ve Francii nestarala.

15:35 Identifikováni byli dva útočníci - francouzské a syrské národnosti.

15:29 Podle francouzských médií byli útočníci dobře vycvičeni.

15:14 Pařížské nemocnice po útoku teroristů IS ošetřili na 300 lidí.

15:04 Jeden z útočníků byl identifikován pomocí otisků prstů. Je francouzské národnosti.

15:02 Londýnské letiště Gatwick je stále uzavřeno.

14:59 Zhruba 70 lidí je v kritickém stavu, kolem 170 lidí je zraněných. 128 lidí zemřelo!

14:58 „Pokud Francie požádá po sérii teroristických úderů v Paříži spojence o pomoc, tak ji co nejrychleji dostane,“ řekl generál Petr Pavel pro iHned.cz.

14:58 V Paříži měl dnes proběhnout koncert U2, byl zrušen!

14:57 Francouzské úřady jsou připravené vydat zákaz vycházení!

14:53 Nedaleko klubu Bataclan sedl na ulici ke klavíru muž a zahrál skladbu Imagine Johna Lennona.

zdroj: www.youtube.com

14:40 Rusko oficiálně nabídlo Francii jakoukoli pomoc.

14.listopadu 2015 v 11:30, příspěvek archivován: 14.listopadu 2015 v 14:40

Fans sing the French national anthem as they are evacuated from Stade de France last night. #ParisAttacks pic.twitter.com/NOYQCoYtdy

14:34 V bezpečnostních zařízeních na území Česka, kde jsou uprchlíci, se neděje nic výjimečného.

14:32 Na nohou je celá Evropa včetně Česka. Podle ministra Chovance už Česko dostalo z Francie požadavky, které by se měly týkat určitých osob. Další podrobnosti uvádět zatím nechce.

14:20 Web ČT24: „Radio Sensations přineslo zprávu, že čtyři těžce ozbrojení muži prorazili zábrany na jihu Paříže.“

14:14 Ve spojitosti s teroristickými útoky policie pátrá po černém autě značky Seat s poznávací značkou GUT 18053. Když ho někdo uvidí, neměl by se k němu přibližovat.

14.listopadu 2015 v 14:01, příspěvek archivován: 14.listopadu 2015 v 14:29

When the lights go dark, the world lights up❤️ #ParisAttacks pic.twitter.com/ZFRKHdf9ga

14:05 Podle svědků prý útočníci po střelbě nasedli do auta a odjeli.

14:00 Mezi obětmi jsou dva Belgičané.

13:41 Podle informací ČT24 je z okolí Paříže hlášena střelba!

13:40 Teroristický útok odsoudil syrský prezident Asad.

14.listopadu 2015 v 13:33, příspěvek archivován: 14.listopadu 2015 v 14:31

"Your fight is our fight", UK PM @David_Cameron makes statement on #ParisAttacks https://t.co/9yYdF0j67o https://t.co/b1sHmyvo1l

13:31 Bezpečnostní kontroly zpřísňuje kromě Belgie, Neměcka, Itálie, Ruska i Finsko. Belgie doporučila svým občanům, aby do Francie nejezdili.

13:28 Mezi oběťmi byli především Francouzi. Co se týče dalších národností, zabit byl i jeden Švéd. Podle zatím dostupných informací nebyl zabit ani zraněn žádný Čech.

13:17 Bývalý prezident Franci Nicolas Sarkozy: „Budeme se muset pustit do totální války.“

13:16 Před francouzskou ambasádou v Praze vznikl improvizovaný pomník, kde lidé pokládají květiny.

13:15 Německo a Belgie zpřísnili bezpečnostní kontroly na letištích. V Itálii a dalších zemích zasedne bezpečnostní rada.

13:12 U jednoho z teroristů byl nalezen syrský pas, uvedla francouzská televize! Podle jiných svědectví útočníci velmi dobře hovořili francouzsky.

14.listopadu 2015 v 11:19, příspěvek archivován: 14.listopadu 2015 v 13:11

Zopakovaní teroristického útoku v centru Paříže je fackou do tváře stávající evropské bezpečnosti a politiky.

13:05 Česká policie zvýšila bezpečnostní opatření: hlídá ve větších obchodních centrech, na letišti a u francouzského velvyslanectví.

13:03 Nejvyšší imám univerzity Al Azhar odsoudil útoky v Paříži. Upozornil, že islámské náboženství neznamená terorismus.

13:00 Od útoku v Paříži uplynulo 14 hodin. Byla nasazena armáda, v zemi platí výjimečný stav. Francie uzavřela hranice a některé země ruší lety do Paříže. K útoku se přihlásil Islámský stát.

12:57 Informace o počtu mrtvých se neustále mění. Podle CNN zemřelo minimálně 153 lidí, zatímco BBC informuje o 128 mrtvých a 99 zraněných.

12:45 Islámský stát: Pokud budete pokračovat v bombardování, budete se bát chodit i do obchodu.

12:40 "S Karlem Schwarzenbergem a dalšími přáteli zapálíme dnes po 18 hodině v Praze před francouzskou ambasádou svíčky a krátce se pomodlíme za oběti v Paříži. Bude od vás hezké, když se připojíte,“ vyzval Miroslav Kalousek.

12:30 Podle zahraničních médií už v koncertní síni teroristé plánovali útok už před dvěma měsíci.

12:29 Princ Charles označil útok za bestiální!

Francie uzavřela hranice.

12:21 Francie kontroluje hranice. Rusko prý uvažuje, že zruší lety do Paříže.

12:20 Vyšetřovatelé ohledávají místa, kde se střílelo.

Vyšetřovatelé zajišťují stopy z míst útoků.

12:18 Hollande označil útok v Paříži za akt války.

12:15 Pařížské ulice jsou vylidněné.

Ulice Paříže jsou vylidněné.

12:09 IS prohlásil, že Francie bude v jejich hledáčku dál.

12:08 Belgie varuje své občany před cestami do Francie. USA zrušila lety do Francie. Velká Británie uvažuje, že zruší lety do Francie.

12:06 V prohlášení Islámského státu stojí: „Páteční útok jen začátkem toho, co bude následovat, pokud Francie bude pokračovat ve svých aktivitách.“

14.listopadu 2015 v 11:20, příspěvek archivován: 14.listopadu 2015 v 12:05

#gatwick_airport North Terminal evacuation in the rain pic.twitter.com/8aeeP8VWJF

12:02 Počet obětí může růst, dalších 100 lidí je ve velmi kritickém stavu.

12:00 K útoku se na svých stránkách přihlásil Islámský stát.

11:57 Prezident Hollande vyhlásil ve Francii třídenné celostátní smutek.

14.listopadu 2015 v 11:50, příspěvek archivován: 14.listopadu 2015 v 11:57

Due to an incident - the North Terminal has been evacuated as a precautionary measure. Extra staff on-site looking after passenger welfare

11:53 Podle dostupných informací je na letišti podezřelý balíček, hovoří se o bombě. Měl být také zatčen ozbrojený muž.

11:51 Policie evakuuje londýnské letiště Gatwick!

11:43 "Tohle je otevřené vyhlášení války,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 premiér Sobotka.

11:41 Sobotka pro ČT24: „Policie posílila ostrahy na kritických místech. Kapacity jsou dostatečné. Pakliže nebudou, využijeme další bezpečnostní složky.“

11:35 Na internetu se objevilo video natočené před koncertní halou Bataclan. VAROVÁNÍ: Video obsahuje drastické záběry!

zdroj: www.youtube.com

11:26 Německý lokální deník uvedl, že před týdnem německá policie zadržela muže, který měl kontakt na atentátníky v Paříži.

11:25 Europoslanec Tomáš Zdechovský pro ČT24: „V některých státech byla bezpečnostní situace podceněna.“

11:12 Atentáty v Paříži spáchal Islámský stát! IS se k útoku přihlásil. Informaci potvrdil i prezident Hollande!

11:05 K útokům došlo na těchto místech:

- Koncertní síň Bataclan (zřejmě 85 obětí)

- La Belle Equipe (zřejmě 19 obětí)

- Stadion Stade de France (zřejmě 1 oběť a 3 atentátníci)

- Bar Le Carillon a restaurace Le Petit Cambodge (13 obětí)

- Avenue de la République (5 obětí)

- Bulvár Beaumarchais (1 oběť)

11:04 Takhle to vypadalo před Bataclanem:

zdroj: www.youtube.com

11:02 Podle informací DailyMail, lidé, kteří byli na koncertu v Bataclanu, viseli z oken, aby se zachránili.

11:00 Islámský stát v nově zveřejněném videu hrozí Francii! Video se podle Reuters objevilo těsně po útocích teroristů v Paříži.

10:48 Prezident Zeman uctí památku obětí masakru.

10:38 U Paříže hoří největší uprchlický tábor, podle tamních autorit nemá požár souvislost s nočními útoky.

10:12 Policie ČR posiluje dohled nad obchodními centry, letišty a frekventovanými místy.

10:01 Prezident Hollande a jeho ministři právě nyní projednávaní další postup po teroristických útocích.

9:46 V Paříži jsou uzavřeny některé linky metra, dále univerzity, muzea a školy.

Dalších 15 mrtvých na koncertě, kde teroristé drží 100 rukojmí.

9:37 Stále více se na sociálních médiích hovoří téměř až o válečném stavu, uzavření Schengenského prostoru si přeje i ministr financí Andrej Babiš.

9:30 Ministr obrany Martin Stropnický prohlásil, že doba svobody v Evropě se chýlí ke konci.

9:10 "Jsem do hloubky otřesen situací v Paříži, ale každé násilí musí být potrestáno,“ vyjadřuje se Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí.

9:01 Premiér Sobotka svolává na 16. hodinu Bezpečnostní radu státu, v Česku začal fungovat Národní kontaktní bod proti terorismu.

8:52 K útokům se stále nikdo nepřihlásil, skloňují se ale terorisické skupiny ISIS a Al-Kaida, mladící s kalašnikovy neměli masky.

8:47 Lidé se solidárně spojují nejen vzkazy na sociálních sítích, kde vládne hashtag PrayForParis.

8:40 Angela Merkelová vydala prohlášení, že se jedná o útočníky, kteří nenávidí svobodu.

8:00 „Je to útok nejen na Paříž, je to útok na lidský rod jako takový a na hodnoty, které všichni sdílíme,“ uvedl na speciální tiskové konferenci Barack Obama Na záznam se podívejte zde:

zdroj: www.youtube.com

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:11 neděle 13. března 2016. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 17
  • 10
  • 9
  • 9
  • 8