Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Teroristický útok v Barceloně: 13 obětí, na 100 zraněných. Zadržen je Maročan

    Řidič v bílé dodávce najel do davu lidí na bulváru Las Ramblas. | foto: Profimedia.cz

    V centru Barcelony najelo auto do lidí uprostřed rušné třídy Ras Ramblas, která je oblíbeným cílem turistů i nakupujících. Řidič v bílé dodávce najel do davu lidí, kteří přecházeli ulici. Na místě zůstalo 100 zraněných, česká konzulka i španělské úřady potvrdily 13 mrtvých. Policie zadržela podezřelého, je to Maročan Driss Oukabir.

    Las Ramblas je nejrušnější ulice v Barceloně, plná turistů, pouličních umělců i muzikantů. Ve čtvrtek v podvečer zde dodávka najela do desítek lidí, kteří přecházeli přes přechod ulici. Na místě jsou desítky zraněných.

    Počet obětí se co chvíli mění, ale podle momentálních informací je mrtvých 13 a 100 zraněných. Tato informace byla potvrzena, následně vyvrácena a nyní zase potvrzena.

    Řidič dodávky z místa útoku utekl a policie po něm pátrala, nyní by podle zpráv měl být již zadržen. Podle dostupných informací má jít o mladého muže marockého původu s francouzským pasem, který byl již ve Španělsku trestaný, a to za domácí násilí. Driss Oukabir je ročník 1989. Rozšířila se také zpráva, že v místním baru se kromě toho zabarikádovali dva ozbrojenci, ale policie tuto zprávu vyvrátila.

    Driss Oukabir, Maročan s francouzským pasem, má být zodpovědný za útok na barcelonském bulváru Las Ramblas.

    Policie již vyzvala, aby se lidé místu raději vyhýbali, prodejci urychleně zavřeli obchody a byl také přerušen provoz metra. Oblast byla bezprostředně poté evakuována a lidé byli vyzváni, aby se ukryli v okolních domech, pokud se na místě události pohybují.

    „Ozval se zvuk a všichni se běželi ukrýt. Bylo tu hodně lidí, hodně rodin. Tohle je jedna z nejnavštěvovanějších částí Barcelony. Myslím, že několik lidí bylo zasaženo. Bylo to strašné, panika. Hrozné,“ sdělil BBC student Marc Esparcia (20), který v Barceloně žije. Během události se prý raději schoval do blízké kavárny.

    Na místě má být až 13 obětí.

    „Přicházeli jsme na tu ulici ve chvíli, kdy se ulice uzavírala, přijíždělo tam několik policejních vozidel. Policisté postupovali ulicí a vyháněli lidi. Ti odcházeli v rámci mezí s poklidem, byly jich desítky. Ta ulice je poměrně dlouhá, takže na každých deseti metrech byla ulice, do níž se mohli uchýlit,“ sdělil České televizi tuzemský turista Vojtěch Korbelius, který na místě zrovna trávil dovolenou.

    17.srpna 2017 v 17:25, příspěvek archivován: 17.srpna 2017 v 17:58

    VIDEO: Video shows panic after truck collided with pedestrians on Barcelona's Las Ramblas (via @jordipc) https://t.co/WHcM6BqzIG

    Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

    Video shows panic after truck collided with pedestrians on Barcelona's Las Ramblas (via @jordipc) https://t.co/WHcM6BqzIG

    Policie již potvrdila, že se jedná o teroristický útok, momentálně tedy podniká všechna potřebná bezpečnostní opatření. Také vyzvala, aby lidé nezveřejňovali videa a fotografie z místa, protože by to mohlo napomáhat útočníkům.

    Reakce politiků se vesměs shodují na tom, že se jedná o islámský terorismus, k útoku se následně přihlásil tzv. Islámský stát. Podle europoslance Petra Macha se jednoznačně jedná o džihád. Jiří Pospíšil varoval před příchozími migranty z Blízkého východu a upozornil na nutnost mít na paměti, že je třeba je důsledně podrobovat kontrolám.

    Na bulváru Las Ramblas zůstalo 13 mrtvých a více jak 100 zraněných.

    Španělsko je v boji proti terorismu velice aktivní. „Už dva roky zde platí čtvrtý bezpečnostní stupeň z pěti. Ve věznicích už je větší počet džihádistů než bývalých členů teroristické organizace ETA,“ uvedla Lubica Zlochová, blízká spolupracovnice České televize.

    Řidič v bílé dodávce najel do davu lidí na bulváru Las Ramblas.

    Světoví politici již teroristický útok odsoudili a Španělsku vyjadřují prostřednictvím sociálních sítí i oficiálních prohlášení podporu. „Spojené státy odsuzují teroristický útok v Barceloně a udělají vše, co je nezbytné k tomu, aby pomohly. Buďte tvrdí a silní, milujeme vás!“ napsal Trump na Twitteru. Podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona by teroristé z celého světa měli vědět, že USA a jejich spojenci jsou odhodláni je dopadnout a postavit před soud. Americká první dáma Melania Trumpová se zase nechala slyšet, že věnuje Barceloně „své myšlenky a modlitby“.

    „Spojené království stojí při Španělsku proti teroru,“ uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Ke kondolencím se připojil také londýnský starosta Sadiq Khan, který útok odsoudil jako barbarský zločin, nebo francouzský prezident Emmanuel Macron, jenž sdělil, že Francie stojí při Španělsku.

    Teroristický útok v Barceloně přišel ve čtvrtek 17. srpna okolo páté hodiny odpolední.

    „Jsme šokováni stejně jako zbytek světa, lidé všech náboženství a ze všech sociálních podmínek, všichni jsou spojeni proti podobným událostem. Mnoho evropských měst má podobnou zkušenost. Je to útok proti demokracii, svobodě, která má mít vždy přednost před násilím. Všichni se proti tomu musíme spojit,“ uvedl Carles Puigdemond, premiér regionální vlády Katalánska, na tiskové konferenci. Dále poděkoval všem, kdo se jakkoli podíleli na zmírňování následků útoku. Dodal také, že vkládá veškeré naděje do policie a věří, že viníky dopadne. Zdůraznil také důležitost boje za demokracii a mír. „Demokracie může přemoci brutalitu a násilí,“ zakončil.

    Starostka Barcelony Ada Colaudová vyjádřila soustrast rodinám obětí a přislíbila jim veškerou možnou podporu, od pomoci úřadů po psychologickou intervenci. „Barcelona byla a bude odvážným městem a městem hrdým na svoji diverzitu. Je to kosmopolitní město a vždy bude. Ti, co chtějí rozsévat strach, ničeho nedosáhnou,“ podpořila své krajany.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:44 pátek 15. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      19
    • Super
      6
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6
    • Haha
      5
    • Cože
      5